|

Problemele asistentelor din cabinetele medicale scolare, pe masa primarului din Bârlad (FOTO)

SUPÃRARE…Primarul Municipiului Bârlad, Dumitru Boros, a avut douã întâlniri de lucru cu personalul sanitar de la toate cele 19 cabinete medicale scolare din oras. Principalele nemultumiri ale asistentelor sunt neacordarea tichetelor de vacantã si a normei de hranã, decizii care nu tin de conducerea municipiului, ci de cea a Ministerului Sãnãtãtii.

Întâlnirile dintre primarul Boros si cele 27 de asistente medicale de la cabinetele scolare au scos la ivealã nemultumirile si problemele cu care se confruntã cadrele medicale. Printre alte probleme organizatorice, asistentele au reclamat si o realã lipsã de preocupare în ceea ce priveste remunerarea pentru munca prestatã. Concret, asistentele au sesizat faptul cã, desi sunt incluse pe statele de platã ale Primãriei Bârlad, lor nu li s-au acordat vouchere de vacantã în 2018 si indemnizatiile de hranã, începând cu 2019, precum celorlalti bugetari. Întrucât initial s-a crezut cã ar fi existat posibilitatea sã se fi produs o eroare la nivelul personalului responsabil cu salarizarea din Primãria Bârlad, a fost programatã si o a doua întâlnire. La finalul acesteia, lucrurile s-au lãmurit: nu primãria este vinovatã ci Ministerul Sãnãtãtii! „Am dispus verificãri, întrucât ceea ce au reclamat doamnele asistente era o problemã destul de gravã. Ulterior, pe baza documentelor din Primãrie am putut sã demonstrãm cã noi ne-am fãcut treaba încã de anul trecut, când colegii de la Salarizare au informat Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui cã trebuie sã aducã la cunostinta Ministerului Sãnãtãtii cã la Bârlad sunt angajate 31 de persoane la cabinetele medicale scolare, respectiv 27 de asistente si patru medici stomatologi, care, potrivit legii, ar trebui sã primeascã vouchere de vacantã. Aceste persoane figureazã pe statele de platã ale Primãriei, însã îsi încaseazã drepturile bãnesti direct de la Ministerul Sãnãtãtii, în calitate de ordonator de credite. Ulterior, am primit rãspuns de la Minister cã nu sunt bani pentru aceste drepturi, situatie pe care am transmis-o si la sindicatul din care fac parte doamnele. Numai cã undeva circuitul informational s-a întrerupt, iar personalul cabinetelor scolare a crezut cã la noi ar fi problema”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Problema este acum în curtea Prefecturii Vaslui!

Ulterior întâlnirilor de la Bârlad, un reprezentant al asistentelor medicale, în baza documentelor Primãriei Bârlad care atestau cã institutia a fãcut toate demersurile legale pentru acordarea tichetelor de vacantã si, din acest an, a indemnizatiei de hranã, a solicitat o întâlnire cu Prefectul judetului Vaslui, Eduard-Andrei Popica. „Domnul Prefect, cãruia i-am adus la cunostintã aceastã problemã, a fost foarte receptiv si ne-a asigurat cã ne va invita la sedinta Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Vaslui, care va avea loc la sfãrsitul acestei luni, alãturi de reprezentanti ai Directiei de Sãnãtate Publicã si ai sindicatului la care suntem afiliati. Vom vedea cum se va rezolva problema pe mai departe, pentru cã abia acum am înteles cã situatia nu a fost cauzatã de Primãria Bârlad, ci de Minister”, a declarat reprezentantul asistentelor medicale.

Neajunsuri … cu duiumul!

Alte neajunsuri semnalate în cabinetele scolare medicale au fost lipsa unui medic coordonator si a cel putin unui calculator conectat la internet, imposibilitatea de a merge la cursuri de perfectionare din lipsa fondurilor, precum si aprovizionarea cu materiale consumabile. Pe cale de consecintã, în zilele de 6 si 7 februarie, primarul Dumitru Boros a profitat de vacanta intersemestrialã a elevilor si a vizitat aproape toate cele 19 cabinete medicale scolare din localitate. „Concluzia este cã aceste cabinete, care au un rol extrem de important în institutiile de învãtãmânt, functioneazã în spatii prea mici. Din acest motiv, în curând vom organiza o nouã sedintã de lucru la care, de aceastã datã, vor fi invitati si conducãtorii tututor unitãtilor de învãtãmânt în care functioneazã cabinete medicale scolare. Va trebui sã gãsim solutii pentru spatii adecvate, dar si pentru asigurarea celorlalte dotãri de care ar trebui sã se ocupe unitãtile de învãtãmânt. Ceea ce mie, personal, nu mi-a convenit deloc, este faptul cã acestei categorii de personal medical si sanitar nu i se acordã atentia si respectul cuvenite, având în vedere cã se îngrijeste de sãnãtatea copiilor nostri”, a mai declarat primarul Dumitru Boros.