spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Proiectele fantomã ale lui Arteni de la APIA

- Advertisement -

DESCURCÃRET… Rãzvan Arteni, directorul Agentiei de Plãti si Interventie în Agriculturã (APIA) Vaslui, s-a fãcut stãpân peste 5 hectare de teren apartinând Bisericii Ortodoxe Române, respectiv parohia Bogdana. Acest teren e acum pus gaj la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Vaslui pentru proiecte cu finantare europeanã de care beneficiazã acesta! Terenul respectiv apare, probabil, cumpãrat de Artenie desi este arendat de la biserica din localitate. Seful de la APIA sustine cã a cumpãrat terenul pe care se aflã o “fermã vegetalã” si o “fermã de semi-subzistentã”, desi preotul din localitate îl contrazice. “Am întrebat oamenii din sat despre acel teren, care a fost arendat de pãrintele care a fost înaintea mea aici, mi-au dat niste detalii, dar nu am vãzut unde este situat. Stiu cã dl. Arteni a venit si ne-a achitat în jur de 1.200 de lei pentru arenda pe acel teren, ne-a dat si 20 de litri de ulei, noi i-am dat chitantã. Mi s-a spus cã trebuie renegociat contractul, dar nici nu stiu ce contine”, a spus preotul paroh din Bogdana, Robert Ciobanu. Rãmâne de vãzut dacã se va face un control pentru a se constata dacã nu cumva directorul Arteni a mintit, atât cu privire la faptul cã nu detine în proprietate terenurile în cauzã, cât si cu privire la culturile care sunt pe aceste terenuri, culturi pentru care se plãtesc de cãtre UE zeci de mii de euro.

La intrarea în comuna Bogdana, pe dealul Sucevenilor, este o bucatã compactã de teren, care este arendatã, de câtiva ani, de actualul director al APIA Vaslui, Rãzvan Arteni. Seful subventiilor europene din judet a avut grijã ca pe bucata aceasta de teren sã-si dea, de unul singur, an de an, subventii de câteva mii de euro. Este vorba de o suprafatã de cinci hectare de teren, pentru care Arteni primeste o subventie de peste 1.000 de euro, de la Uniunea Europeanã, dar despre care acesta spune cã face parte dintr-un proiect mai mare, care a costat UE în jur de 16.000 de euro. Arteni administreazã pe acest teren douã proiecte cu finantare europeanã, unul de 16.000 de euro si altul de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, pentru care îsi acordã singur subventii de la unitatea pe care o conduce. El este vasluian la origine, însã s-a ascuns în comuna Lipovãt, unde nimeni nu-l cunoaste, doar pe sotia sa, care este medic de familie în satul Chitoc. La Bogdana, nu se stie prin ce minune, a ajuns sã detinã pãmânt de la mama sa. Iatã ce spune Vasilicã Barbu, primarul comunei Bogdana: “Da, stiu cã dl. Arteni are niste suprafete de teren în comuna noastrã, dar nu stiu ce a plantat acolo. Din câte am auzit, ar fi plantat porumb, floarea-soarelui, dar nu am vãzut. El vine la noi în fiecare an, sã-i dãm adeverintã, pentru cã are în arendã cinci hectare de teren de la parohia Bogdana, de câtiva ani are acel teren în arendã. L-a arat, cele cinci hectare sunt deasupra satului Suceveni, pe un platou. Fostul preot paroh, care a decedat, i-a dat în arendã acest teren, nu stiu cum de a ajuns la dânsul, este terenul parohiei, nicidecum proprietate. Nu stiu nici câtã subventie ia de la APIA, pentru cã nu mi-a spus niciodatã. Oricum, ia de ceva ani subventii pe terenul parohiei”. Un lucru este clar: Arteni nu detine în proprietate acest teren, desi ne-a declarat cã din banii Uniunii Europene a cumpãrat teren în comuna Bogdana. Ce s-a fãcut pe acest teren cu suma de 16.000 de euro, pe care Uniunea Europeanã i-a dat-o deja? Nu se stie, dupã cum la fel de neclare sunt declaratiile date de directorul APIA, în luna martie a.c., când spunea cã a cumpãrat peste 7 hectare de teren în comuna Bogdana. Or, dupã cum am aflat, terenul în cauzã apartine parohiei din Bogdana, iar noul preot, Robert Ciobanu, nici nu stie care este terenul în cauzã si nici pentru câti ani s-a încheiat contractul de arendã cu seful APIA. Tot în Bogdana, dar în alte locatii, mai detine alte douã hectare de teren, care fac parte dintr-un proiect european-fantomã.

