|

Primarul Pavãl vrea desfiintarea Politiei Locale!

STUPOARE... Primarul Pavãl spune cã este nemultumit de activitatea politistilor locali, care nu fac deloc activitãti de prevenire în rândul cetãtenilor si sunt preocupati doar sã dea amenzi.

A COBORÂT MILITÃRIA

INCREDIBIL… La Vaslui, Politia Localã a intrat în dizgratia primarului Vasile Pavãl, prin actiunile ineficiente din ultima perioadã. Primarul Pavãl spune cã este nemultumit de activitatea politistilor locali, care nu fac deloc activitãti de prevenire în rândul cetãtenilor si sunt preocupati doar sã dea amenzi. „Am primit semnale cã persoane fãrã venituri, care cautã în gunoaie, au venit cu o cãrutã cu cai si au rãsturnat containerele la un punct gospodãresc. O persoanã din zonã care a vãzut asta, a sunat la Politia Localã. Stiti ce i s-a spus acolo? „Stim, doamnã, cã se întâmplã astfel de lucruri, dar nu avem ce sã le facem. Venim si le confiscãm calul, dar ce sã facem cu el? Unde îl ducem?”. Vã dati seama, dupã aceea persoana respectivã nu a mai primit niciun rãspuns de la Politia Localã”, a spus primarul Pavãl, extrem de revoltat. Edilul Vasluiului a avertizat cã ar putea desfiinta Politia Localã, dacã lucrurile în activitatea acestei institutii nu se vor îmbunãtãti.

„Sunt trei lucruri despre care discutã orice vasluian acum, dacã mergeti prin oras. Este vorba de activitatea sucursalei Aquavas, pentru cã s-a fãcut si o paginã de net cu cetãtenii nemultumiti cã sunt furati de Aquavas, problema gunoaielor si a noului operator de salubritate, de la Arges, si imaginea Politiei Locale. Apropo de ultimul subiect, le-am spus-o si lor si cred cã nu scapã. O sã fiu al doilea primar din România, care semneazã desfiintarea lor. A mai fost primarul de la Darabani, de la Botosani, probabil urmez eu. Semnez desfiintarea lor, nu se poate asa ceva. Mãi, fratilor, în activitatea dumneavoastrã sunt si mãsuri de preventie, nu sunteti doar cei cu pistolul. Cel mai simplu e sã amendeze, iar amenzile afecteazã bugetul, cã nu le poti încasa, te înscrii cu anumite sume. E o întreagã tevaturã. Lor le este simplu sã spunã cã au dat amenzi. Acesta este mod de rezolvare? Am trecut într-o zi pe strada Donici si am vãzut niste persoane cã montau ceva afise pe o statie de autobuz jerpelitã. L-am sunat pe directorul de la Urbanism, dl. Bãlãnescu, sã vadã ce se petrece. Mã sunã peste ceva timp si îmi spune cã a mers acolo, cã erau oameni de la Dedeman, care trebuiau sã instaleze o reclamã si cã Politia Localã le-a dat amenzi. Vã dati seama? Ce sã comentez, o iau ca atare. Sunt colegii mei, sã ne trãiascã, altcineva sã nu-i doreascã!”, a spus Vasile Pavãl, nervos. Primarul le-a transmis politistilor locali din Vaslui sã trateze oamenii cu respect, sã le vorbeascã pe un ton civilizat si sã renunte la “vechile metehne”, deoarece imaginea politiei locale trebuie sã se schimbe.

Vasluiul se va schimba din temelii, în urmãtorii ani, anuntã primarul. Varianta va fi asfaltatã, cu patru benzi!

Parcul Copou va suferi transformãri uluitoare în câtiva ani, dupã ce actualul proiect de modernizare si extindere, finantat (partial) din fonduri europene va prinde contur. „Sunt multumit cã se va aloca din bugetul orasului, si mi-am asumat acest lucru, o sumã de 14 milioane de lei, care va schimba total fata Parcului Copou. Va fi un parc cu care se vor mândri toti vasluienii, toti românii care vor trece pe acolo, veti vedea”, spune primarul Pavãl. Bugetul anului 2020 este, fãrã îndoialã, unul dintre cele mai consistente din ultimii ani, pentru cã primãria Vaslui are la îndemânã, pentru functionare si cheltuieli, un buget de peste 162 milioane lei, cu 40 de milioane mai mult fatã de perioada anului trecut. Vor fi bani pentru functionare, adicã pentru plata cheltuielilor la scoli, plata serviciilor sociale, plata ajutoarelor si a directiilor componente, adicã orice este necesar la o primãrie de municipiu. Dar, foarte important pentru vasluieni, este cã vor fi bani pentru finalizarea unor investitii în lucru si începerea altora noi. „Pentru zona de dezvoltare, adicã tot ce înseamnã investitii, vom avea 42-47 milioane lei, vom vedea suma exactã, la care se adaugã si cele câteva milioane de lei din excedentul anului trecut. Avem în atentie contractele multianuale, cum ar fi bazarul, pentru care am alocat deja sume pe acest an, dupã care ne-am propus sã continuãm o serie de proiecte cu finantare externã, la care si noi avem parte de contributie, cum este programul de apã-canal în tot municipiul. Avem zone în care s-au montat retelele de apã-canal sau unde lucrãrile sunt pe final, cum ar fi Brodoc, Delea, Dimitrie Cantemir, la care am pregãtit contractele pentru asfaltare si, pânã la finele anului, în toate aceste zone demarãm asfaltarea lor. La fel, o mai veche dorintã de modernizare a vasluienilor, strada Decebal, aici unde am dat ordin de începere a lucrãrilor la retelele de apã-canal, dupã care trecem la asfaltare pe 4 benzi, iluminat public pe ambele sensuri, de la OMV si pânã la strada Husului, va fi o arterã ultramodernã”, spune primarul Pavãl. Este o veste bunã pentru toti vasluienii, pentru cã, de la Revolutie încoace, nu s-a schimbat nimic pe soseaua de centurã, din contrã, starea drumului s-a degradat în continuu.

