|

Problema neștiută a învățământului. România, Testul PISA și premiul Nobel

„PISA la București e perfect compatibilă cu PISA la Berlin”, spune Alina Mungiu Pippidi, însă în școlile de țară este adevărata problemă.

„Copiii estonieni sunt în topul Europei la citit, științe și matematică, deși vin dintr-o țară sovietică (rezultatele generale aici)”, constată președintele Societății Academice din România (SAR).

Dar, arată Alina Mungiu Pippidi, „copiii români și bulgari sunt la coada Europei, cu ciprioții, au aproape jumătate analfabeți funcționali (știu literele, dar nu și sensul), nu le e clar că Pământul se învârte în jurul soarelui și dacă zice Denise la TV că țara s-a prăbușit economic în ultimii doi ani, puțini remarcă faptul că vânzările de Black Friday de anul ăsta au atins un maxim istoric, la fel precum comenzile la agențiile de turism”.

„Vinovații de serviciu sunt profesorii, dar mai ales miniștrii Educației, cu mandat de vreo șapte luni în medie în ultimii douăzeci de ani”, mai spune președintele SAR. …https://evz.ro/problema-nestiuta-a-invatamantului-romania-testul-pisa-si-premiul-nobel.html