spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Primii donatori in campania „Stadionul copiilor”

- Advertisement -

Deputatul Petru Movila, vicepresedintele CJ Constantin Adascalitei si rectorul UPA Doru Tompea sint primii care si-au anuntat dorinta de a sprijini amenajarea unui teren de sport pentru copiii din centrele de plasament. Suma totala necesara este de 12.000 euro. „Ziarul de Iasi” va prezinta astazi povestea a doua surori talentate la atletism.

Campania „Stadionul copiilor” aduce azi in prim-plan povestea a doua surori care au invatat sa-si depaseasca limitele prin sport. Vasilica si Andreea n-au avut parte de o familie care sa le ingrijeasca si sa le ajute in ceea ce fac, insa au descoperit sportul, mai exact atletismul, si din acel moment viata lor s-a schimbat in bine. In citiva ani, fetele au adunat zeci de medalii si diplome la concursuri judetene si nationale de profil. Desi amindoua au deficiente mintale usoare, asta nu le-a impiedicat sa-si valorifice potentialul la maxim prin atletism. Alergarea a devenit pentru ele o metoda de relaxare, o metoda prin care arata ca nu merita sa fie lasate in urma.

Campania initiata de „Ziarul de Iasi” are de astazi si primii donatori, deputatul Petru Movila, Constantin Adascalitei, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, si Doru Tompea, presedinte al Fundatiei Academice „Petre Andrei”.

„Cu ajutorul sportului au sansa la o viata normala”

Andreea spune de la inceput ca nu-i place sa zimbeasca in fotografii. De altfel, zimbetul e un lucru pe care l-a invatat de curind. Ea si sora ei Vasilica provin dintr-o familie dezorganizata in care s-au nascut sase copii in total. Trei dintre ei, Andreea, Vasilica si un frate, au ajuns in Centrul de Plasament „C.A. Rosetti” in urma cu aproximativ patru ani. Restul s-au imprastiat care incotro, majori fiind. Nu de putine ori copiii au fost nevoiti sa indure abuzurile unui tata alcoolic. Mama n-a putut sa-i tina piept, iar in urma cu putin timp a si decedat, copiii raminind si fara singurul sprijin pe care il mai aveau. Poate si din cauza faptului ca au fost neglijate si nimeni nu s-a ocupat de educatia lor, fetele au ramas in urma la invatatura pina nu au mai putut face fata deloc. Atunci au ajuns in centru, unde au posibilitatea de a invata la o scoala speciala fara a se simti discriminate de catre cei din jur. „Fetele au deficienta mintala usoara, poate si din cauza faptului ca parintii nu s-au ocupat de educatia lor. N-au mai facut fata scolii de masa, insa aici au sansa sa recupereze, iar sportul le ajuta foarte mult. Pentru grupele din care fac parte fetele sint modele de urmat”, a declarat Maria Abalasei, sefa centrului de plasament.

Fetele invata la Scoala Speciala „Constantin Paunescu”, amindoua fiind in clasa a VII-a. „Intr-o scoala de masa fetele ar fi fost marginalizate, nu s-ar fi adaptat. Cu ajutorul sportului se integreaza in colectivitate si au sansa la o viata normala. Din pacate nu avem un teren de sport al nostru, trebuie sa apelam la cel al scolii, cind nu este ocupat”, a mai spus directoarea centrului.

„E ceva frumos cind vezi ca iei locul I”

Vasilica se lumineaza la fata cind incepe sa povesteasca despre pasiunea ei pentru atletism. „De anul trecut alerg, m-a remarcat profesorul de sport si mi-a zis ca e bine asa si ca ar trebui sa continui. Alerg la mai multe probe, fac si viteza, si rezistenta. Nu stiu de imi place mie sa alerg, pur si simplu imi place mie sportul acesta”, spune Vasilica, asigurindu-ma totusi ca nu fuge de cineva anume. A participat la numeroase competitii sportive pentru persoane cu dizabilitati si de fiecare data s-a intors cu medalii si diplome pe care acum le arata mindra de ceea ce a realizat. Nu s-a gindit ce va face dupa ce va termina scoala, insa stie sigur ca nu se va opri din alergat.

Andreea are 15 ani, cu un an mai putin decit sora ei, insa face atletism de doi ani, tot datorita orelor de sport de la scoala. Imi spune ca au mostenit inaltimea de la mama lor, amindoua au peste 1,65m. Sportul le-a ajutat insa pe amindoua sa se mentina sanatoase si cu un corp bine echilibrat. Cel mai mult insa ii place Andreei sentimentul pe care il are cind cistiga o competitie. „Am alergat 800 de metri in zece minute si am luat locul I pe tara. E ceva frumos cind vezi ca iei locul I, ne-am intors atunci cu multe medalii in centru. Vreau sa continui cu scoala, insa nu ma las nici de atletism”, a spus Andreea.

Fetele spun ca le-ar ajuta foarte mult daca s-ar putea antrena mai des, insa nu au unde sa faca acest lucru. „Trebuie sa apelam la scoli pentru organizarea de campionate sau pentru antrenamente. Ar fi extraordinar daca am avea un teren de sport. Acesti copii vor putea face performanta atit timp cit vor fi ajutati si indrumati. Fara asta se pierd ca valori”, a precizat sefa centrului de plasament.

––-

Primii 5.000 de lei

Campania „Stadionul copiilor” a debutat cu dreptul si deja au aparut primii donatori. Deocamdata si-au facut publica intentia de a dona bani pentru amenajarea terenului de sport deputatul Petru Movila, Constantin Adascalitei, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, si Doru Tompea, presedinte al Fundatiei Academice „Petre Andrei”. Cei trei au deschis lista donatiilor, lista pe care sint asteptati sa se inscrie cit mai multi ieseni.

„Este normal sa incerc sa-i ajut pe acesti copii. Nu e prima data cind fac un astfel de gest si probabil nici ultimul. Oricum, astept amenajarea terenului de sport ca sa pot veni cu echipa de fotbal a Parlamentului sa jucam un meci cu copiii din centrele de plasament”, a declarat deputatul Movila, care a donat 1.000 de lei pentru construirea terenului de sport.

Cu o suma de 1.500 de lei s-a inscris pe lista si Constantin Adascalitei, vicepresedintele CJ. „Am zis ca ar fi pacat sa nu fiu partas la o asemenea initiativa. Omul de sport din mine raspunde mereu la astfel de provocari. Eu fac sport din pasiune si din dorinta de a face cit mai multa miscare asa ca inteleg dorinta copiilor de a face acelasi lucru. In centrele de plasament mai sint multe de facut oricum”, a declarat Adascalitei.

La „fundatia” terenului de sport a contribuit si Doru Tompea, presedintele Fundatiei Academice „Petre Andrei”, cu suma de 2.500 de lei. „Universitatea «Petre Andrei» este o universitate in comunitate si este deschisa la parteneriate in comunitate. Intram in aceasta campanie mai ales pentru ca e vorba de copii din centrele de plasament. Noi avem o facultate de asistenta sociala si derulam multe proiecte de acest fel. Initiativa «Ziarului de Iasi» se pliaza pe filosofia, pe formatul universitatii noastre”, a precizat Doru Tompea.

Cei care vor sa ajute copiii din centrele de plasament sa-si urmeze visele de a face sport ii pot ajuta facind donatii in contul deschis de DGASPC la Trezoreria Iasi, respectiv RO07TREZ4065007XXX000512. De asemenea, donatiile se pot face si la sediul „Ziarului de Iasi”, strada Smardan nr. 5, si la sediul DGASPC, strada Vasile Lupu nr. 57 A, persoana de contact Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al institutiei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.