|

Profesorii au pichetat sediul ISJ Vaslui, în lipsa inspectorului scolar general (foto)

PROTEST…Peste 100 de cadre didactice, membre în Uniunea Sindicalã Didactica Vaslui, au pichetat, ieri, sediul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Înarmati cu pancarte, dascãlii au strigat cã vor “dreptate” si au cerut “demisia” celor responsabili de nedreptãtile care li se fac. Principala nemultumire a protestatarilor este legatã de aplicarea incorectã de cãtre unitãtile de învãtãmânt a prevederilor Legii 153/2017 – privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice. Sorin Tiplea, liderul US Didactica, a depus memorii la Prefectura Vaslui si la ISJ Vaslui, adresate ministrului Educatiei Liviu Pop si prim-ministrului Mihai Tudose, prin care solicitã sã se dispunã, în cel mai scurt timp, mãsurile necesare pentru rezolvarea problemelor.

Desi, conform Legii 153/2017, personalului didactic de predare i s-au modificat în totalitate functiile didactice, de la 11 la 7, reprezentantii Ministerului Educatiei au dat dispozitie sã nu se aplice legea, din aceastã cauzã, profesorii au pierdut la salariul de bazã sume cuprinse între 50 de lei si aproximativ 500 de lei. În schimb, atunci când a fost vorba de aplicarea unor prevederi care le-a micsorat veniturile realizate din orele suplimentare, Ministerul nu a stat pe gânduri si a actionat. Profesorii au protestat ieri si împotriva proiectului de Ordonantã de Urgentã, prin care se doreste modificarea si completarea Legii 153/2017 si care nu contribuie decât la defavorizarea în continuare a personalului din educatie comparativ cu celelalte categorii socio-profesionale din sectorul public. Aflat în fruntea protestatarilor, liderul de sindicat Sorin Tiplea a explicat ce contin memoriile depuse. “Am atras atentia în acest memoriu cãtre Ministerul Educatiei faptul cã membrii nostri de sindicat se simt ca în anul 2008, si anume, când am fost mintiti prin legea 221, pentru care am luptat aproximativ 5, 6 ani în justitie pentru a ne câstiga acele drepturi salariale. Stim foarte bine cã nici în ziua de astãzi nu sunt plãtite toate restantele pe legea 221. Din acest punct de vedere, atitudinea Guvernului României, din care face parte si Ministerul Educatiei, este una similarã având în vedere cã pregãtesc acea Ordonantã de Urgentã prin care, din nou, învãtãmântul sã fie exceptat de la anumite prevederi legale care sunt în Legea 153. Astfel, asa cum am precizat si în acel material, am solicitat sã îsi aducã aminte faptul cã aceastã lege practic a fost asumatã de cãtre Guvern si aprobatã în Parlamentul României. De asemenea, stim foarte bine cã atât primul-ministru, cât si ministrul Educatiei sunt parlamentari, deci cu atât mai mult, prin votul pe care l-au dat, si-au asumat aceastã lege. Este inadmisibil si incorect ca la nici patru luni de zile, sã constatãm cã ei nu doresc aplicarea unei legi pe care si-au asumat-o. Ne aducem aminte, inclusiv Ministerul Muncii spunea, la un moment dat, cã ei îsi asumã sã aplice programul de Guvernare orice ar însemna, îsi asumã cresteri salariale pentru personalul din sectorul bugetar. Noi constatãm cã în fapt pentru educatie nu îsi asumã acest lucru. Reamintesc faptul cã în programul de guvernare pentru învãtãmânt era un procent de 20% crestere pentru anul acesta, cresterea nu a fost decât de 12% începând cu 1 ianuarie, iar pentru celelalte categorii, începând cu 1 martie, s-a dat o crestere de 20%”, a declarat Sorin Tiplea.

“Va urma o grevã generalã”

În cazul în care cadrelor didactice nu li se va face dreptate, nu este exclusã o grevã generalã. “Urmãtorul pas îl vom stabili în sedinta noastrã de birou executiv, vom vedea, de asemenea, care este reactia inclusiv a celorlalte sindicate care sunt afiliate la FSLI în celelalte judete. Noi sperãm ca sã ni se alãture colegii din tarã. Asa cum am discutat la o primã întâlnire în biroul executiv, va urma o grevã de avertisment si, probabil, chiar o grevã generalã”, a mai declarat Sorin Tiplea.

Ce spun profesorii

“Nu suntem bãgati în seamã”

“Am venit aici sã protestãm pentru cã nu se aplicã corect Legea 153/2017. Aceasta se aplicã preferential, când e vorba de reduceri se aplicã, când e vorba de cresteri nu se aplicã. Întotdeauna noi, cei din învãtãmânt, am stat si am asteptat cu bun-simt sã ne creascã salariile si sã fim bãgati în seamã. Se pare cã nu suntem bãgati în seamã decât în momentul în care sunt alegeri. De când sunt în învãtãmânt, de 22 de ani, suntem domeniu prioritar la alegeri, dar dupã aceea suntem prostii sistemului bugetar si a celor plãtiti din fondurile statului”, a declarat Daniela Panainte, profesor la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui.

“Dacã este lege trebuie sã se respecte”

“Principala nemultumire este legatã de punerea în aplicare a hotãrârii judecãtoresti executorii în legãturã cu calculul corect al sporurilor, respectiv gradatie si dirigentie. La începutul anului am deschis proces în legãturã cu modul de calcul al acestor sporuri. În scoli au ajuns aceste hotãrâri judecãtoresti care sunt executorii, însã acestea nu au fost puse încã în aplicare. Cel de-al doilea punct al nemultumirii noastre este legat de încadrarea care s-a fãcut pe Legea 153, o încadrare gânditã gresit si o salarizare, de asemenea, fãcutã gresit. Dacã este lege trebuie sã se respecte atât în spiritul ei, cât si în litera ei. Prin urmare, trebuie citite cu atentie acele articole si executate. Vorbesc despre art. 36, alin. 2 si art 39 cu 2. Cea de a treia nemultumire este tergiversarea aceasta în legãturã cu plata hotãrârilor judecãtoresti, diferentelor salariale câstigate în instantã. Desi ele se plãtesc în 5 ani de zile esalonat, încã nu sunt bani în scoli pentru plata acestora”, a declarat Cãtãlin Mândru, liderul de sindicat de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” Vaslui.

Gabriela Plãcintã nu a fost la sediul ISJ Vaslui

Chiar dacã protestatarii ar fi vrut sã îi prezinte inspectorului scolar general nemultumirile, Gabriela Plãcintã nu a fost la sediu, iar memoriile depuse de sindicalisti au fost înregistrate în lipsa sefei învãtãmântului vasluian. “Îmi programasem de mai mult timp sã merg la Husi. Nu aveam de unde sã stiu în urmã cu douã sãptãmâni cã vor fi organizate proteste. Astãzi (ieri, n.r.) s-a sãrbãtorit patronul spiritual al Seminarului Tepologic, Sfântul Ioan Gurã de Aur. Am avut o întrevedere cu domnul primar de la Husi si cu Preasfintitul Ignatie. Domnul Tiplea mã gãseste în fiecare zi la Inspectorat. Am înteles cã vor protesta mâine si poimâine si mã va gãsi”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.