|

Propunere BNS: dublarea alocatiilor sã se facã doar pentru copiii sãraci!

IDEE DISCUTABILÃ… Blocul National Sindical propune dublarea sau chiar triplarea alocatiilor, doar pentru copiii sãraci. Restul nu ar beneficia de nicio majorare anul acesta, potrivit sindicalistilor. Dacã s-ar aplica, de aceastã mãsurã ar beneficia zeci de mii de copii din judetul Vaslui, care trãiesc în familii aflate în pragul sãrãciei. La finele lunii decembrie 2019, peste 7.600 de familii din judetul Vaslui, majoritatea cu multi copii în întretinere, erau înregistrati în statistici, ca beneficiare de venit minim garantat. Sindicalistii mai propun ca plata alocatiilor pentru familiile sãrace sã se facã pe carduri!

„Cum stabilesti cã un copil este sãrac si altul este bogat? Nu ar trebuie sã se dea banii, în mod egal, pentru toti copiii acestei tãri?”, se întreabã un vasluian, dupã ce ideea ca alocatiile dublate sã se dea doar copiilor care trãiesc în sãrãcie. BNS mai propune ca alocatiile sã fie primite pe carduri pentru ca pãrintele sã cumpere doar anumite produse necesare pentru copii: haine, rechizite si altele. Blocul National Sindical a cerut date de la Ministerul Muncii cu privire la veniturile gospodãriilor si numãrul de copii, pentru a vedea situatiile financiare ale familiilor. „Astãzi, România are patru copii din 10 în sãrãcie. Ultimele statistici aratã cã aproape 1,5 milioane sunt în risc de sãrãcie. Asta afecteazã performanta copiilor în scoalã. Apoi, odatã ajunsi la maturitate, lucreazã la 60% din potential. Mai existã încã o problemã, si anume faptul cã sãrãcia copiilor este corelatã de nivelul de pregãtire al pãrintilor. Deci, sãrãcia genereazã în continuare sãrãcie. E o spiralã fãrã de sfârsit care ne duce din ce în ce mai jos”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. „Venim, astfel, cu un sistem care sã fie tintit pe familie. Am luat trei categorii de familii, cu venit pânã în 1.575 lei, între 1.575 si 3.000 net si peste 3.000 lei, dar pânã în 4.500. Familiile care au copii în întretinere cu venituri pânã în 4500 lei net ar putea sã beneficieze de alocatie”, mai spune seful BNS.

Ministrul Violeta Alexandru crede cã alocatiile „se mai joacã la pãcãnele”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea, sãptãmâna trecutã, cã a ridicat problema eficientizãrii sistemului de acordare a alocatiilor pentru copii, cunoscutã fiind realitatea conform cãreia de multe ori de banii respectivi beneficiazã pãrintii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare copiilor. “Se mai joacã si la pãcãnele”, spunea ministrul Muncii, afirmând cã voucherele ar putea fi o solutie, mai ales dacã nu ar putea fi folosite pentru cumpãrarea de tigãri sau alcool sau dacã ar fi conditionate de participarea la scoalã. „Resursele publice destinate copiilor trebuie sã ajungã chiar la acestia. Este cunoscutã realitatea conform cãreia de alocatiile copiilor (mai) beneficiazã si apartinãtorii/pãrintii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare cresterii si dezvoltãrii copilului. Se mai joacã si la pãcãnele. În Constitutia României, este garantat dreptul copilului de a primi alocatie, dar este la latitudinea autoritãtilor sã gãseascã cele mai bune solutii pentru ca banii chiar sã se adreseze nevoile copilului”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.