spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Profesorii vor cãpãta statut de autoritate publicã, la fel ca politistii

- Advertisement -

SCHIMBÃRI…Profesorii vor avea, de acum înainte, statut de autoritate publicã. Senatul a adoptat, la începutul sãptãmânii, în calitate de for decizional, proiectul care vizeazã investirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare si de control din învãtãmântul preuniversitar cu statutul de autoritate publicã pe timpul îndeplinirii atributiilor de serviciu. Intentia clarã a acestui proiect este de a conferi personalului didactic acele atributii care îi pot asigura o mai bunã protectie în fata eventualelor abuzuri sãvârsite de elevi sau pãrti sau orice altã persoanã împotriva profesorilor sau a membrilor familiilor acestora. Legea este contestatã însã de elevi, care vor sesiza Avocatul Poporului spunând cã aceste modificãri vor instaura „un permanent dezechilibru în relatia elev-pãrinte-profesor”.

Plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care vizeazã învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare si de control din învãtãmântul preuniversitar cu statutul de autoritate publicã pe timpul si în legãturã cu îndeplinirea atributiilor de serviciu. Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, initiatorul acestui proiect controversat, justificã demersul legislativ, adoptat tacit de Camera Deputatilor, prin faptul cã în sistemul national de învãtãmânt se constatã o lipsã de protectie juridicã a cadrelor didactice „fatã de hãrtuirea si agresiunile venite din partea elevilor, pãrintilor sau reprezentantilor legali ai acestora”. „Conform unui studiu efectuat anii trecuti pentru Ministerul Educatiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel putin o datã, jigniti, amenintati sau chiar loviti de cãtre elevi sau pãrinti. Studiul a fost fãcut în 1.200 de scoli, cu un numãr total de 586.000 de elevi. Dintre acestia, 2.400 au recunoscut cã si-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mãrturisit, unii dintre ei cu mândrie, cã au bãtut, cel putin o datã, un cadru didactic”, se aratã în expunerea de motive. Raportul la proiect a fost adoptat în comisiile de specialitate cu un amendament propus de senatorul Liviu Pop, presedintele Comisiei pentru învãtãmânt, prin care cere majorarea cu o treime a pedepselor prevãzute de lege pentru amenintãri, loviri sau alte violente cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învãtãmântul preuniversitar prevãzut în proiect.

Elevii se opun legii: „Ce ne facem cu profesorii care abuzeazã elevi?

Consiliul National al Elevilor a anuntat deja cã se opune propunerii legislative prin care se doreste învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publicã. „Nu considerãm deloc benefic învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publicã, întrucât suntem de pãrere cã respectul la care profesorii tind din partea elevilor si pãrintilor, respect absolut necesar pentru buna desfãsurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege. Admitem cã un climat de ordine si respect este esential în scolile din România, însã oferirea autoritãtii de a lua decizii oportune, care sã îi permitã sã mentinã un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învãtare-evaluare, dar si a dreptului de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitãtii de învãtãmânt nu va încuraja la colaborare si respect reciproc între elevi si profesori, ci, mai mult decât atât, va contribui la distrugerea relatiilor dintre acestia”, aratã elevii într-un comunicat de presã. Acestia spun cã în prezent sunt multe cazuri în care profesorii abuzeazã elevii. „Nu putine sunt cazurile în care unii profesori, în profilul cãrora putem distinge lipsa vocatiei necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzeazã elevii, mai ales pe cei cu probleme emotionale sau cu dificultãti de integrare în mediul educational, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încãlcate de cãtre profesori sunt chiar si mai numeroase. Suntem de pãrere cã respectul si colaborarea dintre cei mai importanti actori de pe scena învãtãmântului – elevii si profesorii – trebuie construit natural, aceastã lege blocând respectul organic care ar putea fi nutrit în comunitãtile scolare”, mai precizeazã reprezentantii elevilor. Acestia au spus cã vor sesiza Avocatul Poporului pentru ca legea sã nu fie pusã în practicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.