spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

PS Ignatie: „Minte-mã frumos”, tirania stirilor false pe timp de crizã!

- Advertisement -

ÎNVÃTÃTURÃ … BUNÃ! În Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scãrarul), Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a sãvârsit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopalã din Husi. În cuvântul sãu cãtre credinciosi, Pãrintele Episcop Ignatie, pornind de la cuvintele Sfântului Ioan Scãrarul: «Focul se naste din piatrã si fier, minciuna din vorbã multã si din gluma prosteascã. Minciuna înseamnã pieirea dragostei, iar jurãmântul mincinos tãgãduirea lui Dumnezeu», a vorbit despre efectul distructiv al minciunii ambalatã ca stire: Fake News!

Ierarhul Husilor a vorbit la începutul cuvântului de învãtãturã, despre actualitatea realitãtilor spirituale transmise de Sfântul Ioan Scãrarul:

„Aceastã duminicã, din punct de vedere liturgic, este dedicatã Sfântului Ioan Scãrarul, un pãrinte care ne-a lãsat spre mostenire o carte extrem de folositoare pentru trãirea unei credinte mai profunde, mai constiente si mai responsabile. Sfântul Ioan Scãrarul a trãit la sfârsitul secolului al VI-lea si începutul secolului al VII-lea. La solicitarea egumenului Ioan din Rait, o mãnãstire care se afla în apropiere de Marea Rosie, Sfântul Ioan Scãrarul redacteazã aceastã lucrare extrem de popularã, mai ales printre cãlugãri, o lucrare gânditã în treizeci de capitole sau trepte. Se numeste «Scara» pentru cã Sfântul Ioan, care a fost, în ultima parte a vietii, egumen la Mãnãstirea Sinai, a gândit viata spiritualã ca un urcus pe mai multe trepte.  M-am gândit sã mã opresc asupra unei trepte din aceastã Scarã a urcusului duhovnicesc care este extrem de actualã pentru lumea în care trãim.”, a spus PS Ignatie.

Pãcatul minciunii, a 12-a treaptã

„Este interesant cã aceastã treaptã este la mijlocul Scãrii. Este treapta a douãsprezecea. Este vorba despre pãcatul minciunii. Pãcatul de a nu spune adevãrul  sau, mai precis, de a falsifica adevãrul. Nu putem ajunge la capãtul Scãrii dacã undeva, aproape de mijlocul ei, nu ne vom debarasa de pãcatul minciunii”, a spus Pãrintele Episcop Ignatie. Pornind de la cuvintele Sfântului Ioan Scãrarul: «Focul se naste din piatrã si fier, minciuna din vorbã multã si din gluma prosteascã. Minciuna înseamnã pieirea dragostei, iar jurãmântul mincinos tãgãduirea lui Dumnezeu»,  acesta a vorbit despre efectul distructiv al minciunii ambalatã ca stire:

„Sfântul Ioan Scãrarul ne transmite cã minciuna poate sã constituie un obstacol extrem de serios în urcusul nostru spiritual. Ea trebuie înlãturatã pentru a ne putea bucura de comuniunea deplinã cu Dumnezeu. De ce am subliniat cã acest cuvânt, al Sfântului Ioan Scãrarul, despre minciunã este unul extrem de actual? Asa cum puteti constata cu foarte mare usurintã, în vremurile de crizã circulã foarte multe minciuni, foarte multe falsuri. De ce?

Oamenilor le este fricã si atunci, pentru a mai diminua din intensitatea fricii – mai ales a fricii de moarte, este nevoie sã fie alimentati cu aceste minciuni sau stiri gândite într-o manierã propagandisticã. Este ceea ce se numeste, în termeni tehnici, fake news-uri. Nu este vorba atât de stirile false, care sunt de multe ori nevinovate. Poate cel care le aruncã pe piatã nu este suficient de informat, nu consultã mai multe surse.”, aratã în cuvântul sãu Înaltul Prelat al Husilor.

Fake news-urile au în spate o strategie foarte bine gânditã

„Este o întreagã structurã ideologicã care se ascunde în spatele acestor stiri mincinoase, propagandistice, tocmai pentru a-i determina pe oameni sã creadã într-o realitate care nu existã. Aceastã realitate este atât de bine cosmetizatã si organizatã, încât oamenii chiar cred cã este adevãrat ceea ce li se livreazã. Fake news-urile sunt ca o adevãratã ciumã”, a mai spus PS Ignatie.

Preasfintia Sa a arãtat cã una dintre caracteristicile principale ale stirilor false de acest gen este cã exploateazã fricile oamenilor:

„O revistã de culturã a avut drept tematicã «minciuna». Tema a fost formulatã astfel: «Minte-mã frumos!». Asa se întâmplã si cu fake news-urile cu care suntem bombardati. Nu fac altceva decât sã strecoare panicã, nicidecum sã diminueze intensitatea fricii. Este o iluzie, devenim si mai panicosi, mai stresati si mai angoasati de ceea ce ni se trimite. Unele dintre ele, dacã nu suntem suficient de inteligenti si nu avem un spirit foarte fin al discernãmântului, ne vor anestezia, le vom îngurgita ca «medicamente» care ne anesteziazã o durere. Sfântul Ioan Scãrarul ne spune cã la originea oricãrei minciuni stã fãtãrnicia si viclenia. Cu alte cuvinte, cei care lanseazã si pur si simplu confectioneazã minciunile propagandistice, fake news-urile, sunt fãtarnici si foarte vicleni.

Cei care confectioneazã aceste minciuni propagandistice, care sunt mult mai grave decât stirile false, nu fac altceva decât sã transmitã cã ei însisi sunt stãpâniti de fricã. Omul nu minte decât numai din fricã. Pentru a deveni cât mai credibilã, minciuna exploateazã frica omului”, mai spune Episcopul Ignatie.

Unde este minciunã, fake news, este dezbinare, urã.

„În spatele acestor minciuni propagandistice sigur stã un duh rãu care îi inspirã pe cei care le lanseazã. Sfântul Ioan Scãrarul ne spune cã pe lângã fãtãrnicie este si viclenia. Viclenia te ajutã sã îmbraci o minciunã într-o manierã perfectã, ca sã devinã cât mai vandabilã si mai credibilã. O minciunã prost ambalatã nu este crezutã de nimeni. O minciunã perfectã, frumos ambalatã, care are în spatele ei viclenie, devine si are sansele sã fie cât mai credibilã. Tocmai de aceea aceste minciuni propagandistice sunt aruncate în spatiul public, pentru a ni se diminua simtul discernãmântului si a fi aruncati într-o mare a confuziei. Întotdeauna o minciunã submineazã, dinamiteazã autoritatea. Sfântul Ioan Scãrarul ne avertizeazã sã fim foarte atenti”., a încheiat PS Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.