|

PSD, ÎN CORZI: Rãmâne Buzatu fãrã cele 200 de milioane de euro pentru investitii cu bani de la Guvern?

CALCULE… Viorica Dãncilã, prietenã bunã cu Dumitru Buzatu si familia acestuia, va afla, marti, ce sanse mai are sã rãmânã la Palatul Victoria, în conditiile în care Opozitia poartã negocieri cu parlamentari PSD pentru a trece motiunea. Mihai Fifor, presedintele Consiliului National si purtãtorul de cuvânt al PSD, spune ce sanse sunt ca Guvernul sã pice prin motiunea de cenzurã. „Am avut la începutul sãptãmânii reuniunea grupurilor parlamentare, a participat si Viorica Dãncilã. Colegii mei senatori si deputati au dat un vot prin care si-au arãtat sustinerea pentru Guvern si au votat pentru rãmânerea la guvernare. E o decizie pe care colegii au luat-o, împreunã cu Biroul Permanent National, si rãmânem pe aceastã linie”. El a vorbit si despre amenintãrile cu excluderea lansate de Viorica Dãncilã. Ultimele informatii vehiculate de presã indicã cã motiunea de cenzurã îndreptatã împotriva Executivului ar avea sanse sã treacã. Schimbarea Guvernului l-ar zdruncina serios pe Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui si unul dintre liderii de vârf ai partidului, pentru cã judetul riscã sã piardã cele 860 milioane lei, primite pentru proiectele depuse de primãrii.

În doar douã zile ar urma sã se voteze motiunea de cenzurã împotriva Guvernului. Opozitia a anuntat cã negociazã cu parlamentarii. Din informatiile de pânã acum, 15 parlamentari vor sã plece de la PSD la Pro România. Negocierile cu cei 15 parlamentari PSD nu vizeazã doar sustinerea motiunii. Acestia se gândesc chiar sã pãrãseascã partidul condus de Viorica Dãncilã. Pentru ca moțiunea sã fie adoptatã sunt necesare cel puțin 233 de voturi favorabile, iar Coaliția PSD-ALDE pare încrezãtoare cã aceasta nu va întruni numãrul necesar de voturi pentru a fi adoptatã. Premierul Viorica Dãncilã a anuntat de altfel cã parlamentarii PSD vor asigura cvorumul, dar nu vor vota motiunea. Ea a avertizat cã cei care vor sprijini demersul Opozitiei riscã excluderea. „Am vãzut cã a iesit în spatiul public faptul cã doamna prim-ministru ar fi amenintat cu excluderea din partid. Dacã la nivelul partidului existã o decizie prin care avem o linie de urmat, e absolut firesc ca în momentul în care, odatã luatã aceastã decizie, cei care nu doresc sã se alinieze acestei decizii au dreptul sã o spunã. Desigur cã te gândesti ce poti sã faci în cazul în care existã colegi care nu mai doresc sã tinã aceastã linie a partidului.. te întrebi dacã mai poti fi coleg cu dânsii. Din fericire, nu avem astfel de situatii”. În ceea ce priveste posibilitatea ca mai multi pesedisti sã plece la Victor Ponta, purtãtorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a replicat: „Am auzit cã ar exista 15 colegi senatori care ar trece la PRO România înainte de motiune. Vã asigur cã nu existã astfel de probleme”.

Ce pierde judetul Vaslui, dacã PSD pleacã de la guvernare

Anul trecut, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, anunta cã judetul a obtinut finantarea prin PNDL 2, deci din fonduri guvernamentale, pentru 251 proiecte, în valoare de 860 milioane lei, adicã aproape 200 de milioane de euro, una din cele mai mari finantãri guvernamentale din România. Practic, nu este primar în judet care sã nu aibã în lucru vreun drum asfaltat, o scoalã, o grãdinitã sau o alimentare cu apã. Dacã guvernul cade, toate aceste investitii în lucru în acest moment riscã sã devinã un dezastru pentru administratia localã, pentru cã PNL si Alianta USR-PLUS au anuntat cã nu vor continua programul PNDL, initiat de PSD. Tocmai de aceea, ziua de marti poate fi decisivã pentru Buzatu, pentru cã o blocare a investitiilor în judet i-ar scãdea din procentele actuale, la alegerile locale din 2020. În plus, este greu de anticipat câti dintre primarii actuali ai PSD nu vor migra la partidele care vor intra la guvernare.