spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Procurorul Ruja, reactie durã la Klemm si Birchall: „Îsi dau cu pãrerea!”

- Advertisement -

EXCLUSIV VRN… De câteva sãptãmâni, municipiul Husi este în centrul unui urias scandal national, provocat de devastarea unor morminte în cimitirul evreiesc. Au ajuns la Husi, pe rând, reprezentanti ai comunitãtii evreiesti, parlamentari din judetul Vaslui, conducerea localã si judeteanã, ambasadorul SUA sau vicepremierul Ana Birchall. Ultimii doi oficiali, unul de la Washington si celãlalt de la Bucuresti, au strigat la unison: „Sunt acte antisemite, îndreptate împotriva comunitãtii evreiesti!”. Pe ambasadorul Klemm îl întelegem. Este american si trebuie sã spunã si el ceva legat de vizita sa la Husi, are propriile interese. Dar tocmai Birchall sã vorbeascã despre un atac antisemit, câtã vreme nu existã nicio institutie a statului român care sã confirme oficial aceastã variantã? Si culmea, unde face Birchall aceste declaratii: tocmai la Husi, colegiul care a sustinut-o la maxim în timpul campaniei electorale… „Din probele administrate pânã în prezent, nu putem formula o astfel de concluzie (legat de actele cu caracter antisemit, n.r.) dar dacã domnul ambasador ori alti politicieni exprimã cu certitudine o astfel de opinie, ar trebui sã însemne cã au informatii sub acest aspect, caz în care i-as ruga sã ne punã la dispozitie informatiile”, spune, în exclusivitate pentru Vremea Nouã, procurorul Alice Diana Ruja, magistratul care se ocupã de acest caz complicat.

Vizita la Husi a ambasadorului SUA, Hans Klemm, a consemnat încã un fapt incredibil. “Asemenea acte de vandalism, de antisemitism nu caracterizeazã România, nu caracterizeazã Vasluiul, nu caracterizeazã Husul”, a spus deputatul PSD de Vaslui, vicepremierul Ana Birchall. În conditiile în care nu existã nicio probã judiciarã care sã sustinã actele antisemite, cum se poate pronunta atât de usor un viceprim-ministru, o functie de prim rang în Guvernul României. „Nu existã asa ceva la Husi. Nu îmi faceti mie orasul de rusine, nu puneti etichetã pe orasul acesta, care e un oras linistit si civilizat. Aici trãiesc în pace si români, si evrei, si orice altã etnie, fãrã probleme. Dacã cineva a fãcut stricãciuni, va fi prins si va plãti. Dar husenii nu sunt antisemiti, sã nu ne mai jucãm cu cuvintele”, a fost replica primarului Ciupilan, nemultumit de pozitiile unor oficiali din Guvern. Surse care au participat la întâlnirea cu ambasadorul american si vicepremierul Birchall aratã cã sefii primãriei Husi nu ar fi fost tocmai încântati de ceea ce a spus Birchall, cu multã sigurantã: „Asemenea acte de vandalism, de antisemitism nu caracterizeazã România, nu caracterizeazã Vasluiul, nu caracterizeazã Husul”.

Sã nu uitãm ceea ce a fãcut Episcopul Husilor, Grigorie Leu pentru a ajuta evreii, în timpul Holocaustului!

Sã vii si sã sustii la Husi cã faptele petrecute în cimitirul evreiesc sunt un act antisemit este fie o mare palmã trasã oamenilor din acest oras, fie rea-credintã. Husul a fost casa a mii de evrei, de-a lungul istoriei, iar în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, în acest oras s-a produs un fapt care meritã tot respectul comunitãtii evreiesti. Nusem Mony, un husean stabilit de ani buni în Israel, vine an de an la cimitirul evreiesc din Husi, sã aprindã lumânãri în memoria Episcopului Grigorie Leu. Mony a a povestit cum spaima mortii iminente i-a cuprins si pe evreii din Husi în timpul Holocaustului, la gândul cã, numai la Iasi, în trei zile, ar fi fost ucisi 12.000 de oameni nevinovati. Însã cel care i-a scãpat a fost nimeni altul decât Episcopul Leu. “Cât timp eu sunt Episcopul Husilor, niciun evreu nu va fi omorât”, a spus curajosul ierarh al Episcopiei Husilor. Dintr-o recunostintã care dureazã si acum, dupã atîtia ani, huseanul Nusem Mony a mãrturisit cã vine de fiecare datã la mormântul lui Grigorie Leu, pentru a aprinde o lumânare. Deci, zeci si zeci de ani evreii au trãit cu românii în bunã pace, ba chiar în momentele grele ale existentei evreilor, românii le-au sãrit în ajutorul lor. Si atunci, cum sã interpretezi declaratiile ambasadorului american Klemm? „Este o onoare pentru mine sã vizitez cimitirul evreiesc de aici, din Husi, marcat de incidentul de acum 3 sãptãmâni, în care au fost vandalizate 73 de morminte ale evreilor. Nu este prima datã când un astfel de lucru s-a întâmplat în România, în ultimii 3 ani. Au fost atacuri similare, accidente similare, în Bucuresti, în Reghin, în Zalãu. Aceste atacuri nu sunt doar împotriva evreilor, aceste atacuri sunt împotriva demnitãtii umane. Foarte mult se referã la nevoia continuã de educatie, de comemorare a Holocaustului. Si de asemenea, o dublare a vigilentei împotriva urii care se exprimã prin antisemitism. Am fost convins de comentariile venite de la primar, de la prefect, presedintele Consiliului Judetean, cã fortele Justitiei iau asta foarte în serios, cã ei vor gãsi profanatorii si eu sper, în numele Ambasadei, cã vor fi adusi în fata Legii”, a spus Klemm la Husi, dupã vizita la cimitirul evreiesc.

