|

PROCURORII DNA DETIN OPT FILME CU ORGIILE EPISCOPULUI CORNELIU!

SCENARIU REVOLTÃTOR

PÃCÃTOSI…Protagonistii filmelor care apar în ipostaze fiebinti alãturi de episcop ar fi elevi sau fosti elevi ai Seminarului Teologic Husi.

SCANDALOS.. Credinciosii din Eparhia Husilor sunt în stare de soc, dupã ce procurorii DNA au descoperit în diverse locatii ale preotilor implicati în scandalul de santaj la adresa Episcopului Corneliu alte opt filmulete deocheate, în care seful preotilor din judet apare în compania mai multor bãrbati. O informatie desprinsã din rechizitoriul DNA, dat publicitãtii ieri, document prin care preotii implicati sunt trimisi în judecatã pentru santaj. Pe 15 iunie, în ziua retinerii celor trei preoti, procurorii DNA au descins la domiciliul acestora, de unde au ridicat laptopuri, telefoane mobile si stick-uri de memorie. Dacã, în laptopurile preotilor Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu, au descoperit filmul care fãcea obiectul santajului, un film compromitãtor filmat cu mai multi ani în urmã, nu acelasi lucru se poate spune despre ce s-a gãsit în laptopul preotului Jitaru. Procurorii anticoruptie au descoperit, pe lângã filmul ce era si în posesia celorlalti doi preoti, alte opt filme în care epsicopul Husilor apãrea, în ipostaze compromitãtoare, în compania altor bãrbati. Gura lumii vorbeste despre faptul cã protagonistii acelor filme sunt elevi sau fosti elevi ai Seminarului Teologic Husi, acolo unde PS Corneliu este profesor. În conditiile în care mare parte dintre acestia ar fi minori, rãmâne de vãzut dacã nu va exista o nouã anchetã a procurorilor tocmai pe aceastã temã. Ciudat este cã Patriarhia Românã refuzã sã rãspundã la nemultumirile enoriasilor din judetul Vaslui si nu ia nicio mãsurã împotriva episcopului pãcãtos.

DNA a dat publicitãtii, ieri, rechizitoriul prin care cei trei preoti acuzati cã l-au santajat pe Episcopul Husilor cu filmãri compromitãtoare au fost trimisi în judecatã. Preotii Jitaru, Bumbu si Damian se fac vinovati, în opinia procurorilor anticoruptie, de infractiuni de santaj, pentru cã au încercat sã obtinã de la Episcop fie functii – cazul preotului Jitaru, care dorea sã fie episcop vicar – fie bani, cazul celorlalti doi preoti, care au cerut 50.000 de euro de la PS Corneliu. O sursã din interiorul Bisericii Ortodoxe Române ne-a trimis ieri câteva informatii bombã, care fac luminã în acest mega-scandal de la Episcopia Husilor. Sursa noastrã sustine cã, citãm, „Cu douã sãptãmâni înainte de a depune plângerea împotriva celor trei preoți, sfãtuit de arhiepiscopul Ciprian de la Buzãu, Corneliu a mers la Galați, unde s-a întâlnit cu arhiepiscopul Casian. I s-a plâns acestuia cã Patriarhul, cãruia Sebastian i-a prezentat înregistrarea, a fost de-acord sã-l facã pe Sebastian vicar, pentru a nu crea tulburare. Corneliu a înțeles cã, odatã ajuns vicar, Sebastian îl va santaja pânã se va retrage. Faptul cã Sebastian a ajuns arhimandrit se datoreazã tot santajului. Corneliu, disperat fiind, l-a amenințat pe Casian cã, dacã nu va fi apãrat, va spune, la rândul lui, tot ce stie”. Informatie bombã, care demonstreazã cã mizeriile ascunse sub pres la Episcopia Husilor erau cunoscute de diversi înalti prelati ai BOR, inclusiv de cãtre Patriarh.

Ce rol joacã Patriarhul în musamalizarea scandalului din Episcopia Husilor?

Este clar cã miza scandalului o reprezintã functia de episcop vicar, post pe care Corneliu îl tine blocat de opt ani de zile. „Arhiepiscopul Casian este cel care l-a prezentat pe Corneliu mitropolitului Daniel al Moldovei (actualul patriarh), fãcându-i lobby pentru a fi ales episcop vicar la Husi. Datoritã relației apropiate dintre cei doi, arhiepiscopul Ciprian îi oferã lui Corneliu lumânãri produse la fabrica arhiepiscopiei Buzãului la prețul de producție, iar adaosul îl împart între ei. De altfel, Corneliu l-a ajutat pe ÎPS Ciprian, pe când era episcop vicar la Bucuresti, sã-si construiascã o vilã impresionantã în județul Constanța. Vila e pe numele surorii lui Ciprian si al soțului ei, care este tot preot”, mai scrie sursa noastrã. Informatii bombã, care pot fi verificate foarte usor si care demonstreazã faptul cã în Biserica Ortodoxã Românã se petrec lucruri ascunse de ochii enoriasilor, în timp ce preotii fac diverse campanii pentru familia traditionalã sau împotriva miscãrilor homosexuale.

