spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Primarii vasluieni, proteste împotriva desfiintãrii Fondului de Dezvoltare si Investitii

- Advertisement -

SPERANTE... „Premierul Orban a lãsat sã se înteleagã cã va fi un PNDL III, în care vor fi prinse si alte investitii, însã nu stim nimic sigur. S-a spus cã se vor face investitii în continuare în drumuri, scoli, apã-canalizare, însã rãmâne de vãzut", a spus primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui.

MULTE NEMULTUMIRI… Peste 20 de primari vasluieni au participat la reuniunea nationalã a Asociatiei Comunelor din România, care s-a tinut la Bucuresti, în perioada 16-19 februarie. Un eveniment de la care nu au lipsit presedintele Iohannis sau premierul Orban si care a scos la ivealã nemultumirile primarilor, în special a celor care au începute proiecte pe Fondul de Dezvoltare si Investitii. Acest organism a fost aproape desfiintat de cãtre noul guvern liberal, iar zeci de primari din judet, care începuserã investitii prin FDI, sunt descumpãniti. „La FDI sunt probleme mari, pentru cã suntem multi primari care am început deja proiectele. Vom da guvernul în judecatã, dacã rãmânem cu proiectele asa, oricare ar fi acest guvern, pentru cã noi avem contracte cu statul român, nu cu guvernul Orban, pe care l-am numit azi interimar-demis, nici noi nu mai întelegem cum e”, a spus un primar la reuniunea de la Bucuresti, declaratie aprobatã de grupul de primari vasluieni, prezent la eveniment.

La evenimentul de la Bucuresti au participat peste 550 de primari de comune, din care 21 de primari din judetul Vaslui. Adunarea Generalã a avut ca temã „Satul românesc, parte integrantã a ruralului european”, iar problemele ridicate au arãtat nemultumirile din teritoriu. Mai multe comune vasluiene se confruntã cu o mare problemã, odatã cu desfiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii. Dupã cum am anuntat deja, toate proiectele de pe FDI au fost „clasate” si aruncate în arhivã. Primarii au început o serie de proiecte, pe baza acestui program de finantare, înfiintat de Liviu Dragnea, proiecte care acum bat pasul pe loc. Este perioadã preelectoralã si primarii riscã sã nu le ducã la bun sfârsit, ceea ce i-ar putea afecta în alegeri, în fata electoratului. „Cele mai multe dificultãti sunt întâmpinate de localitãtile care au sub 2.000 de locuitori, pentru cã se încadreazã cu greu în punctaje. Este doar una dintre problemele discutate. Cât priveste investitiile în comune, premierul Orban a lãsat sã se înteleagã cã va fi un PNDL III, în care vor fi prinse si alte investitii, însã nu stim nimic sigur. S-a spus cã se vor face investitii în continuare în drumuri, scoli, apã-canalizare, însã rãmâne de vãzut de unde vor fi bani si când se face ceea ce s-a spus”, a spus primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui, seful delegatiei de primari din judetul Vaslui.

Ce se va petrece cu investitiile în retelele de gaze, începute prin defunctul FDI?

Comuna Fãlciu are deja proiecte tehnice si tot felul de avize pentru a aduce reteaua de gaze de la Zorleni prin Epureni-Murgeni, retea care va trece prin Fãlciu si va ajunge la Berezeni. Toate aceste comunitãti s-au unit, pentru a face un proiect comun. La Stefan cel Mare, dar si la unele comune din zona Negresti, s-au început lucrãri la retelele de gaze, pe FDI, însã desfiintarea acestui fond a complicat totul. „Nu stim cum se vor face investitiile si din ce fonduri, însã ni s-a spus cã trebuie extinse retelele de gaze în toatã tara, declaratii sustinute de presedintele Iohannis, dar si de ministrii prezenti”, a mai spus presedintele ACoR Vaslui. Circa 3,5 milioane de gospodãrii din România încã se mai încãlzesc cu lemne, iar unul din doi copaci tãiati în România se face scrum, a declarat, la adunarea generalã a Asociatiei Comunelor din România (ACOR), ministrul Mediului, Costel Alexe. „Azi, principala problemã cu care se confruntã satul românesc este lipsa gazului metan. Cred cã trebuie sã fie un obiectiv pentru noi toti sã crestem gradul de racordare la reteaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi, primari, cetãteni sau beneficiari, o punem pe pãdurile din România”, a declarat Alexe. Potrivit Institutului National de Statisticã (INS), o familie care se încãlzeste cu lemne consumã anual cinci metri cubi de lemn de foc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.