spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Producãtorii vasluieni de nohan, interzisi în piete cu vinurile din butoaiele proprii

- Advertisement -

MÃSURÃ… Vasluienii care produc celebrul nohan, vestit în toatã România, vor trebui sã respecte anumite reguli, de acum înainte, pentru a-si vinde marfa. Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) a supus dezbaterii publice trei acte normative care privesc viticultura. Unul dintre acestea este un ordin privind Normele metodologice privind conditiile de comercializare cu amãnuntul a vinului vrac fãrã denumire de origine controlatã, fãrã indicatie geograficã si fãrã denumire de soi. Potrivit proiectului, comercializarea cu amãnuntul a vinului vrac se va face exclusiv în spatii comerciale autorizate în acest scop, care sã asigure mentinerea caracteristicilor fizico-chimice si organoleptice ale vinului. În aceste spatii, este interzisã comercializarea altor produse alimentare si nealimentare neambalate. Spatiile de comercializare trebuie sã îndeplineascã o serie de conditii pentru a fi autorizate, cum ar fi sistem de ventilatie, de mentinere a unei temperaturi optime sau vase în care vinul sã nu se deprecieze. Autorizatiilor spatiilor se face de cãtre Directia Agricolã a judetului Vaslui. Comerciantii de vin vrac au obligatia sã efectueze receptia cantitativã si calitativã a vinului cu care s-au aprovizionat. Prelevarea probelor se face în prezenta comerciantului si a furnizorului. “Din fiecare lot de vin se vor preleva câte 4 probe de minimum 750 ml, care vor avea urmãtoarele destinatii: o probã se pãstreazã la furnizor, o probã se pãstreazã de cãtre comerciant si 2 probe se transmit la un laborator autorizat, din care una se vor efectua analizele, iar cealaltã se pãstreazã ca probã martor”, se aratã în normele metodologice. Comerciantii au obligatia sã pãstreze probele prelevate din vinul achizitionat, timp de 30 de zile de la epuizarea lotului respectiv. Comerciantii de vinuri vrac sunt obligati sã tinã evidenta acestor vinuri conform Registrului de intrãri/iesiri pentru comercializarea vinurilor vrac. Intrãrile corespund cantitãtilor de vin înscrise în documentele de însotire a transporturilor de produse vitivinicole vrac si se opereazã în cel mult 24 de ore de la efectuarea lor. Iesirile cantitãtilor de vin se opereazã zilnic, iar stocurile trebuie sã corespundã cu evidentele la zi. Comerciantii de vinuri vrac sunt obligati sã tinã evidenta acestor vinuri pe sortimente. Vinurile cu D.O.C., cu I.G., varietale si vinul, ambalate în sistem bag-in-box, etichetate în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului, sunt achizitionate în baza documentelor fiscale de expeditie, aprobate de Ministerul Finantelor Publice. Documentele fiscale de expeditie, în copie sau în original, documentele de însotire a transporturilor de vin, registrele de evidentã, buletinele de analizã, precum si probele prelevate conform art.3, alin. 5 se tin în acelasi spatiu în care este comercializat vinul. “Expunerea si/sau vânzarea cu amãnuntul a vinului vrac în piete, târguri, oboare, pe marginea soselelor, în spatii improprii este interzisã si se sanctioneazã contraventional, conform art. 65, alin 1, lit. y) coroborat cu art. 66 lit. b) din Legea nr. 164/2015 a viei si vinului în sistemul organizãrii comune a pietei vitivinicole”, se aratã proiectul de aprobare a normelor metodologice pentru comercializarea vinului vrac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.