spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

PUIU, primarul care zboara!

- Advertisement -

Guvernul a dat liber la migratia politicã

BULUCEALÃ Alesii locali din judetul Vaslui îsi pot schimba partidul, într-o perioadã de 45 de zile. Ieri, Guvernul a adoptat ordonanta privind migratia politicã, ceea ce înseamnã cã în acest termen toti consilierii locali, consilierii judeteni, primarii sau presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu – asta ar fi chiar culmea! – pot sã-si anunte schimbarea coloraturii politice. Toti alesii locali care nu se mai regãsesc într-un partid sau nu vor mai stea sub comanda unui presedinte de partid pot pleca din partidul în care stau, fãrã teama de a-si pierde mandatul. “Eu plec la partidul lui Tãriceanu. Nu pot sã stau într-o aliantã în care este si dl. Dan Marian”, anuntã Vasile Puiu, primarul comunei Vetrisoaia. “Nu pot vorbi eu de moralitate politicã, am trecut prin câteva partide, nu comentez aceastã ordonantã. Dar, dacã iese ceva pentru comunã, pentru oamenii care asteaptã atât de multe de la primar, mã pot gândi si la trecerea la alt partid”, spune, ironic, liberalul Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti. În acest moment, este clar: organizatiile judetene PNL si PDL de la Vaslui sunt vizate de ordonanta guvernului condus de Victor Ponta, pentru cã multi dintre primari sau alesii locali vor fi obligati sã treacã la PSD, cu promisiunea sacului de bani care va fi dat comunelor respective la o rectificare bugetarã.

Alesii locali vor avea 45 de zile la dispozitie pentru a-si schimba partidul. Ordonanta de urgentã care permite primarilor, presedintilor de Consilii Judetene, consilierilor locali si judeteni sã se înscrie într-un alt partid, fãrã sã-si piardã mandatul, a fost adoptatã ieri de Guvern, în plin scandal politic si diplomatic. Interesant cã, dacã s-au hotãrât sã treacã la alt partid în acest termen alesii locali nu-si vor pierde functiile obtinute în alegeri. Termenul initial, prevãzut de proiectul lansat în dezbatere publicã, în care alesii puteau opta pentru un partid, era de 10 zile, însã premierul Victor Ponta a anuntat, la începutul sedintei de Guvern, cã acest termen va fi de 45 de zile. Potrivit ordonantei, alesii locali care nu vor depune declaratia de schimbare a partidului rãmân membri ai partidului politic sau organizatiei minoritãtii nationale, dupã caz, pe listele partidului care a fãcut parte dintr-o aliantã politicã sau aliantã electoralã, dacã acesta/aceasta continuã sã existe din punct de vedere legal sau devin independenti,dacã partidul politic sau organizatia minoritãtii nationale, dupã caz, dacã acesta/aceasta nu mai existã din punct de vedere legal. Scandalul a izbucnit imediat. Ordonanta este contestatã de Alianta Crestin Liberala (ACL), care a decis sã organizeze un miting de protest în fata Guvernului.

Presedintele Traian Bãsescu a declarat, miercuri, cã ordonanta de urgentã “legatã de transferul de primari” este neconstitutionalã. “De aceea este aceastã disperare, sã se încalce toate cutumele, inclusiv Constitutia, pentru cã administratia localã este institutie constitutionalã, este definitã în constitutie, ordonanta de urgentã nu trebuie emisã. De aceea fac un apel la Guvern si la responsabilitate – sã nu se emitã ordonanta de urgentã cu privire la transferul primarilor. Am vãzut argumentatia pe care au adus-o cu privire la o astfel de lege – atentie, lege, nu ordonantã de urgentã – din 2006. Sigur, cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilitãtile ei, justificãrile ei, care sunt cu totul altele decât cele de acum. Justificarea este cã atunci se introducea interdictia pentru primari de a migra de la un partid la altul. Dar vã rog sã cãutati pe site-urile Curtii Constitutionale, chiar pe site-ul Presedintiei, veti constata cã si atunci am întors la Parlament legea, pentru cã lucrurile erau la jumãtate. Acum însã sunt grosier anticonstitutionale si cu un profund caracter electoral”, a spus Bãsescu. Culmea, cei care au sãrit primii în sus au fost americanii, la actiunea lui Ponta. Ambasada SUA si-a exprimat îngrijorarea fatã de ordonanta care va permite primarilor sã-si schimbe partidul fãrã sã piardã mandatul. În opinia oficialilor americani, “mãsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis si transparent care permite organizarea unei dezbateri la care sã poatã participa liber toate partidele politice, societatea civilã si toate pãrtile interesate”.

La Vaslui, PSD devine un mega-partid!

