|

Proiect extrem în Parlament împotriva fumatului: interzice ţigările în magazine, vapatul interzis în interior

La parlament se află în prezent o propunere legislativă asumată de grupul USR care schimbă regimul produselor din tutun. Printre altele, proiectul prevede extinderea definiției fumatului la ţigările tip Glo sau Iqos și la țigările electronice, interzicerea vapatului în spațiile publice închise, interzicerea fumatului în mașinile personale, interzicerea sponsorizării şi reintroducerea taxei pe viciu. Însă cea mai extremă măsură din proiect este interzicerea afişării la vânzare a ţigărilor în magazinele normale, care n-au specific vânzarea de produse din tutun. Producătorii consideră măsurile extreme.

“Propunerea este nu doar cea mai radicală de până acum, așa cum declară și inițiatorul, dar și cea mai complexă, vizând modificarea a nu mai puțin de patru acte normative, urmărind interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine, extinderea definiției fumatului la noile produse din tutun care nu arde și la țigaretele electronice, interzicerea vapatului în spațiile publice închise, interzicerea fumatului în mașinile personale, interzicerea sponsorizării şi reintroducerea taxei pe viciu”, spune Glida Lazăr, reprezentant al producătorului de tutun JTI, într-o scrisoare trimisă parlamentului.

România se află deja în topul celor mai restrictive țări în domeniul reglementării tutunului, potrivit unui studiu realizat chiar de către ONG-ul care a redactat textul inițiativei.

Inițiatorul aminteşte modelele Franțe, Irlandei și Marii Britanii, în sprijinul modificărilor de regim la tutun, dar producătorii spun că există state membre unde este permisă publicitatea la produsele din tutun în outdoor (Germania, Bulgaria). În plus, amintesc că Ministrul Sănătății din Franța, țară luată drept

model, admitea la un an după introducerea restricțiilor că acestea nu au dus la reducerea consumului, care scade oricum în mod natural, fie că piețele sunt restricționate sau nu….https://www.economica.net/proiect-extrem-in-parlament-impotriva-fumatului-interzice-tigarile-in-magazine-vapatul-interzis-in-interior_174023.html