spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Primarii de comune din judetul Vaslui au cerut mai multi bani la bugete, la întâlnirea cu premierul României

- Advertisement -

SOLICITARE….Situatia grea prin care trec multe primãrii din judetul Vaslui i-a fãcut pe unii dintre primarii de comune din judet sã cearã, la Adunarea Comunelor din România, mai mult ajutor din partea statului în accesarea de fonduri, precum si bugete pe mãsura nevoilor actuale. În perioada 18-20 februarie, la Hotel Rin Grand Bucuresti, peste 500 de primari, secretari de comunã, membri ai Guvernului României si delegati din Uniunea Europeanã, Republica Moldova, Republica Popularã Chinezã, au dezbãtut problemele satului românesc. La lucrãrile ACoR au participat si zece primari din judetul Vaslui. „Am cerut conditii simplificate pentru licitatiile publice, inclusiv modificarea legislatiei privind achizitiile publice. Toate primãriile comunale din judetul Vaslui trec prin aceeasi problemã. Avem promisiuni cã se va schimba legislatia în acest domeniu”, ne-a spus Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui, care a fost prezent la sedintã, în aceste zile.

La solicitarea mai multor primari din tarã, inclusiv din judetul Vaslui, s-a discutat despre modul în care Guvernul ar trebui sã se implice în aprobarea bugetului fondului de mediu, ceea ce va duce la dezvoltarea programelor de alimentare cu apã curentã si canalizare, în zonele în care acestea nu existã, situatie care este destul de des întâlnitã în judetul Vaslui. „Avem misiunea de a continua dezvoltarea programelor de apã – canal astfel încât în fiecare cãtun din aceastã tarã sã existe apã, sã avem curent electric si sã ne gândim cum generatiile viitoare vor fi si ele la fel de multumite cum sunt si celelalte generatii ale statelor UE”, a spus ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. În perioada urmãtoare, vor avea loc dezbateri regionale, dedicate colectãrii selective a deseurilor, cu participarea reprezentantilor Ministerelor Mediului, Dezvoltãrii si Educatiei. În termen de douã – trei sãptãmâni, guvernul ar urma sã adopte si mãsurile concrete care sã ducã la încurajarea colectãrii selective. Cu aceeasi ocazie, viceprim-ministrul Paul Stãnescu a prezentat stadiul unor proiecte derulate de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), între care Codul Administrativ al României, precizând cã proiectul acestuia a fost depus la Parlament în luna decembrie si se asteaptã ca Parlamentul sã-l dezbatã si sã-l adopte în prima sesiune parlamentarã din acest an.

Primarii vasluieni vor putea utiliza excedentul bugetar la plata salariilor

De asemenea, ministrul dezvoltãrii a vorbit despre Codul finantelor publice locale, un alt proiect la elaborarea cãruia o contributie importantã au avut-o reprezentantii autoritãtilor publice locale: „Si cu acest proiect suntem într-o fazã avansatã, mai avem câteva aspecte de clarificat cu Ministerul Finantelor Publice si sperãm ca în luna aprilie sã-l înaintãm spre adoptare Parlamentului României”. În ceea ce priveste echilibrarea bugetelor locale, prin Legea bugetului de stat nr. 2/2018, conform Programului de Guvernare, s-a instituit un sistem care sã ducã la asigurarea unei finantãri de 750 lei/locuitor pentru fiecare comunã, oras sau municipiu din România. Ministerul Finantelor Publice va analiza structura excedentului la data de 31 decembrie 2017. „În acest context, pânã la finalizarea analizei respective, am promovat un proiect de ordonantã de urgentã prin care sã permitem autoritãtilor locale utilizarea excedentului si pentru cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corectiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentintele civile definitive, precum si pentru plata arieratelor”, a mentionat ministrul dezvoltãrii regionale si administratiei publice. Legat de Programul National de Dezvoltare Localã, aflat acum în etapa a II-a, s-a spus cã acesta este un program extrem de util pentru dezvoltarea României si care genereazã deja rezultate la nivelul autoritãtilor publice locale: „În maximum 3 sãptãmâni, sper sã fie semnate toate contractele pe PNDL II”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stãnescu.

Presedintele ACoR Vaslui: „Vrem Codul Administrativ si Codul Finantelor Publice Locale, cât mai rapid”

„Sunt multe probleme ridicate de primarii de comune din judetul Vaslui. Ne dorim ca acest Cod Administrativ sã intre cât mai repede în vigoare si, pentru aceasta, am cerut ca proiectul sã intre în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputatilor si Senat. În plus, dorim sã avem si un Cod al Finantelor Publice Locale, cât mai rapid”, a spus primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR. Sunt o serie de modificãri aduse de noul Cod Administrativ, prin care primarii îsi vor putea alege viceprimarii, în timp ce numãrul actual de consilieri ar trebui sã scadã semnificativ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.