spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Proiect de amploare la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui

- Advertisement -

FONDURI… Dupã ce a pus la punct infrastructura, având acum una dintre cele mai moderne unitãti sanitare din tarã, conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui va implementa, în urmãtorii trei ani, un proiect prin care personalul medical se va perfectiona în marile spitale europene. Este vorba despre proiectul „Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui- Centru de excelentã pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sãnãtate în context transnational inovativ”, în valoare de 10,9 milioane de lei.

Se întâmplã si lucruri frumoase la Vaslui. O dovedeste evolutia pe care Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a avut-o în ultimii ani, fie cã vorbim despre infrastructurã sau dotarea cu echipamente medicale de ultimã generatie. Conducerea unitãtii sanitare si-a dat seama însã cã pentru a oferi un act medical de calitate, trebuie sã investeascã si în lucrurile care nu se vãd, adicã în pregãtirea personalului medical. Anul trecut, nu mai putin de 88 de unitãti sanitare din tarã au depus proiecte pentru a primi fonduri în acest sens. Dintre acestea, doar 35 au primit finantare. Interesant e cã din regiunea de Nord-Est, proiectul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a atras cei mai multi bani, 10.942.376,54 lei.

Schimb de experientã cu specialistii din Italia

Potrivit managerului SJU Vaslui, Ana Rinder, proiectul este foarte util iar rezultatul lui se va vedea atât în calitatea actului medical, cât si în relatia dintre personal si pacienti. „Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui demareazã astãzi (n.r. ieri) proiectul <<Centrul de excelentã pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sãnãtate, în contextul transnational inovativ>>. Acest proiect vizeazã formarea profesionalã a 870 de profesionisti implicati în programele prioritare de sãnãtate. Pe parcursul celor trei ani de implementare, cei 870 de profesionisti vor participa la mai multe cursuri de formare pentru medici si asistenti medicali, cursuri ce vor fi creditate cu credite de la Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asitentilor Medicali din România si de la Colegiul Medicilor. În acest proiect, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui are partener un consortiu din Italia cu care vom face schimb de experientã si de bune practici. Pe parcursul celor 3 ani, douã grupe de câte 30 de participanti vor merge la schimbul de experientã în Italia unde vor face douã tipuri de schimburi de experientã. Unul se numeste job shadow, adicã profesionistul din România va sta în umbra unui profesionist din acelasi domeniu din Italia si va urmãri munca pe care acesta o face, apoi va participa la cursuri de formare. În cadrul acestui proiect ne-am propus sã înfiintãm si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui o salã multimedia care va fi dotatã cu mobilier, videoproiector, o tablã inteligentã, laptopuri si imprimante, pentru a putea gãzdui aceste cursuri. De asemenea, vom mai avea un ecograf performant pentru modulele de practicã, dar si mai multe manechine de simulare pe care deja le-am achizitionat. Bugetul total aprobat al proiectului este de 10.942.376,54 lei din care cota de cofinantare a Consiliului Judetean este de 182.373,08 lei. Proiectul era necesar pentru cã am observat faptul cã nu numai realizarea unei infrastructuri performante, dotarea cu echipamente de ultimã generatie reprezintã cheia succesului în asigurarea unor servicii medicale de calitate ci si pregãtirea profesionalã continuã a personalului, atât în ceea ce priveste cresterea competentelor profesionale cât si atutidinea fatã de pacient si de apartinãtor, comunicarea între profesionisti, pentru cã uneori problemele din sistem sunt generate de lipsa de comunicare. Considerãm cã educatia medicalã continuã si cresterea competentelor este o prioritate pentru cã de multe ori nemultumirile din rândul pacientilor se referã, mai ales, la modalitatea de interactiune cu cadrele medicale, indiferent cã acestea sunt medici, asistenti medicali, infirmieri, ingrijitori sau personal auxiliar”, a declarat Ana Rinder.

122 de sesiuni de formare

Pentru ca proiectul sã primeascã finantare, SJU Vaslui a fost nevoit sã încheie parteneriate cu alte sase unitãti din tarã. „S-a muncit foarte mult la acest proiect, iar rezultatele se vãd atât în punctajul obtinut, 96 de puncte din 100 posibile, cât si în clasarea finalã. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a ocupat locul opt pe tarã, dupã douã spitale din Timisoara si cinci din Bucuresti. În cadrul acestui proiect vom avea avea 122 de sesiuni de formare, 14 în primul an, 54 în anul II si 54 în anul III. Colaborarea cu specialistii din Italia este mai veche, noi ne cunoastem de mai mult timp, de la proiectele precedente derulate pe sãnãtate. Vor veni si ei la Vaslui, vom merge si noi la ei. Vom colabora si cu alte spitale din tarã pentru cã în momentul în care am depus dosarul, trebuia sã avem semnate acorduri de parteneriat. Din cei 870 de profesionisti care vor fi implicati în proiect, 90 vor fi obligatoriu din Bucuresti. În acest sens, am încheiat un acord cu Spitalul Clinic de Psihiatrie <<Profesor Doctor Alexandru Obregia>>. Avem încheiate parteneriate si cu Spitalul Judetean Slatina, cu Spitalul Judetean Târgu Jiu, cu Spitalul din Petrosani, din Sighetu Marmatiei si Spitalul din Sfântul Gheorghe. Este cel mai mare proiect derulat pânã în prezent de Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, si suntem cu totii încrezãtori cã-l vom încheia cu bine” a declarat Daniela Clãtinici, managerul de proiect.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.