spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Primarii, nemultumiti de profesorii navetisti: „sunt grãbiti si dezinteresati”

- Advertisement -

SUPÃRARE…Mai multi primari din mediul rural au reclamat faptul cã profesorii care predau în scolile din comunele pe care le conduc nu îsi fac treaba cu simt de rãspundere. Asta pentru cã, spun edilii, nu sunt din aceeasi localitate în care functioneazã unitatea de învãtãmânt, nu sunt legati în niciun fel sentimental de scolile respective pentru cã în fiecare an vin profesori noi si sunt mereu grãbiti sã plece de la ore pentru cã, navetisti fiind, „pierd cursa”. Într-adevãr, din cauza numãrului din ce în ce mai mic de elevi, în multe scoli nu existã ore suficiente pentru a acoperi o normã întreagã la numeroase discipline, mai ales cã în cazul unor materii precum istorie, geografie, biologie, fizicã etc. numãrul de ore este redus la 1, 2 pe sãptãmânã. Nu este o situatie nouã. Având în vedere cã norma întreagã a unui cadru didactic este de 18 ore, profesorii sunt nevoiti sã predea la mai multe scoli. Desi cunosc aceastã realitatea, primarii spun cã putin mai multã implicare din partea dascãlilor nu ar strica.

Primarii se plâng cã elevii si actul educational au de suferit pentru cã, exceptând câteva cadre didactice titulare care au domiciliul în aceleasi comune în care functioneazã si scolile, colectivele de cadre didactice sunt completate de profesori navetisti care îsi fac treaba fãrã tragere de inimã. „Sunt doar trei, patru profesori din comunã. Ceilalti fac naveta. Pentru cã nu îi leagã nimic de comunã, iar cei mai multi nici nu mai revin al doilea an sã predea aici, nu îsi dau interesul, iar copiii nu învatã nimic. De multe ori nici nu stau pânã la finalul orei, dau bir cu fugitii în statiile de autobuz <<sã nu piardã cursa>>. Nu este normal. Eu i-am întrebat de ce nu îsi tin orele cum trebuie. Au spus cã sunt nevoiti sã ajungã în timp util la urmãtoarea scoalã la care predau alte 2, 3 ore”, a spus unul dintre primari. Din cauza numãrului redus de elevi si clase pe care unele scoli din mediul rural îl au, este firesc ca în aceste unitãti de învãtãmânt sã nu existe norme didactice întregi pentru toate disciplinele. De asemenea, specialistii din educatie care se ocupã cu Planurile-cadru au prevãzut la gimnaziu doar 1, 2 ore pe sãptãmânã la materii scolare precum istoria, geografia, biologia etc.. Astfel, sunt profesori inclusiv în mediul urban care au ore la douã, trei scoli pentru a-si întregi norma.

Populatia scolarã este în scãdere

Ar putea sã aparã din ce în ce mai multe situatii de acest gen, iar asta din cauza populatiei scolare care este în scãdere în judetul Vaslui. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), în anul scolar 2017-2018 numãrul elevilor s-a redus cu aproape 2.000 fatã de anii precedenti. Natalitatea este în scãdere, multi dintre copiii care urmeazã o formã de învãtãmânt abandoneazã scoala, se reorienteazã cãtre unitãti din alte judete sau îsi urmeazã pãrintii în strãinãtate. „Ca si numãr de elevi, avem în jur de 46.000. Unii se duc în alte judete, cu pãrintii la muncã în strãinãtate. O altã problemã este natalitatea. Mai luãm în calcul si abandonul scolar. Atrag atentia directorilor sã fie atenti atunci când întocmesc oferta scolarã. S-a vãzut si la admiterea din varã. Din 114 clase de liceu s-au realizat doar 107, iar din 41 de clase propuse la scoala profesionalã s-au realizat doar 37″, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.