Minciunile lui Arteni, în martie a.c.: “Cu prima transã pe care mi i-a dat la proiect, mi-am cumpãrat teren. Eu am suprafatã micã de teren, 7,14 hectare”

“În 2009, a fost boom-ul acela imobiliar. Am încercat sã-mi cumpãr teren în Vaslui si am fost pe la vreo doi care aveau case în cartier, care îmi cereau 100 de euro pe metrul pãtrat. La Lipovãt am dat undeva la 60-70 milioane lei, pentru mine a fost bine. Eu eram deja cãsãtorit, sotia mea era însãrcinatã, mãtusa mea ne-a lãsat sã stãm la o garsonierã pânã ce terminãm casa, credea cã vom termina casa într-un an, doi, dar iatã am ajuns în 2015”, explica Arteni în luna martie a.c., într-un interviu acordat ziarului nostru. Adicã, omul si-a fãcut un plan destul de bine gândit: Alin Trifu, seful sãu de partid, directorul de la APDRP, l-a ajutat sã acceseze un proiect cu fonduri europene, pentru care a primit 16.000 de euro, iar el a adus hârtii, prin care demonstra cã a cultivat… nu se stie ce. “Este adevãrat, am un proiect 112, pe tineri fermieri instalati la tarã. Proiectul este aprobat din anul 2012, înainte de a fi eu director aici, am teren la Bogdana. Eu am pe vegetal, este un proiect accesat pe 16 mii euro, din care 60% îti dã într-o transã si tu trebuie sã dovedesti cã ai fãcut exact acest proiect. Cu banii acestia, nu aveam cum sã cumpãr utilaje noi. La mine, 3-400 milioane lei, cât am luat pe proiect, nu aveam cu ce sã cumpãr utilaje. Cu prima transã pe care mi i-a dat la proiect, mi-am cumpãrat teren. Eu am pe vegetal, proiectul, teren arabil. Eu am suprafatã micã de teren, 7,14 hectare. Când se fac proiectele la APDRP, conteazã niste chestii care se cheamã UDE, fiecare culturã are un fel de punctaj, aceste UDE. Un punctaj pe hârtie. Mi-am fãcut PFA, eram obligat sã mã autorizez, asa spune legea. Acolo, eu trebuie sã plantez. Primesc subventii de la unitate, cât e subventia pe teren, dar nu gestionez eu dosarul. Primesc 158 euro pe hectar. Da, primesc subventie, nu ai cum sã ai proiect la APDP fãrã sã ai cerere la APIA, ca sã vadã ce culturi ai. Nu sunt incompatibil, mai sunt directori în tarã, iar dosarele noastre ni le aprobã directorul general. Si fostul director Botez primea pentru subventii pentru douã hectare, eu mi-am fãcut totul legal”, spunea Arteni. Adicã, spunea el, este legal sã-ti dai subventii pentru un proiect de 7,14 hectare, iar din 400 de milioane de lei vechi sã-ti cumperi câteva hectare de teren pe la tarã, la preturi supraevaluate. Plus cã nu are cine sã te controleze pentru subventiile date de UE, pentru cã tu esti director. Dar, cum terenul în cauzã nu este cumpãrat, pe ce s-au cheltuit cei 16.000 de euro?

Alin Trifu, fostul sef de partid al lui Arteni, scoate la ivealã adevãrul. Directorul APIA are douã proiecte, pe terenurile parohiei!

“Referitor la solicitarea dumneavoastrã, înregistratã la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Vaslui, vã facem cunoscut urmãtoarele: Arteni Rãzvan, în calitate de beneficiar FEADR, are depuse si contractate douã proiecte cu finantare europeanã prin programul national de dezvoltare ruralã 2007-2013, astfel: mãsura 112 <<Instalarea tinerilor fermieri>> – proiect cu titlul <<Dezvoltare fermã vegetalã>>, înfiintatã de Arteni Rãzvan, în comuna Bogdana, judetul Vaslui, în valoare de 16.000 euro; mãsura 141 <<Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistentã>>, proiect cu titlul <<Ferma de semi-subzistentã Arteni Rãzvan, din comuna Bogdana, judetul Vaslui>>, prin care se acordã un sprijin nerambursabil total de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani. Precizãm cã activitatea finantatã prin aceste douã proiecte este corespunzãtoare codului CAEN “Cultivarea legumelor si a pepenilor, a rãdãcinoaselor si a tuberculilor”, sustine fostul sef de partid al lui Arteni, Alin Trifu, directorul OJFIR Vaslui. Nimic despre faptul cã seful APIA ar fi cumpãrat teren în comuna Bogdana, mai ales cã terenul este al parohiei. L-am contactat, ieri, pe parohul din Bogdana, Robert Ciobanu. Pãrintele Ciobanu este de un an în comunã si nu stie nici mãcar unde este terenul parohiei sale, dupã cum nu stie nici ce scrie în contractul de arendã! “Nu am vãzut contractul, probabil e pe cinci ani încheiat, nu?”, se întreabã si ne întreabã preotul. L-am întrebat pe paroh dacã stie unde este terenul care ar urma sã-i revinã: “Nu stiu, vã spun sincer. Am întrebat oamenii din sat despre acel teren, care a fost arendat de pãrintele care a fost înaintea mea aici, mi-au dat niste detalii, dar nu am vãzut unde este situat. Stiu cã dl. Arteni a venit si ne-a achitat în jur de 1.200 de lei pentru arenda pe acel teren, ne-a dat si 20 de litri de ulei, noi i-am dat chitantã. Mi s-a spus cã trebuie renegociat contractul, dar nici nu stiu ce contine”. Declaratii uimitoare ale preotului, care nu a vãzut terenul în cauzã, pe care ar putea sã-l lucreze parohia sa si sã încaseze el subventia, însã nu poate din cauza lãcomiei lui Arteni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.