|

Profesoara Szekeres, înmormântatã la Iasi!

ZIUA DESPÃRTIRII

ULTIMA ZI… Profesoara Valeria Szekeres va fi înmormântatã la Iasi, iar husenii care vor sã îsi ia rãmas-bun de la dascãlul inimos, ce a pãrãsit lumea, nu înainte de a preda tuturor o ultimã lectie despre iubire, solidaritate, dar mai ales luptã pentru viatã, o vor putea face, în cursul zilei de astãzi. Trupul neînsufletit va fi dus la Iasi în dupã-amiaza zilei de luni, 4 februarie. De sâmbãtã, de la aflarea vestii, au curs lacrimi si mesajele triste, în care elevii, colegii si apropiatii Valeriei Szekeres lãsau sã se înteleagã cã în toatã aceastã luptã înversunatã cu boala, a existat o uriasã sperantã cã totul va fi bine. Destinul a vrut altfel, însã! “De la dumneavoastrã am învãtat sã iubesc si mai mult fiecare secundã din viatã! Drum bun cãtre stele, doamna profesoarã, luptãtoarea noastrã!”, a fost unul dintre sutele de mesaje, scrise în memoria Valeriei Szekeres.

Dupã doi ani de luptã crâncenã, trupul sãu epuizat nu a mai avut resurse suficiente ca sã contraatace efectele devastatoare ale unei boli împotriva cãreia nu prea sunt sorti de izbândã. Profesoara Valeria Szekeres s-a stins în cursul diminetii de sâmbãtã, 2 februarie, iar vestea a întristat multã lume. Fiica sa, cea care i-a fost cel mai important sprijin, în toatã perioada grea, a transmis un mesaj de-o sensibilitate care a fãcut ca, din solidaritate si o profundã empatie, multe lacimi sã curgã pe obrajii celor care au cunoscut-o pe mama sa. “Draga mea mamã, luptatoarea mea, prietena si inimoasa mea mamã, suflet bun si vesel, a ales sã plece astãzi într-un loc frumos si bun, unde ne vom întâlni cu totii. Îngerii sã îti fie alãturi si sã ai drum lin, în Luminã, mama mea! Nu mai e nimic de spus, cuvinte ar fi, dar e prea mult suflet si durere. Te iubesc, mama mea, de la începuturile zilelor si pânã la sfarsitul lumii!”, a scris fiica profesoarei de Muzicã.

Curajul de lupta pânã la capãt! Aceasta este ultima lectie predatã de profesoara Valeria Szekeres!

Trupul neînsufletit a fost depus la capela catolicã din apropierea Bisericii Sfântul Anton, din municipiul Husi, iar o multime de oameni, elevi foarte multi, au venit cu flori, la cãpãtâiul profesoarei Szekeres. Apropiatii au anuntat cã înmormântarea va avea loc la Iasi, iar pentru acest lucru, sicriul cu trupul neînsufletit va pãrãsi Husul, luni dupã-amiazã. În urma sa, lasã o multime de amintiri, dar si o mare lectie despre lupta pânã la capãt pentru viatã. Faptul cã a fost optimistã si i-a inspirat atât de mult pe proprii elevi, care s-au mobilizat exemplar, în dorinta lor de a-si salva de la moarte, dascãlul proferat, a însemnat, practic, o ultimã si covârsitoare lectie despre cât de important este ca, în momente de cumpãnã, oamenii sã fie solidari, sã îsi arate afectiunea si sprijinul, unii pentru ceilalti. De cele mai multe ori, asemenea mobilizãri fac minuni, desi, câteodatã, nu iese totul conform asteptãrilor… Dumnezeu sã o odihneascã în pace!