|

Probele video l-au înfundat pe Onilã, altfel ar fi fost si acum Episcop al Husilor

OMERTA… Zeci de fosti elevi de la Seminarul Teologic de la Husi, multi dintre ei actuali preoti, au fost audiati de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi în dosarul de viol al fostului episcop Corneliu Bârlãdeanu. Actuale fete bisericesti, despre care sunt indicii clare cã au fost abuzate sexual, l-au luat pe “nu stiu nimic” în brate, refuzând sã formuleze plângeri împotriva fostului înalt prelat, iar asta le-a îngreunat foarte mult munca anchetatorilor. Unele surse spun cã în acest caz s-a impus o adevãratã Omerta- lege a tãcerii, care a fost încãlcatã doar de probele video apãrute în presã. Aceleasi voci ne-au declarat cã fãrã acele filmulete Corneliu Bârlãdeanu ar fi ocupat si acum scaunul de Episcop al Husilor. În 2017, acesta reusise sã scape inclusiv de o anchetã a DNA Iasi. Procurorii Anticoruptie au efectuat atunci perchezitii într-un dosar în care Sebastian Jitaru si alti doi preoti erau acuzati cã îl santajeazã cu acele filmãri pe episcopul  Bârlãdeanu. Desi au descoperit probe video socante, în care fostul Episcop Corneliu apãrea abuzând sexual minori, lucrãtorii DNA s-au rezumat doar la acuzatia de santaj asupra Episcopului, nu si la abuzurile sexuale ale acestuia. Din 2017, de când Biserica Ortodoxã Românã i-a retras functia de episcop si pânã sãptãmâna trecutã, Corneliu Onilã a “fãcut ascultare” la mãnãstirea Vãratec din judetul Neamt. În tot acest timp, fostul episcop al Husilor nu si-a pierdut nici drepturile bãnesti si nici rangul de înalt ierarh.

Dosarul în care fostul Episcop Corneliu si cãlugãrul arhimandrit Sebastian Jitaru sunt acuzati de agresiuni sexuale în formã continuã este unul dintre cele mai ample pe care îl instrumenteazã Parchetul din Iasi. În ultimele luni, zeci de martori au fost audiati de procurorul de caz. Obtinerea detaliilor despre orgiile sexuale ce au avut loc în ultimul deceniu la Seminarul Teologic din Husi, a fost îngreunatã de retinerea fostilor elevi de a da detalii. Vorbim de fosti adolescenti, actuali preoti, pe care Corneliu Bârlãdeanu i-a îndrumat pedagogic începând cu anul 2007. Multi dintre cei interogati au spus doar trei cuvinte în fata anchetatorilor: “nu stiu nimic”, îngreunând, cu atitudinea lor, mersul anchetei. Cu toate acestea, procurorul a reusit sã convingã trei fosti absolventi ai Seminarului sã colaboreze, unuia dintre ei oferindu-i mãsuri de protectie specialã. Abia dupã ce i s-a promis cã identitatea îi va fi protejatã, un actual preot din judetul Vaslui si-a fãcut curaj si a vorbit despre abuzurile sexuale la care a fost supus de cãtre fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Husi, cãlugãrul Sebastian Jitaru. La început, acesta nu avea apucãturi homosexuale, precum Corneliu. Se multumea doar sã-i convingã pe elevi sã filmeze întâlnirile cu episcopul, pentru viitoare beneficii obtinute prin santaj. Ulterior, beneficiind de imaginile compromitãtoare, Jitaru a ajuns, la rândul sãu, sã abuzeze elevi de seminar. Alte douã victime au mai fost de acord sã dezvãluie ororile sexuale pe care le-au suportat în perioada în care urmau scoala de preotie. Una a gãsit puterea sã vorbeascã cu anchetatorii desi a avut, dupã izbucnirea scandalului de la Husi, o tentativã de suicid. A treia victimã din dosar, Denis T., despre care ziarul nostru a mai scris si zilele trecute, a întretinut raporturi sexuale atât cu fostul episcop Corneliu Bârlãdeanu cât si cu Sebastian Jitaru. Pe primul l-a filmat pe 7 mai 2017, în timpul actului sexual. Era ziua în care fostul episcop Corneliu îsi condusese mama pe ultimul drum. Devastat, fostul Preasfintit, s-a încuiat cu Denis în camera chiliei sale, unde a întretinut relatii sexuale. De altfel, acest episod a fost povestit de fratele lui Denis, unui alt seminarist, discutie înregistratã de anchetatori „Uãi, în ziua în care o înmormântat-o pe mã-sa, o bãgat-o pe mã-sa în sicriu, seara el se f***a. Mai vrei ceva?”, povestea fratele lui Denis.

Numãrul victimelor, de ordinul zecilor

Cu toate cã în referatul de propunere de arestare preventivã a celor doi preoti apar doar trei victime, surse din cadrul anchetei spun cã numãrul celor abuzati este mult mai mare, de ordinul zecilor. Primul abuz sexual filmat al Episcopului Corneliu, ar fi avut loc în 2006, iar victima ar fi fost pãrintele Mihai Ursac. În 2018, când dosarul santajului încã se judeca în instantã, acesta a fost adus sub escortã la Tribunalul Vaslui, unde a declarat, în fata judecãtorilor, cã tot scandalul de la Episcopie este o inventie. “Martorul Ursac a spus cã nu existã înregistrãri cu el, pentru cã nu ar avea cum sã existe. Când l-am întrebat detalii, nu s-a referit la nimic concret, nu-si aminteste, nu retine. Totul este, cumva, în ceatã”, declara, în acea perioadã, avocata unuia dintre preotii acuzati de santaj la adresa fostului episcop. La trei ani de la retragerea din functia de înalt prelat a lui Corneliu Onilã, legea tãcerii încã functioneazã, Biserica Ortodoxã Românã lãsând sã se înteleagã cã institutiile statului nu ar trebui sã facã ordine în treburile interne ale ei. În editia de mâine a ziarului nostru, cititi despre Didina Brãnici, pedagogul Seminarului Teologic din Husi, cea care de ani de zile a scris si a vorbit despre abuzurile sexuale ale Episcopului Corneliu si pe care institutiile statului au trimis-o sã se controleze la cap, sugerând faptul cã ar fi nebunã.