spot_imgspot_img
22.3 C
Vaslui
02-mai-2024

PS Ignatie: „Nu as vrea ca aceastã pandemie sã se transforme într-o pandemie a necredintei”. (FOTO)

- Advertisement -

CREDINTA SALVATOARE… În Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit Sfânta Liturghie în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Bârlad. Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, pãrintele protopop Vasile Lãiu si pãrintele paroh Daniel Luca. Slujba a fost oficiatã  în apropierea locasului de cult, pe un frig îndurat cu mult stoicism atât de preoti cât si de enoriasi. Pentru cã a fost ziua poetei Dorina Stoica, care a scris foarte multã poezie religioasã, mult premiatã în concursurile de specialitate, PS Ignatie i-a oferit un frumos buchet de flori si a felicitat-o pentru scrierile sale.

În cuvântul de învãtãturã rostit, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre puterea credintei, manifestatã mai ales în situatiile de cumpãnã din viata noastrã. „Pasajul evanghelic de astãzi ne vorbeste despre credinta extraordinarã pe care au avut-o cei patru prieteni ai celui bolnav. Erau si ei într-un moment de crizã. Se gândeau cã nu pot rata sansa de a-L întâlni pe Hristos, despre care au auzit cã este Doctorul sufletelor si al trupurilor. Domnul Hristos era într-o casã, propovãduind cuvântul lui Dumnezeu. Casa era întesatã de oameni, iar cei patru prieteni s-au gândit la o manierã ingenioasã de a ajunge la El.  Nu s-au panicat, nu si-au pierdut linistea pentru cã sãmânta credintei din sufletele lor era foarte puternicã.

Acest lucru îl învãtãm si noi! În momentele de crizã, de încercare, sã avem credintã! Ea este sursa noastrã de liniste, de pace interioarã si chiar de frumusete. Cei patru prieteni, prin atitudinea lor, prin dragostea lor fatã de cel neajutorat, erau oameni frumosi la suflet. Ei s-au gândit sã dea drumul slãbãnogului, care era purtat pe o targã, prin spãrtura acoperisului casei. În acea vreme, în tara Sfântã, casele nu erau acoperite în felul în care le stim astãzi. Era pusã o cuverturã, un învelis, care putea fi luat pentru a fi mai multã rãcoare. Învãtãm, din atitudinea acestor patru prieteni credinciosi, ca în situatiile delicate, complicate ale vietii sã nu ne pierdem linistea, sã nu ne pierdem credinta în Dumnezeu”., a spus PS Ignatie credinciosilor prezenti la liturghie.

„Trãim vremuri foarte dificile!”

Ierarhul Husilor a arãtat cã putem folosi inclusiv momentele dificile prin care trecem în viatã pentru a ne repozitiona fatã de propriul suflet si fatã de ceea ce dã valoare vietii:

„Trãim vremuri foarte dificile, în care ni se cere sã fim foarte atenti unii fatã de ceilalti. Este foarte important sã tinem cont de toate recomandãrile care ne sunt date tocmai pentru a preîntâmpina o posibilã situatie foarte grea la nivel national. În momentul în care a fost anuntatã starea de urgentã în tara noastrã, mi-a venit în minte o pildã din Pateric, legatã de Avva Arsenie. El, în viata de lume, a fost un politician, un om cu o vizibilitate socialã extraordinarã. A renuntat la tot si a plecat în pustie. Aici i s-a arãtat Domnul si i-a dat urmãtorul sfat: «fugi, taci, linisteste-te». În aceste vremuri, în care ni se cere sã stãm mai mult acasã, mai ales cei în vârstã, mã gândesc cã avem, toti, ocazia sã devenim oameni linistiti si frumosi. Este foarte multã gãlãgie, panicã. Mã gândesc cã aceastã încercare poate ne învatã, pe fiecare, sã devenim putin mai disciplinati, putin mai atenti cu noi însine, cu sãnãtatea noastrã si cu cei din jur.”, a spus PS Ignatie.

