spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Producătorii locali, reuniți de Grupul de acțiune locală „Movila lui Burcel” la Văleni

- Advertisement -

TÂRG… Mai mulți producători din județul Vaslui s-au reunit ieri, 15 august, la Văleni, acolo unde Grupul de acțiune locală (GAL) „Movila lui Burcel” a organizat un târg cu produse locale: prăjituri, legume, brânză, lapte și chiar pavele, toate făcute cu multă trudă de vasluieni muncitori. Elena Zota, Emil Sandu și Lavinia Plopan sunt doar trei dintre aceștia, care au înțeles că pentru a-și vinde produsele, trebuie să vină în întâmpinarea clienților. Vând de acasă, pentru că și-au expus în fața porții produsele, participă la târguri și sunt activi în mediul online, în special pe Facebook. Mai multe despre ei, în rândurile următoare.

Familia Zota din Todirești s-a apucat de produs pavele în urmă cu cinci ani, după ce unul dintre membri ce lucra în străinate, s-a întors acasă. „Soțul meu a văzut în străinătate diferit curți pavate, i-a plăcut și, când a venit acasă, s-a nimerit să participăm la un curs de antreprenoriat al Fundatiei World Vision, iar la finalul acestuia a trebuit să facem un plan de afacere. L-am făcut pe producția de pavele. A fost apreciat, pentru că ne-au sponsorizat cu 10.000 de lei ca să punem în practică ideea proiectului. Am luat betonieră, materiale și ne-am apucat să facem pavele pentru curtea noastră. Apoi am mai scris un proiect, de data aceasta prin GAL, am primit finanțarea, am cumpărat materiale și am început producția. Avem diverse modele, pavele ecologice, romburi, cercuri mici și mari, tălpi, valuri, jgheaburi, plinte, faguri, dreptunghiuri, umbreluțe. Facem turnare în două straturi, strat de uzură și strat de rezistență, fapt ce crește durabilitatea pavelelor și rezistența la șocuri. Suntem încântați că avem foarte multe comenzi, chiar dacă suntem la început”, a explicat Elena Zota. Mai multe despre produsele familiei Zota, puteți găsi pe pagina de Facebook Pavele Dur-Ya.

„Cultivăm aproape toate legumele, cu excepția usturoiului și a păstăilor”

Familia Sandu din Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, se ocupă cu legumicultura de 16 ani, însă primul proiect accesat a fost în urmă cu șapte ani. „Atunci am primit finanțare de 7500 euro, printr-un program național, acum avem un proiect GAL. Cultivăm aproape toate legumele, cu excepția usturoiului și a păstăilor, în rest, începând de la rădăcinoase până la ardei, roșii, vinete, pe toate le cultivăm. Avem centru de desfacere atât la grădină, unde poate veni oricine să vadă că lucrăm fără chimicale, dar și în Piața Traian. Asigur și iarna piața, cu murături, ceapă, cartofi, ridichii, conopidă, ba chiar pot să zic că vânzările merg mai bine decât vara. Este o meserie grea, necesită foarte mult timp, muncim în jur de 16 ore pe zi. Noi lucrăm în familie pentru că pe altcineva nu găsim, la sat oamenii nu prea mai vor să muncească. Concedii nu prea avem, pentru că nu ne permite timpul, mai avem de recoltat un hectar de ceapă de sămânță. Anul ăsta nu am avut nicio zi de concediu, am lucrat și sâmbăta, și duminica. Ne trezim la ora 5, ca să mergem în solar să culegem legumele și să le trimitem la piață, apoi plecăm în câmp și ne întoarcem la 10 seara… Cui nu-i place, nu-i recomand să se apuce de legumicultură”, este sfatul legumicultorului Emil Sandu.

„Am învățat de pe internet să fac prăjituri”

Lavinia Plopan este din Todirești, face prăjituri și produse de patiserie, iar faima lor a ajuns în întreg județul. Totul a început din pasiune și dorința de a face ceva dulce și sănătos pentru familia sa. „Am făcut câteva cursuri, însă, să vă spun sincer, cel mai mult am învățat de pe internet și tot exersând. S-a mai întâmplat să nu-mi iasă așa cum trebuie, dar treptat mi-am dat seama unde greșeam și am învățat. Pot să zic că așa m-am perfecționat. Bine, îmi și place foarte mult, iar atunci când faci ceea ce îți place, parcă îți și iese mai bine. Folosesc numai produse natural și de calitate – lapte, smântână, brânză de oaie, cașcaval, ciocolată fină… Este o muncă puțin mai migăloasa, uneori îmi ia și 5-6 ore să ornez un tort, nu mai spun de timpul necesar preparării blaturilor, a siropurilor, a cremelor, dar și finisării. Se întâmplă să pierd și nopțile, pentru că trebuie să predau comanda în stare foarte proaspătă, nu pot să prepar azi și să predau comanda peste 2-3 zile. Dar pe cât migălos este, pe atât de împlinită mă simt când îmi scriu clienții pe Facebook că au foarte mulțumiți de produse”, a povestit Lavinia Plopan. Mai multe despre munca ei puteți găsi pe pagina sa de Facebook -> Torturi și prăjituri Lavinia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.