Iatã ce scrie în rechizitoriul DNA Iasi: filmarea cu Corneliu urma sã ajungã în presa strãinã. Corneliu a actionat la sfaturile consilierilor sãi!

„La data de 12.06.2017 a fost înregistratã la Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi plângerea formulatã de numitul (….), în care sesiza sãvârsire de cãtre inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN, preotarhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Husi a infractiunii de santaj, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 1,2 si 3 din Codul penal. În fapt, la data de 30.05.2017, (….) au fost abordati de inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN acesta precizând cã detine un material compromitãtor cu (desi nu apare niciun nume, ci doar puncte de suspensie, credem cã e vorba de PS Corneliu, n.r.), precizându-le cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pentru functia de episcop vicar, acesta va publica în presã materialul compromitãtor si îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din data 15.06.2017 pentru a-l denigra. Prin ordonanta din data de 12.06.2017 s-a dispus începerea urmãririi penale cu privire la sãvârsirea infractiunii de santaj, faptã prevãzutã de art. 131 din Legea 78/2000 raportat la art. 207 alin. 1,2 si 3 Cod Penal. Întrucât, în urma audierii persoanei vãtãmate (PS Corneliu, n.r.) a rezultat faptul cã în data de 12.06.2017 inculpatii DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RÃZVAN MIHAIL i-au solicitat suma de 50.000 de euro fãcând referire la aceleasi materiale compromitãtoare prin ordonanța din data de 13.06.2017 s-a dispus extinderea urmãririi penale cu privire la sãvârsirea unei noi infracțiuni de santaj, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 1,2 si 3 din Codul penal. Din analiza probatoriului administrat s-a stabilit urmãtoarea situatie de fapt: La data de 30.05.2017 (….) au fost abordati de inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN, acesta din urmã precizând cã detine un material compromitãtor cu (….), precizându-le (….) cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN pentru functia de episcop vicar, acesta va publica în presã materialul compromitãtor si îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din data de 15.06.2017 pentru a-l denigra”, scrie în rechizitoriu.

Filmarea urma sã fie prezentatã în Sinodul Mitropolitan! PS Corneliu s-a temut pentru imaginea BOR (sâc!)

„Anterior acestei date cu câteva zile, inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN a mai avut contacte cu martorii (….) doar afirmând fatã de martori cã detine astfel de înregistrãri, însã la data de 30.05.2017 inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN a reiterat faptul cã astfel de filmãri se aflã în posesia sa arãtându-le martorilor sus-mentionati filmãrile la care fãcea referire si cerându-le expres sã-i transmitã (….) solicitarea sa de a fi propus pentru demnitatea de episcop vicar, amenintînd cã în caz contrar va devoala în presa strãinã respectivele înregistrãri. La aceeasi datã, aflându-se în biroul martorului (….), inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN i-a arãtat imaginile asa-zis compromitãtoare în care ar fi apãrut (….) si martorului (….), afirmând si fatã de acesta cã dorea ca (….) sã-l propunã la Sinodul Mitropolitan din data de 15.06.2017 pentru demnitatea de episcop vicar, în caz contrar amenintînd cu devolarea imaginilor în presã. În cursul aceleiasi zile, martorul (….) si apoi martorul (….) i-au povestit (….) cele derulate anterior, la initiativa persoanei vãtãmate fiind chemati si martorii (….). În cursul întâlnirii toti martorii sus-mentionati i-au relatat (….) faptul cã fuseserã abordati de inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN dupã acelasi tipar, cã le fuseserã arãtate frânturi din înregistrãri în care inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN preciza cã s-ar afla în ipostaze compromitãtoare (….) si cã tuturor, inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN, le solicitase sã-l anunte pe (în rechizitoriu nu se precizeazã de cine este vorba, însã ne dãm seama cã persoana de care se face vorbire este chiar Episcopul Husilor, n.r.) cã dorea nominalizarea sa ca si episcop vicar la Sinodul Mitropolitan din 15.06.2017, în caz contrar inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN urmând a devoala în presã imaginile compromitãtoare. Întrucât amenintarea cu darea în vileag a acestor imagini asa-zis compromitãtoare a stârnit o stare de temere persoanei vãtãmate atât cu privire la lezarea imaginii sale, cât si cu privire la lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe, concluzia acestei întâlniri a fost aceea de a se analiza posibilitatea sesizãrii organelor de urmãrire penalã cu privire la amenintãrile proferate de inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN”, mai scrie în rechizitoriu.