Preasfintia Sa a explicat cuvintele din Pateric adresate de Dumnezeu Avvei Arsenie: „Acasã putem sã dobândim aceastã liniste si sã devenim ca cel cãruia îi este dedicatã aceastã duminicã, Sfântul Grigorie Palama. Sfântul Grigorie Palama, un mare ishast, este cel care ne învatã, pe fiecare dintre noi, ce înseamnã linistea în preajma lui Dumnezeu, linistea în preajma credintei, linistea în preajma a tot ceea ce este frumos. Putem deveni oameni de liniste luând aminte la cuvântul lui Dumnezeu adresat Sfântului Arsenie: «Fugi» – adicã sã te distantezi de oameni, sã fugi de zgomot, de tot ceea ce îti poate fura linistea.; «Taci» –  nu împrãstia vorbe nelalocul lor, nu te risipi în ceea ce nu este de folos celui de lângã tine.; «Linisteste-te» – cautã pacea în sufletul tãu.” a predicat Ierarhul Husilor.

Avem sansa, în aceste vremuri, sã luãm aminte la ceea ce ne înva Avva Arsenie.

În finalul cuvântului sãu, Pãrintele Episcop Ignatie a îndemnat pe cei prezenti sã îsi sporeascã credinta, ca sursã realã si sigurã de liniste si echilibru: „Sfântul Ioan Scãrarul ne spune: «începutul linistirii stã în alungarea zgomotelor, ca a unora care tulburã adâncul, iar sfârsitul ei – cum ajungi cu adevãrat la liniste – stã în a nu te teme de zgomote, ci a fi imun în fata acestora». Zgomotele le-as numi panicã. Credinta este cea care ne va da siguranta si linistea de care avem foarte mare nevoie. Nu as vrea ca aceastã pandemie sã se transforme într-o pandemie a necredintei”. A încheiat PS Ignatie omilia din Duminica Slãbãnogului (a doua de post), din 15 martie.

15 martie, o zi pe care multi nu o vom uita!

„La Capela cu hramul Pogorârea Sfântului Duh pãstoritã de preotul Luca Daniel a avut loc (în Duminica a II-a din Postul Mare a Sfântului Grigore Palama), Liturghie arhiereascã. Mare bucurie pentru credinciosii acestei bisericute, care s-au pregãtit cu multã râvnã sã-l primeascã pe Preasfintitul Pãrintele nostru Episcop Ignatie al Husilor atât de iubit, pe preotii slujitori si pe credinciosii din alte parohii. Având în vedere însã dispozitiile legale ce trebuiesc respectate fãrã comentarii si fãrã abateri în aceastã perioadã, Liturghia s-a sãvârsit afarã, într-un modest altar de varã. Desi soarele n-a fost umbrit de nici un nor, a fost neobisnuit de frig iar un vânt cumplit de rece a suflat nemilos. Credinciosii au înteles si au respectat reglementãrile în vigoare si nimeni nu a plecat înainte de terminarea Sfântei Liturghii. Cel mai greu a fost pentru Preasfintitul Episcop Ignatie si pentru preotii (nu putini la numãr) care au slujit. M-a impresionat pânã la lacrimi si o bãtrânã care a stat ca o stanã de piatrã lângã altarul improvizat, pe toatã durata Sfintei Liturghii. Mai mult de jumãtate din cei prezenti s-au împãrtãsit cu Sfintele Taine, respectând distanta între persoane, în ordine, cu bucurie si unii cu lacrimi în ochi, poate din cauza vântului rece, poate de bucurie, dar sigur având credinta cã Dumnezeu va avea grijã de cei din familiile lor, de cei bolnavi, de cei de prin tarã, de prin lume, si de ei. Astãzi (15 martie – n.r.) am simtit cã biserica e vie prin Sfânta Liturghie, prin preotii ei, prin credinciosii neclintiti nici de vremuri, nici de vreme si nici de încercãrile timpurior pe care le trãim. Astãzi nu m-am temut de nimic cãci am simtit mângâierea Duhului Sfânt si cãldurã dragostei care te face liber.”, a scris poeta Dorina Stoica, despre una din cele mai importante slujbe religioase de la începutul anului oficiatã de PS Ignatie la Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.