|

Primarii vasluieni, în stare de soc: “Le-am spus oamenilor sã fie atenti la ce voteazã, totul este un cosmar!”

SUPÃRAT... Primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru, este nemultumit de modul în care noul guvern a decis blocarea finantãrilor prin Fondul de Dezvoltare si Investitii. Acesta spune cã mii de oameni din comunã nu vor beneficia de gaze sau asfalt, din cauza guvernãrii PNL.

REVOLTÃTOR… Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii se va desfiinta, a anuntat premierul Ludovic Orban, care a spus cã totul a fost o manevrã a PSD, pentru a atrage capital electoral. Mãsura luatã de guvernarea PNL loveste în zeci de mii de vasluieni care locuiesc în mediul rural si care nu vor mai avea gaze, apã sau asfalt prin sate. “Le-am spus oamenilor, sã fie atenti la ce voteazã, pentru cã am mai trecut prin situatii în care liberalii au blocat orice investitie, în timpul lui Ciolos. Acum, iatã! Am fãcut proiecte, am organizat licitatii prin SICAP, am stabilit câstigãtorii licitatiilor pentru asfaltarea satului Bârzesti si aductiunea de gaze din comunã, iar acum aflãm cã nu se mai finanteazã. Am avut un vis frumos, de care ar fi trebuit sã beneficieze mii de locuitori din comuna Stefan cel Mare, iar PNL l-a transformat în cosmar. Pãcat”, spune Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare.

Conform unui anunt publicat zilele trecute de cãtre Guvernul României, nu se mai primesc proiecte pe Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, iar plãtile sunt blocate total. “Conform prevederilor art. 2, alin. (1) si (2) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor mãsuri în domeniul investitiilor publice si a unor mãsuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, sursa de finantare a Fondului de Dezvoltare si Investitii o reprezintã împrumuturile în lei, acordate din disponibilitãtile contului curent general al Trezoreriei Statului în limita si intervalul prevãzute la alin. (2). Valoarea totalã a solicitãrilor de finantare din FDI depuse pânã la data de 5.12.2019 a depãsit limita sumei de 10.000 mil. euro echivalent lei. Ca urmare, Comisia Nationalã de Strategie si Prognozã anuntã cã, începând cu data de 6.12.2019 nu se mai depun și înregistreazã solicitãri pentru finantare”, este comunicatul oficial de pe site-ul Fondului. Dupã data de 9 decembrie 2019, cei care ar fi trebuit sã semneze contractele si nu au fãcut-o pot sã-si ia adio de la bani. Este situatia în care se aflã toti primarii din judetul Vaslui!, cãrora li s-a publicat în Monitorul Oficial câstigarea proiectelor pe FSDI, au organizat licitatii pe serviciul de licitatii publice, transparente si corecte, s-au stabilit constructorii. Comuna Stefan cel Mare, de pildã, a câstigat lucrãri de 18 milioane de lei, iar acum cei 3.600 de locuitori de aici pot sã-si ia adio de la asfaltarea satului Bârzesti sau de la alimentarea cu gaze, doar pentru cã noii guvernanti de la PNL nu mai vor sã finanteze aceste proiecte. “Suntem în aer! Am muncit pentru a face proiecte, am organizat licitatii transparente, iar acum trebuie sã anuntãm constructorii cã nu mai este sursa de finantare. Un vis asteptat si dorit de mii de oameni din comuna noastrã s-a transformat în cosmar, din partea celor care conduc acum tara aceasta. Le-am spus oamenilor sã fie atenti pe cine voteazã, cã liberalii au mai blocat o datã orice proiect de investitii, în vremea lui Ciolos, iatã acum unde am ajuns”, spune, revoltat, primarul de la Stefan cel Mare.