|

Primul caz de infectie cu virusul West Nile, la granitã cu judetul Vaslui

ALERTÃ… Primul caz de infectie cu virusul West Nile a fost confirmat în acest sezon, în perioada 3 iunie – 18 iulie, fiind vorba despre un bãrbat în vârstã de peste 80 de ani, din judetul Galati.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2019, în perioada 3 iunie – 18 iulie, a fost înregistrat un caz de infectie cu virusul West Nile, cu debut în sãptãmâna 27. Cazul confirmat a fost înregistrat la grupa de vârstã ≥ 80, la un bãrbat cu domiciliul în judetul Galati. Pentru ca infectia sã se rãspândeascã la om este suficientã o singurã întepãturã a unui tîntar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflameazã mai exact meningele, învelisul creierului. Dacã primeste tratament în timp util, persoana infectatã nu va rãmâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt bãtrânii.

80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febrã si durere de cap intensã, iar în cazurile severe apar si simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vãrsãturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescutã la lumenã, convulsii, frisoane, obosealã cronicã si slãbiciune muscularã.

Recomandãri de la specialisti

Specialistii recomandã populatiei sã evite expunerea la tîntari, purtând îmbrãcãminte cu mâneci lungi si pantaloni lungi, sã utilizeze substante chimice repelente împotriva tîntarilor si substante insecticide în locuintã si în jurul acesteia, sã împiedice pãtrunderea tîntarilor în casã (plase de protectie la ferestre), sã asigure desecarea bãltilor de apã din jurul gospodãriei, sã îndepãrteze recipientele de apã stãtutã si gunoiul menajer. Anul trecut, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii tãri din cauza virusului West Nile, care se transmite prin întepãtura mai multor specii de tîntari