|

Procesul secolului la Vaslui: Prefectura vs CLM Bârlad, peste 200 de persoane la audieri!

AUDIERI MARATON…La termenul din 9 decembrie, în dosarul în care fostul prefect Eduard Popica a solicitat anularea HCL nr. 202/2019 din 11 iulie emisã de CLM Bârlad, judecãtorii au cerut sã audieze ca martori 238 de bârlãdeni! Este vorba despre Hotãrârea CLM Bârlad privind acordarea de terenuri gratuite pentru casã, la Legea 15, tinerilor pânã în 35 de ani din Bârlad. Lista cu 200 de locuri pentru case aprobate si 38 aflate pe lista de rezervã, a stârnit un scandal imens în mijlocul verii între cele douã tabere politice PNL si PSD din cadrul CLM Bârlad. Judecãtorii au cerut apãrãtorului CLM Bârlad sã precizeze dacã este oportunã audierea celor 238 de bârlãdeni, lucru cu care apãrãtorul CLM Bârlad a fost de acord. Prefectura Vaslui nu a avut deocamdatã nicio reactie la aceastã solicitare a judecãtorilor. Urmeazã ca la începutul anului viitor sã se stabileascã când vor începe audierile maraton a celor 238 de martori! Va fi cu sigurantã cel mai lung proces care s-a judecat vreodatã la Tribunalul Vaslui!

Scandalul cu felul în care în luna iulie s-au repartizat cele 200 de locuri de case gratuite pentru tinerii între 18 si 35 de ani, este acum în „faza” pe Tribunal, dupã ce la Primãria Bârlad s-a desfãsurat în august „faza” pe Prefectura Vaslui. Eduard Andrei Popica, prefectul judetului în acea perioadã, a fost prezent la sediul institutiei, unde au fost audiate mai multe persoane care aveau nemultumiri. Dupã discutia avutã cu fiecare în parte, de fatã fiind si primarul Dumitru Boros, s-a vãzut clar: niciunul dintre reclamanti nu avea dreptul sã primeascã teren, din motive de .. lege! Prefectul Popica a luat cu el plângerile în scris ale cetãtenilor care au dorit sã se plângã cã au fost nedreptãtiti si a promis cã le va analiza împreunã cu reprezentantii Prefecturii. Primarul Boros si secretarul comisiei de analizare a cererilor pentru acordare de teren la Legea 15/2001, jr. Magda Voinea, le-au arãtat oamenilor cã… nu au dreptate! Dar lista a ajuns în cele din urmã armã politicã, astfel cã PSD Bârlad, care are viceprimar si zece consilieri locali în CLM si toti au aprobat lista în sedinta ordinarã din 11 iulie, a contestat-o la Prefectura Vaslui, iar fostul prefect Popica a atacat HCLM 202/11.07.2019 în Contenciosul Administrativ cerând anularea hotãrârii!

Primarul Boros nu a anulat hotãrârea!

Primarul Boros nici nu a vrut sã audã asa ceva, acuzând PSD cã se opune ca tinerii bârlãdeni (cei 200) sã primeascã terenuri, cã sã nu aibã el, ca primar, capital politic!! Mai mult, primarul Boros a arãtat clar cine se face vinovat cã multi tineri, care au depus solicitãri din perioada 2004 – 2008, nu mai pot primi teren pentru cã au depãsit vârsta si tocmai PSD a încãlcat legea (primarul si viceprimarul din perioada 2004-2008, Constantin Constantinescu, Adrian Solomon si CLM Bârlad din acea periodã), cã nu au analizat dosarele conform legii si nu au rãspuns solicitantilor în scris. Mai mult, au repartizat terenuri pentru case, fãrã ca sã explice celor care nu s-au calificat de ce nu au primit teren. „Au lãsat sute de cereri neanalizate, fãrã rãspuns, din 2004-2005-2006-2007-2008 si noi, când le-am analizat, absolut pe toate, am gãsit cã nu se mai încadrau, conform legii. Noi nu retragem nicio hotãrâre, asa cã, dacã vor nu au decât sã meargã la Tribunal”, a spus primarul Boros când a primit solicitarea de la prefectul Eduard Popica.

A început ceea ce se anuntã a fi cel mai lung proces al secolului la Vaslui!

Fostul prefect Popica a introdus actiunea în instantã, asa cã Hotãrârea de CL, cu nr.202/.11.07.2019, este suspendatã si nu poate fi pusã în aplicare. Punerea în aplicare a acestei hotãrâri ar produce efecte juridice si, dacã va fi anulatã de instantã, ar fi caz penal. Pe 9 decembrie a fost primut termen în Dosarul 2000/89/2019, în Contenciosul Administrativ al Tribunalului Vaslui. Judecãtorul vasluian a solicitat ca pãrtile sã se pronunte cu privire la oportunitatea audierii celor 238 de bârlãdeni de pe listele cu repartizarea terenurilor pentru case (200 aprobate si 38 de rezervã). Apãrãtorul CLM Bârlad a fost de acord, astfel cã la termenul din 13 ianuarie 2020, judecãtorul va primi si opinia Prefecturii Vaslui, care este consultativã. Cu alte cuvinte, Prefectura Vaslui se va judeca cu CLM Bârlad, urmând a audia 238 de martori, ceea ce ar face istorie în judetul nostru! Nu a mai existat pânã acum atât de multi martori de audiat la vreun proces, mai ales în Contenciosul Administrativ. Asta dacã nu cumva noul prefect va decide cã procesul este inutil si va retrage plângerea fãcutã de prefectul Eduard Popica.

Consilierii PSD Bârlad s-au fãcut de râs

Vã reamintim cã pe lista cu bucluc din HCLM 202/11.07.2019 apãreau numele unor rude ca: fiul lui Sorinel Rãducanu (consilier local PSD), nepotul consilierului PSD Georgicã Motrea, fiul consilierului liberal Adrian Todireasa, cele douã fete ale lui Daniel Buzamãt, precum si multi altii care sunt fini si alte rude cu cei din CLM Bârlad – fie PSD fie PNL. Organizatia PSD Bârlad, în frunte cu viceprimarul Roxana Miron Feraru si consilierii locali bârlãdeni ai organizatiei , au „înfierat” cu mânie proletarã pe primarul liberal si comisia din primãrie, cum cã ar fi fãcut ilegalitãti! „Dacã aveau ceva de reclamat, de sesizat, ceva neclar, toti cei din CLM, consilierii, puteau cere în sedintã, în plen <<Aduceti dosarele celor de pe liste aici, acum, sã le analizãm!>>. Si se aduceau! Pentru cã nu comisia a aprobat acele liste, ci consilierii locali! Toti! Inclusiv PNL, PSD si cel independent! Eu, ca si secretar, am spus cã acea comisie doar a propus listele – punctajul etc., ei urmau sã aprobe atribuirea! Nu comisia! Au descoperit o armã politicã, dar uitã cã aceastã armã este cu douã tãisuri! Ei au aprobat, nu comisia! Dacã aveau suspiciuni trebuiau sã cearã dosarele în sedintã!”, a spus primarul Dumitru Boros. Si uite asa, PSD Bârlad a cerut, prin pârghia numitã prefectul judetului Vaslui, la acea vreme Eduard Popiuca, sã fie anulatã o Hotãrâre de CLM votatã de toti consilierii locali inclusiv cei din PSD! Noaptea mintii! Bine mãcar cã au dispãrut din liste beizadelele politicienilor!