Cei 50.000 de euro erau „datoria” Episcopului fatã de preoti

„În perioada imediat urmãtoare, pe mãsurã ce data de desfãsurare a Sinodului Mitropolitan se apropia, inculpatul JITARU CRISTI SEBASTIAN a intensificat amenintãrile cu publicarea în presã a imaginilor compromitãtoare, solicitând în cadrul întâlnirilor cu martorii (….) sã i se transmitã persoanei vãtãmate dorinta sa de a fi desemnat episcop vicar, inculpatul interesându-se dacã martorii i-au transmis (….) solicitãrile sale. Pe acest fond, în ziua de 12.06.2017, în jurul orelor 12.00, la biroul persoanei vãtãmatã (e vorba de PS Corneliu, Episcopul Husilor, n.r.) s-au prezentat inculpatii DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RÃZVAN MIHAIL, acestia solicitând suma de 50.000 de euro pânã la data de 13.06.2017, ora 12.00, banii urmând sã fie expediati în contul parohiei Vãleni, unde paroh este inculpatul BUMBU RÃZVAN MIHAIL, inculpatii amintindu-i persoanei vãtãmate de existența filmãrilor compromițãtoare. Ulterior, în zilele de 13.06.2017 si 14.06.2017, inculpatii DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RãZVAN MIHAIL au purtat prin mesaje de tip SMS o corespondentã cu persoana vãtãmatã cu privire la suma de 50.000 de euro solicitatã anterior. Astfel, inculpatii DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RãZVAN MIHAIL au continuat rezolutia infractionalã manifestatã în ziua de 12.06.2017. În conditiile în care persoana vãtãmatã (Episcopul Husilor, n.r.) nu a dat nici un semn în privinta solicitãrii inculpatilor, inculpatul DAMIAN GHEORGHE, având o întelegere în acest sens cu inculpatul BUMBU RãZVAN MIHAIL, a avut initiativa de a trimite un mesaj pe telefonul utilizat de persoana vãtãmatã prin intermediul (….), mesaj în care au fixat un nou termen pentru plata celor 50.000 de euro. Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse si pentru a contracara eventuale mãsuri de înregistrare, inculpatii DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RãZVAN MIHAIL au folosit în permanentã sintagma „datorie” referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitatã atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vãtãmatã”, constatã procurorii DNA.

Faptele fiecãrui preot, asa cum au fost constatate de cãtre procurori. Cei trei rãmân în arest la domiciliu

„Situatia de fapt expusã anterior a rezultat din administrarea urmãtoarelor probe:

A. INCULPATUL JITARU CRISTI SEBASTIAN

Fapta inculpatului JITARU CRISTI SEBASTIAN, care în perioada 30.05.2017 – 14.06.2017, a amenințat pe persoana vãtãmatã (….) cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițãtoare pentru persoana acestuia în scopul de a dobândi în mod injust atât un folos patrimonial cât si unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea efectuatã de (….) pentru postul de Episcop Vicar, realizeazã continutul constitutiv al infractiunii de „santaj”, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 si 3 din Codul penal.

B. INCULPATUL DAMIAN GHEORGHE

Fapta inculpatului DAMIAN GHEORGHE, care în perioada 12.06.201714.06.2017, împreunã cu inculpatul BUMBU RãZVAN MIHAIL a amenințat pe persoana vãtãmatã (….) cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițãtoare pentru persoana acestuia în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, respectiv suma de 50.000 de euro, realizeazã continutul constitutiv al infractiunii de „santaj”, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 si 3 din Codul penal.

C. INCULPATUL BUMBU RãZVAN MIHAIL

Fapta inculpatului BUMBU RãZVAN MIHAIL, care în perioada 12.06.2017-14.06.2017, împreunã cu inculpatul DAMIAN GHEORGHE a amenințat pe persoana vãtãmatã (….) cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițãtoare pentru persoana acestuia în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, respectiv suma de 50.000 de euro, realizeazã continutul constitutiv al infractiunii de „santaj”, prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 si 3 din Codul penal”, se mai aratã în rechizitoriu. Episcopul nu cere bani de la cei care l-au santajat: „Persoana vãtãmatã a precizat cã nu doreste sã se constituie parte civilã în cauzã solicitând tragerea la rãspundere penalã a inculpaților. În cauzã se constatã mentinerea temeiurilor care au stat la baza luãrii mãsurii preventive a arestului la domiciliu fatã de inculpatii JITARU CRISTI SEBASTIAN , DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RãZVAN MIHAIL si anume cele prevãzute de art. art. 218 C.pr.pen. rap. art.202 alin.4 lit. d C.p.p, motiv pentru care solicitãm în temeiul art. 207 alin.4 C.p.p. menținerea mãsurii preventive a arestului la domiciliu fatã de inculpatii JITARU CRISTI SEBASTIAN, DAMIAN GHEORGHE si BUMBU RãZVAN MIHAIL”, mai scrie în rechizitoriu.

DNA i-a pus pe preoti sã achite benzina pentru deplasãrile la Vaslui

Cei trei preoti au fost trimisi în judecatã pentru santaj, într-un timp record. Fiecare dintre cei trei a fost obligat la plata unei sume de 2000 de lei, „având în vedere cheltuielile cu efectuarea urmãririi penale, perchezitii, deplasãri, constatãri”.