|

Procesul penalului Tiberiu Coatu pare fãrã sfârsit

TERGIVERSARE… Au apãrut în fata judecãtorilor noi tertipuri scoase pe firmament de cãtre fostul primar al comunei Gãgesti, Tiberiu Lorin Coatu si ceilalti inculpati din dosar, pentru ca procesul penal în care sunt judecați sã suporte cât mai multe amânãri. Chiar dacã, la începutul acestui an, magistratii Tribunalului Vaslui au pus în vedere inculpatilor cã mai au un singur termen pentru angajarea de apãrãtori, inculpatii au gãsit alte metode. Astfel, au apãrut cereri de recuzare ale expertilor dupã ce, aceiasi inculpati au cerut expertizã grafologicã. Instanta a stabilit un nou termen, de data aceasta în luna iunie, semn cã dosarul mai are de asteptat pânã la pronuntare. Fostul primar al comunei Gãgesti, Lorin Coatu, este inculpat în multe dosare de coruptie. Ultimul dateazã din octombrie 2015, când DIICOT l-a trimis în judecatã pentru constituire de grup infractional organizat, instigare la abuz si instigare la fals în înscrisuri. Acest dosar bate pasul pe loc încã din anul 2015 si sunt putine sanse sã aibã finalitate în viitorul apropiat.

Ajunsi în fata instantelor de judecatã, multi dintre inculpati cautã diferite tertipuri pentru ca dosarul lor sã fie judecat într-o perioadã de timp mai lungã, bucurându-se astfel de libertate. Este si cazul celor din dosarul în care fostul primar al comunei Gãgesti, Tiberiu Lorin Coatu, este judecat, alãturi de Maricica Chelaru, Andrei Ursu, Romicã Lorent si Irinel Cocuz, sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la abuz în serviciu în formã continuatã, instigare la fals sub semnãturã privatã în formã continuatã si instigare la spãlare de bani. Într-o sedintã care a avut loc în luna februarie a acestui an, magistratii Tribunalului Vaslui au sperat sã amâne pentru ultima oarã dosarul si au dat termen inculpatilor sã-si angajeze apãrãtori. Asta dupã ce, de-a lungul timpului, aceiasi inculpati au încercat, prin diferite tertipuri, sã amâne cât mai mult începerea cercetãrii judecãtoresti. A început apoi o nouã serie de amânãri, de data aceasta pentru o expertizã grafologicã. dupã ce aceasta a fost cerutã si rãspunsul expertilor a ajuns la instantã, inculpatii, prin apãrãtori, au cerut recuzarea acestora. Pentru cererea formulatã, judecãtorii Tribunalului Vaslui vor trebui sã se pronunte si au stabilit un nou termen în luna iunie. Astfel, dosarul în care fostul primar al comunei Gãgesti a fost trimis în judecatã nu pare sã aibã finalitate prea curând. Prima datã când au iesit la ivealã unele afaceri la care primarul Gãgestiului a închis ochii sau a fost implicat, a fost în luna februarie 2007, când DNA Iasi a decis trimiterea în judecatã a directorului Butnaru, de la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, “pentru sãvârsirea a douã infractiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene si fals intelectual”. Alãturi de acesta, au mai fost trimise în judecatã alte douã persoane, pentru “complicitate la sãvârsirea infractiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene si a unei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã”. Din probele administrate a rezultat cã, în perioada martie 2004 – septembrie 2005 (perioada de început a mandatului lui Coatu, n.r.), inculpatii, prin prezentarea de situatii de lucrãri si documente false, au produs un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 de euro). Drumul Giurcani-Peicani, au constatat cei de la DNA, nu a fost realizat, lucru de care Coatu ar fi trebuit sã stie. A fost doar începutul afacerilor necurate ale fostului primar.

Au crescut buruienile peste un proiect care nu s-a mai realizat

HOȚII…Pe 20 octombrie 2015, Tribunalul Vaslui a înregistrat dosarul nr. 2187/89/2015/a1, în care cinci inculpati – Lorent, Coatu, Chelaru, Ursu si Cocuz – au fost acuzati de fapte foarte grave, printre care constituirea unui grup infractional organizat si falsuri în documente oficiale. Potrivit DIICOT, Romicã Lorent a pus la cale toate afacerile penale din localitate, ajutat îndeaproape de Coatu si alte personaje. Astfel, s-au sustras 250.000 de euro din bugetul national, fãrã a fi executatã o lucrare de infrastructurã în comuna Gãgesti. În anul 2009, Romicã Lorent a instigat si intimidat functionarii Primãriei Gãgesti pentru a deconta, în mod ilegal si în baza unor documente false, suma de 1.005.000 de lei, bani care reprezentau, sustinea el, contravaloarea lucrãrilor de modernizare si constructie a trei poduri în satele Tupilati, Gãgesti si Popeni, plus reparatii la un pod din satul Peicani. Pentru a frauda fondurile de stat, au fost întocmite, în fals, documente, cu semnãtura celei care era dirigintã de santier, Maricica Chelaru, documente fictive în baza cãrora s-au decontat, în mod ilegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale. Fostul primar Coatu a acoperit aceastã suveicã penalã. Banii fuseserã alocati la sfârsitul lui 2009 pentru lucrarea a cãrei valoare totalã era de 2.665.031 de lei, adicã peste 26 miliarde lei vechi. Nici pânã astãzi nu s-au mai fãcut podurile de la Gãgesti. Fostul primar Coatu stia perfect situatia, însã se comporta prin comunã de parcã nu s-a întâmplat nimic. “A spus peste tot cã nu are nimeni ce sã-i facã, spune cã a fost stabilit un prejudiciu, cã s-a recuperat tot prejudiciul si acum nu mai are niciun dosar penal”, povesteau, la acea vreme, oamenii din comunã. Ultima “ispravã” a primarului, anchetatã de politistii de la Husi, a fost modul în care a dat suma de 300.000 de lei firmei Coninvest, pentru o grãdinitã care ar fi trebuit terminatã la stadiul de sarpantã. Ca si în cazul podurilor, Coatu a semnat alocarea banilor cãtre Coninvest, desi lucrarea nu s-a mai fãcut, astfel cã s-a deschis un nou dosar penal pe numele sãu.