|

PSD, garantul sãrãciei

OBIECTIV PSD-ul presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, tine la electoratul sãu, pe care îl alege în special din rândul asistatilor social, asa cã se strãduieste sã si-l pãstreze… asistat social. Topul judetelor cu cei mai multi ajutorati cu alimente de la Uniunea Europeanã, în care Vasluiul ocupã un loc de “cinste”, coincide exact cu topul judetelor în care s-a votat cel mai mult PSD la alegerile europarlamentare. Simplã coincidentã?

SCLAVIE PSD Numãrul celor care vor primi ajutoare alimentare de la Uniunea Europeanã în 2014 este în judetul Vaslui de 98 de mii de oameni, aproape jumãtate din populatie. Mai multi cu peste 17 mii fatã de anul trecut. Ce s-a mai întâmplat de anul trecut, în afarã de aceastã accentuare gravã a sãrãciei populatiei? Nimic neobisnuit. PSD-ul presedintelui Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, a mai repurtat încã o victorie electoralã de mare importantã, pentru partid. 44,62% la alegerile europarlamentare din luna mai, unul dintre cele mai bune scoruri din tarã. Asta pentru cã Vaslui este unul dintre judetele în care “democratia socialã” a PSD-ului lui Buzatu se simte cel mai bine.

Este cunoscut cã partidul candidatului la prezidentiale Victor Ponta îsi recruteazã electoratul în special din rândul categoriilor defavorizate, someri, asistati social, pensionari sãraci. În aceste conditii, cu un sfert din populatie abonatã la ajutoare alimentare pentru cã nu are ce pune pe masã, nu este de mirare cã, în ultima conferintã de presã de la partid, liderii PSD Vaslui au dat un scor pentru Ponta halucinant: 75%. Pentru a ajunge la acest rezultat, Organizatia Judeteanã a PSD Vaslui a fãcut ce a putut, odatã ce Guvernul, prin Ordonanta 55, i-a dat liber la “agãtat” primari. A adunat mai bine de 20 de astfel de aducãtori de voturi ale acelorasi asistati social, pe care îi pot ameninta cu pierderea beneficiilor dacã “ceilalti” vor câstiga. Iar Guvernul candidatului Victor Ponta nu a stat nici el degeaba. Sau tocmai asta a fãcut… Cu toate cã institutiile europene au stabilit cadrul legislativ pentru acordarea ajutoarelor alimentare încã din 3 aprilie, Guvernul a declansat licitatia abia pe 20 septembrie, pentru ca operatiunea de distribuire a cupoanelor sã cadã numai bine în timpul campaniei electorale. Vasluienii sãraci vor ridica cele 6 kg de fãinã albã, 6 kg de mãlai, 800 g de paste, 4 litri de ulei, 4 kg de zahãr si 24 de conserve cu gândul la “binefãcãtorii” lor, pe care nu-i uitã niciodatã… când sunt alegeri. De altfel, Guvernul a avut grijã sã-si punã numele si sigla pe cupoanele pe care le vor primi oamenii, de patru ori, pentru ca sã nu fie ratat de niciun ochi obosit de pensionar.

Relatia de dependentã reciprocã dintre PSD si electoratul sãu functioneazã cum nu se poate mai bine pentru partid în judetul Vaslui, PSD-ul tinând la electoratul sãu, la sãrãcia lui. Culmea este cã si electoratul partidului tine la PSD! Situatie valabilã la nivel national. Cele mai multe dintre pachetele de alimente vor ajunge în judetele Dolj, Iasi, Suceava, Vaslui, Bacãu, Buzãu, Galati, Prahova, Teleorman si Arges. Sunt judetele care au dat, la ultimele alegeri, europarlamentarele din luna mai, cele mai bune scoruri electorale pentru PSD.

3,3 milioane de români, someri, beneficiari ai venitului minim garantat, pensionari cu pensii de pânã în 400 de lei, invalizi, veterani si vãduve de rãzboi, cu 500.000 mai multi decât în 2013, vor primi pachete cu alimente finantate cu 98 de milioane de euro de la Uniunea Europeanã. Cum este usor de bãnuit, cei mai multi dintre ei vor vota la alegerile prezidentiale candidatul PSD, un partid socialist, în teorie, plin de bogãtasi, în realitate. Judetele mentionate, aflate în topul sãrãciei din România, cu peste 100.000 de oameni care nu câstigã mai mult de 400 de lei pe lunã, vor da majoritãti pentru candidatul “de stânga” si vor face diferenta. (Andrei POPESCU)