|

Primarul Bârladului se uitã chiorâs la pesedisti: “Voi pierde, din cauza lor, 9 milioane de lei”

NERVOZITATE… Dumitru Boros, primarul municipiului Bârlad a iesit, ieri, într-o conferintã de presã sustinutã la sediul PNL Vaslui, pentru a acuza faptul cã institutia pe care o conduce si orasul, în general, vor pierde 9 milioane de lei, pe baza revolutiei fiscale gândite de Guvernul PSD. “Este o sumã imensã, greu de suportat de bârlãdeni. Scãderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, asa cum au anuntat-o cei de la PSD, va produce grave dezechilibre în bugetul municipiului nostru. Ne îndeamnã, prin aceste mãsuri, sã mãrim taxele si impozitele, însã vom analiza în perioada urmãtoare impactul acestor mãsuri pesediste”, a spus Boros. La rândul sãu, presedintele PNL Vaslui, Nelu Tãtaru, crede cã seful social-democrat de la Vaslui, Dumitru Buzatu, ar avea multe explicatii de dat locuitorilor care l-au ales în 2016 la Consiliul Judetean, cu astfel de mãsuri nepopulare.

“Comemorãm, astãzi, un an de la începerea campaniei electorale pentru parlamentarele din 2016, alegeri care au dus la actualul guvern. PSD a pornit un atac fãrã precedent la adresa bãncilor si a multinationalelor, la adresa firmelor private din toatã România, cu aceastã asa-zisã revolutie fiscalã. Firmele din judetul Vaslui strigã dupã ajutor în timpul guvernãrii PSD, suntem curiosi ce ar avea de spus dl. Buzatu în fata alegãtorilor, cu aceste mãsuri”, a spus Nelu Tãtaru. Explicând în ce mod va afecta revolutia fiscalã administratiile locale, primarul Dumitru Boros sustine cã pesedistii îl vor lãsa fãrã câteva milioane de lei, în bugetul pe anul viitor. “Un calcul estimativ al Directiei Economice din primãrie aratã cã vom pierde, pe baza scãderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în jur de 8,5 milioane-9 milioane lei. Practic, este vorba de suma de bani de care municipiul Bârlad avea nevoie pentru a face investitii anul viitor. Reforma aceasta a PSD este o loviturã drasticã pe care o primesc toate municipiile si orasele din România, sunt orase mari în tarã, cum este cazul Iasiului, care vor pierde de zece ori mai mult de la buget fatã de noi”, spune primarul Boros. Acesta sustine cã guvernarea PSD îl împinge spre varianta majorãrii taxelor si impozitelor locale, variantã pe care nu doreste sã o aplice acum. “Vom verifica, prin compartimentele de specialitate, ce impact ar avea majorarea taxelor si impozitelor, pentru a face fatã acestei revolutii fiscale, care ne afecteazã profund. Dar, nu cred cã vom aplica majorãri de impozite si taxe, chiar si dacã am creste aceste taxe cu 50% tot nu am reusi sã acoperim gaura lãsatã de scãderea sumelor din impozitul pe venit”, crede Boros.

Dragnea si Tudose sunt surzi la strigãtele administratiilor locale

De câteva sãptãmâni, se discutã despre transferul contributiilor de la angajat la angajator cât si despre impactul acestui transfer asupra venitului net al angajatului. În încercarea de a minimiza acest impact negativ, guvernul a propus scãderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceastã scãdere de aproape 50% va avea însã repercusiuni serioase asupra bugetelor locale. Astfel, cota defalcatã din impozitul de venit este una din principalele surse de venit ale primãriilor din România. Aceasta poate reprezenta între 20% și 40% din bugetele locale. Spre deosebire de cota defalcatã din TVA care este folositã pentru cheltuieli fixe, banii din impozitul pe venit sunt folositi în special pentru investitii în orase, gen modernizarea unor cartiere din Vaslui, plus alte cheltuieli. Majoritatea lucrãrilor de modernizare a unitãtilor de învãtãmânt desfãșurate de primãria Vaslui, de exemplu, se fac din banii din aceastã sursã. Scãderea bruscã a veniturilor va duce implicit și la scãderea investitiilor din aceste domenii. “Multi primari nu vor mai face investitii, doar se vor preocupa de a-si asigura salariul si plata utilitãtilor, în aceste conditii”, mai spun liberalii.