|

PSD dã liber la spart de usi, pentru cazurile în care sunt suspiciuni de omor sau rãpire

INCREDIBIL… Un senator PSD a depus, în Parlament, un proiect legislativ care vizeazã permisiunea oricãrei persoane de a pãtrunde într-o locuintã, fãrã mandat de perchezitie domiciliarã, atunci când existã suspiciuni cã viata unei persoane este în pericol sau cã aceasta a fost rãpitã. Conform proiectului de lege depus la Senat, la articolul 157 din Codul de Procedurã Penalã, se adaugã un al treilea alineat care prevede: „Prin exceptie, este permisã pãtrunderea oricãrei pesoane în domiciliu, fãrã emiterea unui mandat de perchezitie domiciliarã, atunci când existã indicii temeinice privind existenta unei primejdii privind viata sau integritatea fizicã a unei persoane si este necesarã pãtrunderea pentru înlãturarea acesteia”. Asta înseamnã cã orice vasluian care îsi bãnuieste vecinul cã este un posibil asasin sau rãpitor poate sparge usa vecinului respectiv.

Totodatã, proiectul mai prevede înãsprirea termenilor de eliberare conditionatã în cazul detentiei pe viatã, cel condamnat trebuind sã execute 20 de ani din pedeapsã, sã aibã o bunã conduitã, sã nu fie considerat un pericol pentru societate si sã nu fi sãvârsit infractiunea de omor calificat. Proiectul de lege mai prevede pedeapsã cu închisoarea de la 2 la 8 ani pentru lipsirea de libertare în mod ilegal a unei persoane si pedeapsã cu închisoarea, de la 6 luni la 2 ani pentru supravegherea nelegitimã si fãrã drept a unei persoane sau a locuintei acesteia. Propunerea parlamentarului PSD mai prevede pedepse de la o lunã la 2 ani pentru transmiterea de amenintãri prin telefon sau alte mijloace de comunicare, pedeapsa putând varia în functie de gravitatea faptei. În continuare, proiectul mai prevede pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru supunerea unei persoane la muncã fortatã, iar articolul 222 din Codul Penal, cu privire la racolarea de minori în scopuri sexuale, va prevedea pedeapsã cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, în loc de maxim un an, cum era prevãzut în legea initialã.

Sefii care îsi abuzeazã sexual subalternele vor primi sanctiuni mai dure

Proiectul legislativ mai urmãreste modificarea Articolului 223 din Codul Penal, care va avea urmãtorul cuprins: „Pretinderea în mod repetat de favoruri de naturã sexualã în cadrul unei relatii de muncã sau al unei relatii similare, dacã prin aceasta victima a fost intimidatã sau pusã într-o situatie umilitoare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã”.

Propunerea legislativã înaintatã de senatorul PSD de Olt Siminica Mirea vine în contextul evenimentelor întâmplate în iulie la Caracal, Codul Penal si de Procedurã Penalã fiind ambigu în ceea ce priveste pãtrunderea în locuinta unei persoane fãrã mandat, iar legislatia este prea permisivã cu infractorii, conform motivãrii legii.