|

Prima carte despre pandemie, o colecție de texte conspiraționiste și propagandiste. Dan Puric și trei preoți sunt trecuți la categoria ”experți”, iar Ioan Aurel Pop, Patriarhul Daniel și Andrei Marga și-au reciclat texte mai vechi. Informații false, publicate lângă analize științifice

Editura Institutul European din Iași a publicat volumul ”Covid. Colivia noastră”, coordonat de profesorul universitar Laurențiu Șoitu, prima carte despre pandemia de coronavirus. Cartea, publicată luna trecută, adună texte ale unor experți, dublate de cele ale unor personaje extrem de controversate. Autori precum Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă, este validat de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, proaspăt numit șef al CNATDCU, dar și de Patriarhul Daniel.

Compilație a mai multor genuri (jurnale personale, articole științifice, reportaje, postări de pe Facebook etc), volumul include articole ce conțin izbucniri isterice și câteva fake-news-uri preluate din presă.

Președintele Academiei, inspirația conspiraționiștilor

În prefață, coordonatorul Laurențiu Șoitu scrie că ”Am dorit ca volumul să fie un document editat în perioadă de maximă prezență a pandemiei, încărcat de forme ale raportării așezate între optimism și destulă tristețe, între auto(ironie) și umor, între analiza rece a savantului și emoția dezlănțuită a scriitorului, între dorința de autocontrol și vulcanica izbucnire generată de blocarea unor drepturi fundamentale – precum cel de liberă mișcare și, ca niciodată cândva, interzicerea rugăciunii în Biserică, lăcașuri de cult.” (p. 11).

Cele 48 de texte sunt împărțite în trei secțiuni: Vremuri de restriște, Revenirea la experți și Covid. Colivia noastră. Numele primei secțiuni este inspirată de un text scris în pandemie de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop (Gânduri în vremuri de restriște), al doilea, dintr-o propunere formulate ad litteram, în textul său, de Bogdan C. Simionescu, iar ultima este aidoma cu titlul cărții. Și dedicația de la început – ”Periculoșilor bătrâni”, este tot o copie după același Pop care semnează în textul ”Periculoșii bătrâni”. Președintele Academiei Române, după cum o recunoaște și coordonatorul, a fost un soi de ”far călăuzitor” pentru mulți dintre semnatari, pozițiile sale critice din timpul pandemiei având ecou printre ei. ….https://www.g4media.ro/prima-carte-despre-pandemie-o-colectie-de-texte-conspirationiste-si-propagandiste-dan-puric-si-trei-preoti-sunt-trecuti-la-categoria-experti-iar-ioan-aurel-pop-patriarhul-daniel.html