|

Prima editie a Târgului Apicol din Vaslui: produse multe, clienti si producãtori multumiti

Peste 20 de producãtori si comercianti de produse destinate apiculturii s-au reunit, sâmbãtã si duminicã, la Vaslui, în cadrul primei editii a Târgului Apicol. În ciuda conditiilor meteo nefavorabile, care au determinat mutarea târgului în interiorul fostului hipermarket Interex, evenimentul s-a dovedit a fi o reusitã. Numerosi vasluieni, apicultori sau simpli clienti, au rãspuns “prezent” invitatiei de a schimba cunostinte despre cresterea si îngrijirea albinelor sau de a achizitiona diverse utilaje apicole (faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hranã si biostimulatori pentru albine, medicamente etc.) ori produse apicole (miere, polen, propolis, cearã, suplimente alimentare pe bazã de miere, produse apiterapeutice, produse cosmetice).

Târgul Apicol a fost organizat de Onomeus, o firmã din Vaslui care furnizeazã echipamente si unelte apicole, precum si hranã solidã si lichidã pentru hrãnirea albinelor. Pentru a-i sustine pe comercianti si producãtori, organizatorul a decis ca acestia sã nu plãteascã stand-ul pe perioada evenimentului. “Pentru prima editie, lucrurile au fost foarte bine organizate. Suntem încântati, asteptãm si invitatia pentru anul urmãtor”, a declarat unul dintre producãtorii de miere, prezenti la eveniment. Si clientii vasluieni s-au declarat încântati de produsele pe care le-au gãsit aici: “Chiar mã bucur cã s-a organizat un astfel de târg. Preturile sunt accesibile, mierea încã nu stiu, astept sã o “devorez” acasã. Dar dincolo de asta, cred cã e bine cã, astfel, sunt sustinuti producãtorii locali”.

Presedintele Sindicatului Apicultorilor din România: “e necesar acest târg”

Prezent la eveniment a fost si Dãnut Puisoru, presedintele Sindicatului Apicultorilor din România (SAR). Acesta a adus cu el si pancartele pe care le-a avut, în urmã cu câteva zile, la protestul din fata Ministerului Agriculturii, si pe care scriau sloganuri precum “cerem I.T.P. la 3 ani pentru agriculturã”, “stop importurilor de miere necontrolate”, “cerem schimbarea completã a modului de etichetare a produselor alimentare”, “rasã, casã, masã, pur românesti”, “nu omorâti albina”. “Este necesarã aceastã editie pentru sustinerea sectorului apicol în România. Oamenii si-au cumpãrat utilaje necesare practicãrii acestei meserii, i-am vãzut încântati… Asta în ciuda problemelor cu care se confruntã, mã refer la lipsa ajutorului din partea statului pentru practicarea apiculturii. Eu anunt cã dacã nu se întâmplã nimic în urma discutiilor de pe 6 martie, la Ministerul Agriculturii, o sã fac din nou protest, împreunã cu totii colegii apicultori din tarã”, a declarat acesta.