|

Primãria Vaslui sprijinã Spitalul Judetean: 500.000 lei pentru un turn de laparoscopie de ultimã generatie

INVESTITII… Administratia localã vasluianã a alocat, în sedinta Consiliului Local de joi, suma de 500.000 de lei pentru achizitionarea de aparaturã medicalã de ultimã generatie, care va dota sectia Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

Solicitarea de acordare a sprijinului financiar a venit la începutul acestui an din partea conducerii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Aceasta a cerut Primãriei si Consiliul Local Vaslui sã aprobe în bugetul municipalitãtii bani în vederea “realizãrii de investitii, reparatii si reabilitãri” la unitatea spitaliceascã. În baza asocierii încheiatã între Spitalul Judetean Vaslui si Primãria Vaslui în anul 2014, consilierii locali au decis ieri sã dea curs solicitãrii, aprobând în unanimitate alocarea sumei de 500.000 de lei unitãtii medicale.

Banii vor fi investiti în aparaturã modernã

Cu suma alocatã de Consiliul Local Vaslui, se va achizitiona un turn de laparoscopie cu trusa de instrumentar aferentã în valoare de 420.000 lei, precum si containere de sterilizare pentru instrumentarul chirurgical si un motor ortopedic necesare finalizãrii investitiei fãcute de spital pentru reabilitarea si modernizarea sãlii de operatie ortopedie – traumatologie. Potrivit conducerii spitalului, doar anul trecut, din totalul de 1.150 de interventii chirurgicale de anvergurã medie abdominalã, urologicã si ginecologicã, nu mai putin de 770 de operatii s-au efectuat laparoscopic, metodã minim invazivã care reprezintã standardul de aur în chirurgie. “În recuperarea bolnavilor este rapidã, fiind necesare un numãr redus de zile de spitalizare, iar în urma inciziilor, pacientii rãmân cu cicatrici aproape invizibile. În Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui activeazã nu mai putin de 5 chirurgi generalisti si 2 urologi care opereazã laparoscopic, paleta de operatii ce se pot realiza prin aceastã metodã fiind mare, de la simple apendicectomii, pânã la excizarea de tumori de prostatã sau vezicã urinarã. Trebuie spus cã SJU detine 2 astfel de turnuri de chirurgie laparoscopicã, însã ambele sunt depãsite moral si ca duratã de utilizare maximã recomandatã de producãtor. Mai mult, unul dintre echipamente are o piesã defectã, trimisã la reparat în Germania, astfel cã medicii urologi nu mai pot efectua interventii în sfera lor de specialitate. Achizitionarea aparaturii este imperios necesarã, existând riscul sucombãrii chirurgiei laparoscopice în unitatea noastrã, iar pacientii sã trebuiascã sã se îndrepte cãtre clinicile din Iasi pentru asemenea interventii”, se aratã în solicitarea transmisã de conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui Primãriei si Consiliului Local Vaslui.