spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Primarii din judetul Vaslui cer aprobarea bugetului înainte de finalul anului

- Advertisement -

VOR SIGURANTÃ ÎN PRIMÃRII… Edilii din judet s-au sãturat de bâlbâielile care au planat în jurul bugetului de stat pe anul 2019, aprobat abia în primãvarã. Ca atare, alãturi de colegii din toatã tara, cer Guvernului sã înceapã, încã de acum, discutiile legate de bugetul de stat pe anul 2020. Toate cele 86 de primãrii, dar si Consiliul Judetean, au semnat un apel cãtre guvernanti, prin care solicitã ca discutiile despre buget sã înceapã încã de acum. „Consiliile Judetene, toate cele 109 municipii si comunele din România cer Guvernului sã aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 pânã la finalul acestui an. În acest sens, Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din România (AMR), Asociatia Comunelor din România (ACoR), în concordantã cu ACORDUL semnat între cele trei structuri asociative ale administratiei publice locale din România, au transmis primului-ministru si ministrului finantelor publice solicitãrile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020″, este mesajul alesilor din administratia publicã.

„UNCJR, AMR si ACoR solicitã Guvernului României urmãtoarele:

1. Modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificãrile si completãrile ulterioare, astfel încât finantarea unitãtilor administrativ-teritoriale sã fie reglementatã prin Legea finantelor publice locale, si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

2. Modificãrile prevãzute la punctul 1 sã intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

3. Respectarea urmãtorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:

– Depunerea de cãtre MFP la Guvern, pentru prima lecturã, pânã la data de 30 septembrie 2019;

– Depunerea de cãtre MFP la Guvern a proiectului Legii bugetului, pânã la data de 15 octombrie 2019;

– Supunerea proiectului spre adoptarea Parlamentului, cel mai târziu pânã la data de 1 noiembrie.

4. Începând cu ianuarie 2020, finantarea sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si judetelor sã se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã cu destinatie specialã, fãrã ca acestea sã greveze bugetele minime de functionare judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor.

5. Constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilã pentru unitãtile administrativ-teritoriale în vederea asigurãrii contributiei proprii a acestora la proiectele finatate din fonduri externe nerambursabile. Contributia proprie a UAT-urilor va fi finantatã din Fond astfel: cuantum de jumãtate la semnarea contractului de finantare a proiectului, iar diferenta de jumãtate la finalizarea implementãrii proiectului”.

Se cere revenirea la împãrtirea banilor prin formulã de la Finante, nu o sumã pe numãr de locuitori

Sunt câteva elemente care atrag atentia, în acest document, care este dorit de cãtre toti primarii din judetul Vaslui. În primul rând, atât primarii, cât si conducerea CJ Vaslui ar dori ca, pânã în 30 septembrie sã se înainteze o primã variantã de proiect de buget. Ori, apropiindu-se alegerile prezidentiale, este greu de crezut cã se va întâmpla acest lucru. În al doilea rând, primarii vasluieni îsi doresc ca sumele alocate pe fiecare localitate sã tinã cont de realitatea din teren (impozite încasate, locuitori, terenuri agricole, proiecte în cofinantare etc.), si nu o sumã pe cap de locuitor, cum s-au alocat bani în ultimii doi ani. Un subiect care a dat mari bãtãi de cap primarilor, în acest an, a fost trecerea sumelor de platã cãtre persoanele cu handicap sau alte prestatii sociale în seama primãriilor, evitându-se plata prin Agentia judeteanã de Prestatii Sociale, cum se întâmpla anii precedenti. Rãmâne de vãzut dacã premierul, care este în luptã electoralã cu presedintele Iohannis, cu un Guvern subtiat, va asculta de doleantele primarilor din tarã sau dacã nu cumva toate aceste cereri se lovesc ca de un zid al tãcerii la Bucuresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.