spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Profesorul Mărmureanu explică cum s-au declanșat cutremurele care au avut loc, de Crăciun, la Vaslui. Iată și cea mai mare îngrijorare a sa…

- Advertisement -

EXCLUSIV… Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institului Național pentru Fizică Pământului, a comentat în exclusivitate pentru cititorii „Vremea Nouă”, modul cum s-au produs cele trei cutremure de mică intensitate  din această dimineață, care au avut epicentrul la cinci kilometri Nord de municipiul Vaslui. Astfel la 7.05, la o adâncime de 2 kilometri, a avut loc primul cutremur care a avut și cea mai mare magnitudine de 3,1 pe scara Richter, al doilea a fost la aproape o oră (7.56), la o adâncime de 3 kilometri și a avut magnitudinea de 2,2 pe scara Richter, iar ultimul, cel de la 9.05, a avut o intensitate de 2,5 și a fost la adâncimea de cinci kilometri.

„Le transmit vasluienilor să stea liniștiți. Este o falie care taie județul la nord de Vaslui și de aici aceste mici cutremure. De obicei, acestea sunt de mică intensitate. Cele mai mari, abia ating cinci grade pe scara Richter. Din acest motiv, eu nu recomand la Vaslui forajele de adâncimi mari, cum au fost cele de la Chevron”, a spus profesorul Mărmureanu.

Pentru a înțelege mai bine declarația profesorului se impune să explicăm termenul de falie. Presiunea din crusta Pământului creează aceste falii – locuri în care rocile s-au mișcat și pot aluneca provocând seisme. Proprietățile unui seism depind în mod special de tipul de alunecare al faliei sau de mișcarea de-a lungul faliei, ce produce cutremurul. Geologii caracterizează faliile după direcția de alunecare. În geologie, falia reprezintă o ruptură apărută în scoarța Pământului, ca urmare a mișcărilor tectonice verticale, care desparte două grupuri de straturi.

Încă de mic, profesorul știa de cutremurele din Vaslui

Profesorul Mărmureanu ne-a destăinuit de unde are pasiunea pentru descifrarea cutremurelor. Primul cutremur pe care l-a simțit și conștientizat a fost unul cu epicentrul chiar în județul Vaslui. „Eu sunt de prin părțile vecine județului dumneavoastră, de la Oncești, județul Bacău. Îmi aduc aminte că într-o dimineață, când mergeam la școală, pe la șapte și ceva, a început un cutremur. Iar vuietul acela specific care precede cutremurul venea  exact dinspre Vaslui, de unde este falia. Este vorba despre falia care taie Moldova în două. Nu de aceste cutremure trebuie să ne temem. Marele energii care se degajă din interiorul pământului și provoacă mișcările seismice mari vin dinspre Africa, nu dinspre India, așa cum credeau inițial specialiștii”, a mai spus profesorul.

Profesul Mărmureanu este îngrijorat!

Distinsul seismolog  a mai spus, în exclusivitate pentru Vremea Nouă, că ultimele două cutremure cu magnitudine mari din România l-au îngrijorat. Iată motivul: „Nu de Vaslui îmi este teamă. Sunt îngrijorat că ultimele două cutremure cu magnitudini mai serioase din România au generat accelerații laterale mai mari decât în epicentru, cum nu se întâmplă nicăieri în lume. {i aici e o problemă destul de serioasă, pe care o vom studia pe viitor”, a mai spus acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.