spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Profitând de haosul din România, Stiliştii dublează clerul şi lăcaşurile de cult ale BOR

- Advertisement -

Stiliştii nu fac parte din cele 18 culte recunoscute de statul român şi activează doar ca un ONG, care ţine calendarul la o diferenţă de 14 zile u folosind aceleaşi semne şi simboluri ca şi clerul Bisericii Ortodoxe Romane, slujitorii stilişti au reuşit să ridice mai multe mănăstiri şi chiar să fie promovaţi de Consiliul Judeţean prin Fonduri Europene u în ultimii ani, clerul acestui ONG a reuşit să deruteze creştinii neinformaţi care, când văd aceleaşi veştminte şi simboluri religioase, cred că este vorba despre Biserica Ortodoxă

Uitată în catacombele fanatismului religios, în care a intrat de bună voie în 1924, când a refuzat îndreptarea calendarului, mişcarea stilistă a trecut la contra-atac după 1989, devenind astăzi o adevărată forţă socială în Moldova. În judeţul nostru, în localităţi ca Boloteşti şi Păuneşti, mişcarea stilistă, sub masca Bisericii Ortodoxe Stiliste, domină viaţa socio-economică, iar fenomenul este în plină evoluţie la Angheleşti. Utilizând ilegal semnele şi simbolurile folosite de clerul Bisericii Ortodoxe Române, ca şi titulatura de Biserică, deşi conform legii mişcarea stilistă este o Asociaţie, clerul acestui ONG a reuşit să deruteze creştinii neinformaţi care, când văd aceleaşi veştminte şi simboluri religioase, cred că este vorba despre Biserica Ortodoxă, nu despre un ONG cu activitate clandestină. Şi mai grav este că Asociaţia Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România (ABOSVR), cum este înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, desfăşoară un prozelitism destul de agresiv, angajaţi ai acestei Asociaţii putând fi întâlniţi prin Focşani, unde ABOSVR a ridicat o impozantă biserică în cartierul Obor, pe care creştinii ortodocşi o confundă cu o lăcaş aparţinând BOR. Curioasă în evoluţia acestui fenomen este poziţia duplicitară a statului. Pe de o parte nu i-a recunoscut pe stilişti între cele 18 culte, ci doar ca Asociaţie, iar pe de altă parte îi lasă nestringheriţi, ba chiar îi susţine, promovându-le activitatea, aşa cum se întâmplă cu proiectul “Vrancea turistică”, derulat de Consiliul Judeţean Vrancea, cu Fonduri Europene, unde la loc de frunte se află Schitul/Mănăstirea “Duminica Mironosiţelor” din Boloteşti.

Mişcarea stilistă se extinde

Trebuie precizat faptul că mişcarea stilistă, care promovează vechiul calendar şi ţine sărbătorile la o diferenţă de două săptămani, nu a fost recunoscută de statul român tocmai pentru activităţile sale, şi asta încă din momentul constituirii acestei mişcări în anii 20, când ieşit în afara legii şi s-a retras într-un obscurantism, ce amestecă erezii dogmatico-liturgice cu practice străine tradiţiei Bisericii Ortodoxe Române. La acestea se adaugă legăturile primejdioase pe care le-a constituit în ultimul deceniu cu “Biserica Ortodoxă Secretă” (BOS) din Tecuci, condusă de un oarecare Constantin Dogaru şi „Biserica Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali a Valahilor de Pretutindeni” (BCOTVP), condusă de Ioan Preoteasa, un fost slujitor ortodox cateristit. Reamintim cititorilor noştri că mişcarea stilistă nu este recunoscută de statul român printre cele 18 culte, însă îşi desfăşoară activitatea ca Asociaţie în baza Legii nr.489/2006, privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Pentru a nu se ajunge la situaţii în care un adept al unei secte sau mişcări religioase să repete gestul săvârşit asupra preotului de la Biserica “Sf. Ioan” din Focşani, s-ar cădea ca lucrătorii serviciilor care se ocupă cu activitatea cultelor să meargă în weekend prin Păuneşti şi Angheleşti să vadă cortegiile „maicilor-preot” din Tecuci cu dăsage de ciolane pe post de sfinte moaşte, înşelând naivitatea şi buna credinţă a oamenilor simpli de la ţară. Şi încă un amănunt: „duşmanii” declaraţi ai acestui conglomerat ideologic stilist contemporan sunt, conform predicilor slujitori stilişti: statul român&ortodoxia&Europa! Or, asta spune multe despre haosul apocaliptic din sânul acestei mişcări retrograde, în care creştinii de bună credinţă intră fără să ştie că dincolo de aparenţele mieroase ale slujitorilor se ascund afaceri şi interese subterane!

Stiliştii se cred ”adevărata Biserică”

În 1947 ieromonahul Glicherie a pus piatra de temelie a Mănăstirii Slătioara, devenită sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

Ca orice mişcare formată prin desprindere din Biserică şi stiliştii afirmă despre ei că sunt adevărata ”Biserică”, născută prin refuzul corectării calendarului ortodox în 1924. Din cauza divergenţelor de ordin canonic privind trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, în BOR s-a produs o schismă, care persistă şi astăzi, după opt decenii. Tocmai de aceea, creştinii de stil vechi ţin un calendar întarziat cu două săptămani faţă de majoritatea creştinilor. ”Cel dintâi lider duhovnicesc al credincioşilor păstrători ai vechiului calendar bisericesc a fost ieromonahul Glicherie Tănase, fost vieţuitor în Mănăstirea Neamţ, care în anul 1926 a ieşit de sub oblăduirea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, din motivul inovaţiilor necanonice în materie de credinţă ortodoxă, adică acceptarea noului calendar gregorian şi schimbarea datei Paştelui (anul 1926 şi ulterior 1929). În anul 1947 ieromonahul Glicherie a pus piatra de temelie a Mănăstirii Slătioara, devenită sediul administrativ şi spiritual al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, sub denumirea de Mitropolia Slătioara. Condamnat în mai multe rânduri la ani grei de temniţă şi îmfometare, din motivul păstrării adevărului în materie de credinţă, ieromonahul Glicherie a înfruntat şi a biruit prin puterea rugăciunii către Dumnezeu toate obstacolele care-i stăteau înainte. După ostenitoare călătorii la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim, în scopul menţinerii şi întregirii Bisericii Pravoslavnice din România după vechiul calendar bisericesc, în anul 1956 ieroschimonahul Glicherie a fost înaintat la treapta de arhiereu, iar mai târziu (anul 1972) în urma trecerii la cele veşnice a mitropolitului Galaction Cordun, arhiereul Glicherie a fost numit mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. În anul 1985 mitropolitul Glicherie trece şi el la cele veşnice, iar la 15/28 iunie 1999 în urma unei ample cercetări este trecut în rândul sfinţilor. Din această perioadă Biserica Mitropoliei Slătioara adăposteşte la sânul ei sfintele moaşte ale întemeietorului ei, Sfântului Ierarh Glicherie Mărtuisitorul. Succesor la scaunul mitropolitan a urmat mitropolitul Silvestru Onofrei, iar astăzi Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România este condusă canonic şi administrativ de mitropolitul Vlasie Mogârzan”, scrie pe http://www.mitropoliaslatioara.ro/eclesiologia.php, site-ul oficial al Asociaţiei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, unde cuvântul Asociaţie este omis intenţionat pentru a crea confuzii.

……ziaruldevrancea.ro


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.