În zona depozitelor de la Leguvas, se va construi o pasarelã peste calea feratã. Vom avea si pasaj în Crucea Gãrii!

Sunt multe proiectele care se încheie în acest an, dar si mai multe cele care urmeazã. În zona fostei unitãti militare, acolo unde se vor construi mai multe obiective sociale, lucrãrile pe proiectul cu fonduri europene vor începe pânã la finele anului. Primarul Pavãl spune cã nu a uitat de proiectul pasajului pietonal din Crucea Gãrii, care nu a putut intra la finantarea initialã, deoarece valoarea acestuia, de 5-6 milioane de euro, nu putea fi acoperitã din fondurile europene. Cu mult curaj, primarul Pavãl spune cã va construi acest pasaj din fonduri locale, o idee care va multumi mare parte dintre vasluieni, fie cã vorbim de pietoni, fie de soferi. „Trebuie sã mutãm circulatia pietonalã de acolo în subsol. Pregãtim documentatia, vedem dacã putem accesa ceva pe fonduri europene, verificãm toate sursele de finantare, dupã care vom merge pe finantare de la bugetul local, dacã nu gãsim deloc finantarea doritã”, spune primarul. Probabil, calculele ar fi ca în 2021, spre finele anului, odatã cu finalizarea lucrãrilor de la bazar, care înseamnã un efort local de 20 milioane lei, se poate ataca si pasajul de la Crucea Gãrii, care va însemna o finantare de 25-30 milioane lei. Bani care, cu sigurantã, vor rezolva o mare problemã pentru oras. O altã veste mare pentru soferii vasluieni. „Sunt situatii de blocaj total, de dimineatã si pânã spre searã, în zona depozitelor de la Leguvas. Dacã vine un tren sau dacã o masinã vrea sã intre la aceste depozite, se blocheazã totul. Este o situatie pe care vrem sã o rezolvãm. Ca atare, propunem si am dat în proiectare o pasarelã care sã porneascã din zona sensului giratoriu de la Motor Grup, pentru cei care vin sau pleacã din oras pe directia Bacãu, iar cei care au treabã la depozitele de acolo sã-si facã treaba, fãrã a se mai crea blocaje în trafic. Vom vedea ce solutie se gãseste, însã un lucru este clar: acolo, trebuie decongestionatã circulatia, cât mai urgent”, a explicat primarul Pavãl.

Ministerul Dezvoltãrii Regionale a aprobat proiectul de 22 milioane de euro, pentru modernizarea transportului public

La începutul acestei sãptãmâni, primarul Vasile Pavãl a primit încã o veste bunã. Ministerul Dezvoltãrii Regionale a semnat documentele de finantare pentru proiectul de modernizare a întregii infrastructuri de transport local, astfel cã în Vaslui vor veni 108 milioane lei, pentru achizitia a 8 autobuze si 10 troleibuze moderne, plus modernizarea si extinderea transportului public în tot orasul, inclusiv pe zona CET-Moldosin, zona Delea sau spre Moara Grecilor. Primarul Pavãl crede cã, odatã modernizate aceste zone, se poate extinde transportul cu troleibuze si spre Munteni de Sus sau Muntenii de Jos, în cadrul proiectului de zonã metropolitanã, cu componenta transport public interzonal. Peste 100 de statii de autobuz si troleibuz din oras vor fi modernizate complet, inclusiv prin montarea unor dispozitive GPS, care sã conecteze circulatia mijloacelor de transport si ora de sosire în statii. Si, vorbind de investitii publice extrem de importante, primarul Pavãl a amintit investitia în bazinul olimpic de înot. „Tin foarte, foarte mult la acest proiect. Vasluiul nu are un strand public si o astfel de investitie ne-ar propulsa pe harta concursurilor sportive de cel mai înalt nivel. Am trimis toatã documentatia la CNI, sper ca, pânã la finele anului, sã primim toate detaliile legate de proiectare si executie”, a mai spus primarul Vasile Pavãl, amintind cã, acum, orasul are un liceu cu program sportiv, deci o astfel de investitie s-ar plia foarte bine pe nevoile actuale.