|

PROTOPOPUL HUSILOR, DEMIS DE EPISCOP!

Începe curãtenia în Eparhia Husilor

PUS LA PUNCT… Vesti proaste pentru preotul Ioan Petru, protopopul de Husi ale cãrui apucãturi financiare au ajuns în atentia organelor de anchetã. Din ordin al PS Corneliu, Episcopul Husilor, preotul Ioan Petru a fost demis din functie în urmã cu câteva zile, fiindu-i retrase si alte favoruri. Printre altele, protopopul a pierdut si parohia Sf. Neculai, din Husi, un loc destul de cãldut, dar si masina de serviciu. Conducerea Episcopiei a refuzat, ieri, sã confirme demisia protopopului. “Faceti solicitare si vã rãspundem în termen de 30 de zile”, ne-a spus, ironic, purtãtorul de cuvânt al Episcopiei. Conform unor surse judiciare, în afara protopopului, care a semnat statele de platã cu semnãturile contrafãcute, sunt cercetate pentru fals în înscrisuri sotia preotului Petru, dar si contabilele de la protoieriile Fãlciu (desfiintatã între timp) si Husi, despre care, se spune, cã ar fi semnat orbeste, la ordinele protopopului.

I s-a înfundat protopopului de Husi, Ioan Petru. Conform unor informatii din interiorul Episcopiei Husilor, pus în fata faptului împlinit, adicã a statelor de platã cu semnãturile contrafãcute ale zecilor de preoti din Protopopiatele Fãlciu si Husi, PS Corneliu, Episcopul Husilor, a decis sã-l demitã pe protopop. Pentru cã l-a mintit atâtia ani, sustrãgând importante sume de bani din salariile preotilor, Episcopul i-a retras sprijinul preotului Ioan Petru si l-a trimis, disciplinar, ca al doilea preot, la o parohie din Fãlciu. Astfel, dupã 30 de ani de preotie în judet, Ioan Petru a fost trimis din nou la munca de jos, fãrã posibilitatea de a mai ocupa vreodatã o functie de conducere în Eparhia Husilor.

“Nu vreau sã mã mai f…i si tu. Ai înteles?”

Fostul protopop de Husi este suspectat de faptul cã, ani de-a rândul, a sustras din banii preotilor pe care-i “pãstorea”. De altfel, acesta recunoaste, într-o înregistrare a preotului Turcanu, cã lua bani de la preoti, care nu spune unde se duceau sumele respective. “Eu am destule belele pe cap, nu as vrea sã mã mai f…i si tu. Ai înteles? Nu mai da telefoane pe nu stiu unde, nu spune la centru cã… Ei o luat de la fiecare câte 2-3 sute, 4 sute, stii? O împãrtit asa, deci nu esti bãgat la încadrarea ta respectivã conform schemei de functii. Deci asta a fost ca sã dea si altora sã supravietuiascã. Asta-i singura smecherie, dar eu nu pot sã o spun la toti, întelegi ? Auzi, dacã mergem pe drepte, mergem pe drepte atunci pân’ la capãt. În B.O.R. (Biserica Ortodoxã Românã, n.r.) nu prea merge cu dreptatea”, spune Ioan Petru, lãsând sã se înteleagã cã sefii sãi, PS Corneliu sau alte persoane din conducere, ar sti despre astfel de manifestãri. Preotul Dumitru Turcanu, unul dintre cei doi preoti caterisiti de PS Corneliu, a sustinut, în mai multe rânduri cã, în acte, venitul lui era de 1526 lei brut, adicã 907 lei net, plus taxe si impozite. 80% din acesti bani veneau de la episcopie, din bugetul statului, iar 20% completa el din fondurile parohiei. Preotul Turcanu a spus cã, din februarie 2011, episcopia nu i-a mai dat niciun leu. La fel, preotul Botez sustine cã “din aprilie 2011, mi-au suspendat subventia de la stat, de 680 de lei lunar, lucru pe care cei care au semnat hârtia îl stiau foarte bine, dar nu le-a pãsat. Din noiembrie, de când am fost caterisiti, ni s-au luat toate veniturile, dar am primit niste declaratii de venituri si pe noiembrie, ca si pe decembrie 2011”, mai acuzã preotul Botez.

Unde dispãreau banii preotilor?

Ani la rând, preotii din judet au fost obligati la tãcere, primind sume cu mult mai mici decât cele care erau trecute în statele de platã oficiale, cele care ajungeau la Finante sau Secretariatul de Stat pentru Culte. Sunt unele informatii conform cãrora fiecare preot primea cu 2-300 de lei mai putin, lunã de lunã, ceea ce ar ridica fraudele financiare la aproape un miliard de lei vechi, lunar. Scandalul a apãrut la câteva luni dupã ce Episcopul Husilor, PS Corneliu, a decis caterisirea a doi preoti, Lucian Botez si Dumitru Turcanu. Cei doi preoti au pornit un adevãrat rãzboi pentru aflarea adevãrului. Toate documentele pe care le-au descoperit la Bucuresti, ascunse de ochii preotilor din judetul Vaslui, indicã adevãrata fraudã produsã în rândul preotimii, cu stiinta PS Corneliu, Episcopul Husilor. Ieri, am sunat la Episcopie pentru a afla dacã protopopul de Husi a fost demis. “Nu vã putem spune asa, faceti scris si în termen de 30 de zile o sã primiti rãspunsul”, ne-a spus, ironic, un preot care sustine cã se ocupã de relatiile cu presa.