Care este situatia la Vaslui? Pe lângã cei 40 si ceva de primari pe care PSD îi are în grijã, se vor mai aduna încã 10-12 primari de la alte partide, mai mari sau mai mici. Sunt tot felul de zvonuri privind plecarea unor primari de la PNL si PDL cãtre organizatia lui Dumitru Buzatu, seful de la Consiliul Judetean, însã nimeni nu recunoaste public ceva. Amuzat, primarul liberal de la Bãcesti, Horatiu Cãrãusu, spune cã ar putea gândi schimbarea actualului partid, dacã iese ceva pentru localitate. “Nu pot vorbi eu de moralitate politicã, am trecut prin câteva partide, nu comentez aceastã ordonantã. Dar, dacã iese ceva pentru comunã, pentru oamenii care asteaptã atât de multe de la primar, mã pot gândi si la trecerea la alt partid”, spune, râzând, liberalul Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti. Poate cã nu o va face, însã este clar cã multi dintre primari vor gândi în acest fel, mai ales prin trecerea la PSD, partidul care este la guvernare si conduce administratia publicã judeteanã. Primarul PDL de la Delesti, Gheorghe Ilies, este unul dintre cei decisi sã rãmânã la partidul cu care a câstigat alegerile. “Nu plec nicãieri. Eu nu mã pot plimba de la un partid la altul, nu sunt traseist politic. Rãmân la acest partid, pânã la adânci bãtrânete”, spune primarul comunei Delesti. Umblã zvonul cã alti primari chiar ar dori sã treacã la alte partide. Este cazul primarului comunei Suletea, despre care se spune cã ar dori sã treacã la Partidul National Liberal. Un alt zvon vine din sudul judetului, unde se aude cã primarul comunei Grivita, Alina Munteanu, ar dori sã plece din PDL, în urma unor conflicte pe care le are cu presedintele organizatiei judetene, senatorul Dan Marian. De altfel, senatorul Marian nu stie câti primari va pierde, însã spune cã alesii locali PDL au avut voie sã facã tot ce si-au dorit, cã nu le-a impus nimic. “Aceastã ordonantã de urgentã aratã disperarea lui Ponta, îi este teamã cã nu câstigã alegerile prezidentiale. Dacã un ales local vrea sã plece, ce poti sã-i faci? Stiti ce se va întâmpla? Cei de la PSD vor merge la primari si vor spune: “Vii la mine, îti dau bani”. E aproape ca o loviturã de stat. Din punctul meu de vedere, alesii locali ai PDL din judetul Vaslui au fost liberi întotdeauna sã facã ce doresc, pot sã se ducã unde vor. Nu mã deranjeazã dacã au plecat la alt partid. Care a vrut sã trãdeze, a trãdat oricum”, spune Marian.

Primarul PNL de la Vetrisoaia nu vrea sã stea alãturi de Dan Marian. Puiu pleacã la partidul lui Tãriceanu!

Vasile Puiu, primarul PNL de la Vetrisoaia, spune cã se considerã independent de la începutul anului, când si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al organizatiei PNL. “Eu i-as întreba pe cei care fac zarvã acum, în special pe tovarãsul Dan Marian, de ce a plecat din PNL si a încercat sã distrugã partidul, luând cu el 15 primari liberali, pe bazã de santaj? Stim foarte bine cum a fost cu câtiva ani în urmã. Atunci, cum a fost? Da, am sã mã duc la partidul lui Tãriceanu, pentru cã eu rãmân liberal si nu rãmân într-o aliantã în care PNL a mai fost o datã alãturi de PDL si a iesit ciufulit. Nu se poate ca unul ca Dan Marian sã spunã consilierilor locali de la Vetrisoaia sã nu voteze proiectele primarului, pentru cã acei oameni voteaz împotriva comunitãtii care i-a trimis acolo. Noi, primarii am candidat din partea USL si am fost votati si de cei de la PSD, de la PC sau UNPR, iar acum alianta asta nu mai existã. Nu mã mai regãsesc în PNL”, explicã Puiu. Presedintele organizatiei judetene PNL, deputatul Florin Ciurariu, nu crede cã vor fi plecãri din partid, desi unii dintre primari ar fi tentati s-o facã. “Se face o paralelã cu legea din 2006, care a fãcut posibil traseismul. Este ipocrizia lui Victor Ponta, care nu mai stie ce sã facã, pentru a iesi presedinte. Nu am semne cã ar dori alesii de la PNL sã plece la alte partide. Eu am avut si am o colaborare foarte bunã cu cei din teritoriu, am avut grijã sã le spun oamenilor cã va urma o schimbare cum nu a fost în România, în ultimii 25 de ani”, explicã deputatul Ciurariu.

La CL Rosiesti, lucrurile rãmân neschimbate

În unele Consilii locale, PSD va încerca sã facã balanta sã atârne în favoarea sa, acolo unde sunt probleme. La CL Rosiesti, de exemplu, PSD are 6 consilieri, PNL – unul, iar PDL – 6. Dan Nica, seful grupului de consilieri PDL, spune cã liberalul se va înscrie în PSD. “Este director de scoalã, va dori sã-si pãstreze functia, deci vor fi sapte consilieri de la PSD, la fel cum este situatia si acum, când USL functioneazã de minune. Nu se schimbã nimic, doar cã acel consilier PNL merge la PSD”, explicã Nica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.