spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Profesorul Moga, la ceas aniversar

- Advertisement -

LA MULTI ANI! Profesorul vasluian Milutã Moga împlineste astãzi 73 ani. “Vremea Nouã” îi ureazã la multi ani, multã sãnãtate si la cât mai multe scrieri frumoase. Acesta îsi va serba ziua sâmbãtã, la Bârlad, când îsi va lansa o nouã carte: “Meandrele vietii”, un volum de poezie si epigramã. Evenimentul va avea loc la Casa de Culturã, începând cu ora 11:00.

“Aflat la vârsta unei linisti albastre, Milutã Moga se dovedeste a fi, în continuare, într-o frumoasã stare de agitatie liricã, dar si de observare socialã directã, semn al unui civism asumat, materializat într-o voce a Cetãtii. Urmãrindu-i într-un anume timp precis, timpul sãu, de pe malul celãlalt al povestirii, remarcãm, si aici, asumarea unor sentimente si responsabilizarea lor cu serenitatea pe care ti-o dã certitudinea cãlãtoare în diverse vârste, atitudini si dimensiuni scriitoricesti. La profesorul Milutã Moga poesia este o necesitate, si de aceea, atunci când se exprimã si în introspectii explicative, gãsim felul în care este construitã pentru o demonstratie literarã. De aceea, Milutã Moga nu este poetul gesturilor largi în Piata mare: preferã colocvialul, discretia caldã, convingãtoare. A-l citi înseamnã a te identifica cu o experientã existentialã, identificatã, fãrã sovãiere, ca apartinând lui M. M.”, scrie unul dintre cei mai apreciati oameni de culturã ai României, Cornel Udrea, în prefata volumului “Meandrele vietii”.

Repere biografice

Milutã Moga este unul dintre cei mai apreciati profesori, scriitori si gazetari ai Vasluiului. A debutat în anul 1961, cu poezia “Rãsãrit de soare”, apãrutã în paginile revistei “Flacãra Iasului”. La scurt timp de la publicarea acestei poezii, a primit acasã o scrisoare cu urmãtorul avertisment: “Versurile dumitale au cãutare. Ele exprimã pe de o parte viata grea a poporului român în regimul burghezo-mosieresc, iar pe de altã parte, zorii comunismului sovietic”. “Când a citit asta, tatãl meu s-a supãrat pe mine si mi-a spus: <<dacã te mai prind cã scrii versuri, nu mai ai ce cãuta la mine>>. Si nu am mai scris versuri pânã aproape de anii ‘90”, mãrturiseste profesorul Moga. A continuat în schimb sã scrie prozã si sã colaboreze cu diverse reviste si ziare din tarã si din strãinãtate. Printre acestea, se numãrã si ziarul “Vremea Nouã”, în paginile cãruia cititorii i-au putut citi scrierile. În februarie 1964, a fost declarat cel mai bun corespondent al regiunii Iasi, premiul fiindu-i înmânat de redactorul-sef de atunci, Mihai Dumitru. La acesta, se adaugã nenumãrate premii si distinctii atât pentru activitatea jurnalisticã, cât si pentru cea de dascãl.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.