Procurorul de caz Alice Diana Ruja, face primele declaratii incendiare: „Declaratiile cu antisemitismul ar trebui sã fie mai controlate de cãtre politicieni!”

Am discutat cu procurorul de caz, magistratul Alice Diana Ruja, despre informatiile care se pot face publice, la acest moment, în ancheta de la cimitirul evreiesc din Husi. Magistratul a cerut mai multã prudentã în afirmatii, din partea oficialilor, câtã vreme nu s-a formulat oficial nicio variantã legatã de acte antisemite.

Rep: Doamna procuror, am înteles cã faceti cercetãri în cazul mormintelor devastate din cimitirul evreiesc de la Husi. Care este stadiul cercetãrilor, la ora la care vorbim?

Procuror Alice Diana Ruja: Da, se efectueazã cercetãri cu privire la sãvârsirea infractiunii de profanare de cadavre sau morminte, si dacã persoanele vãtãmate vor face plângere pentru distrugere, se va extinde urmãrirea penalã si pentru aceastã infractiune.

Rep: Având în vedere declaratiile ambasadorului SUA, dar si cele fãcute de unii politicieni români, inclusiv vicepremierul Ana Birchall, care calificã situatia de la Husi drept acte antisemite, existã elemente sau actiuni care sustin aceste declaratii oficiale?

Procuror Alice Diana Ruja: Am vãzut pozitia dumnealor si mi s-a pãrut a fi o pozitie certã, ca si cum ar sti cã asta s-a întâmplat. Din probele administrate pânã în prezent, nu putem formula o astfel de concluzie, dar dacã domnul ambasador ori alti politicieni exprimã cu certitudine o astfel de opinie, ar trebui sã însemne cã au informatii sub acest aspect, caz în care i-as ruga sã ne punã la dispozitie informatiile. Dacã nu au astfel de informatii si e doar opinia lor, o respect, e ca opinia unuia care stã în tribunã si asistã la meci si îsi dã cu pãrerea, dar as prefera sã îsi nuanteze opiniile, spunând: „În opinia mea….”. Pe de altã parte, tinând cont cã nu avem mesaje antisemite la fata locului, nu putem trage o astfel de concluzie înainte de identificarea autorilor, care ne pot spune ce a fost în capul lor, când au comis fapta. Pânã atunci, declaratiile ar trebui controlate, sub aspectul retinerii de a face niste afirmatii certe, când cert vom sti doar noi, anchetatorii. Repet, dacã detin informatii în sustinerea opiniilor lor, îi rog pe domnul ambasador si pe politicieni sã ne contacteze.

Rep: Distrugerea acelor morminte poate fi pricinuitã de vreme, de anii care s-au scurs, timp în care acolo, probabil, nu au mai fost efectuate lucrãri de întretinere?

Procuror Alice Diana Ruja: În cauzã a fost dispusã o expertizã tehnicã pentru a vedea dacã acele pietre funerare puteau fi distruse de intemperii. Pânã la sosirea expertizei, pot doar sã vã spun cã ancheta merge pe identificarea autorilor.

Un lucru este clar, în acest moment: ancheta de la Husi este în desfãsurare, magistratii si politistii îsi continuã ancheta, singurele care ar trebui sã fie mai ponderate în declaratii, înainte de a pune etichete, sunt oficialitãtile care ne calcã judetul!

„Un caz se rezolvã de cãtre procurori si politisti, nu mã intereseazã alte iesiri publice”

Rep: Am putea vorbi de anumite presiuni care se fac asupra magistratilor si organelor de politie în acest caz, prin prisma declaratiilor fãcute de unii politicieni locali sau de la centru?

Procuror Alice Diana Ruja: NU! Niciun politician, sef ierarhic sau ambasador nu ne poate influenta ancheta. Nu mã intereseazã iesirile publice ale politicienilor sau ambasadorilor într-un caz de-al meu. Respect libertatea de exprimare si fiecare cetãtean îsi poate da cu pãrerea despre un caz, si atât. De rezolvat, acel caz se rezolvã de cãtre procuror si politisti, fãrã interventii si fãrã presiune. Nu existã asa ceva, nu în dosarele mele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.