|

PSD iubeste trãdarea, dar îi urãste pe trãdãtori

JOCURI POLITICE La sfârsitul unei perioade atât de fecunde încât a acaparat peste 20 de primãrii si consilii locale, PSD-ul lui Dumitru Buzatu primeste o loviturã: pierde majoritatea în CL Ivãnesti, unde un consilier PSD a trecut la PNL. Socul a fost resimtit grav de pesedistii din comunã, care au încercat sã jongleze pe lângã normele legale: s-au grãbit sã-l excludã pe consilierul Gheorghe Botan înainte ca acesta sã se înscrie în PNL, antedatând sedinta în care acesta a fost dat afarã din partid. Altfel ar fi intrat sub incidenta Ordonantei 55 care îi permitea transferul. Manevra tot nu a mers, CL Ivãnesti respingând demiterea.

Scene caragialesti ieri în sedinta Consiliului Local (CL) Ivãnesti, când un consilier pesedist care a “muncit pentru Ponta” în aceastã campanie electoralã a fost luat în discutie pentru a fi demis din CL pentru cã si-a pierdut sprijinul politic al partidului. Pierderea calitãtii de consilier local pe care a avut-o… si a pãstrat-o, de altfel, a fost primul punct pe ordinea de zi a sedintei. Fostul consilier PSD s-a înscris în PNL pe 8 octombrie, ora 17. Prinzând de veste de trãdare, pesedistii din comunã au organizat a doua zi, deci pe 9 octombrie, o sedintã în care l-au exclus din partid pe Gheorghe Botan. Dar au avut “grijã” mare de legile si normele legale existente si în vigoare, si mai ales cum sã le ocoleascã pe cele care nu le conveneau. Asa cã l-au exclus pe Botan din partid pe 9, dar au mentionat în documentele emise privind retragerea sprijinului politic data sedintei ca fiind 8, ca sã o ia înaintea înscrierii acestuia în PNL. Logica a fost simplã: dacã Botan s-ar fi înscris în PNL înainte de a fi fost exclus din PSD, intra sub incidenta Ordonantei 55 a Guvernului Ponta care permite traseismul politic, dacã ar fi fost exclus din PSD înainte de a se fi înscris în PNL, era sub incidenta legii care permite demiterea sa din CL, odatã cu pierderea sprijinului politic din partea partidului. Aceasta a fost cea mai importantã acuzatie pe care consilierii Opozitiei, ai ACL, au adus-o pesedistilor în frunte cu primarul Vasile Novac: fals în actele emise de PSD, care ar fi fãcut smecheria antedatãrii deciziei de excludere.

Dar chiar si asa pesedistii din Ivãnesti erau sã se încurce: desi au tinut sedinta seara, în aceeasi zi decizia de excludere a fost înregistratã la Organizatia Judeteanã. “Dar, ce, la sediul organizatiei judetene a PSD e deschis pânã noaptea?!”, a întrebat un consilier al ACL. Prin urmare, douã falsuri în declaratii: unul din partea organizatiei locale si altul din partea celei judetene, care si-au antedatat deciziile numai ca sã o ia înaintea înscrierii lui Gheorghe Botan în PNL. De abia la vot s-a putut vedea cu ochii liber cât de important este Botan în CL Ivãnesti: prin pierderea sa, PSD a pierdut majoritatea. Un soc puternic pentru partidul lui Dumitru Buzatu, care, de când cu Ordonanta 55, s-a obisnuit sã punã mâna pe mai toate primãriile si consiliile locale din judet. Primarul Vasile Novac nici nu a putut ascunde cât de contrariat este de întâmplare, ca pesedist. “Noi te asteptãm înapoi. Organizatia e deschisã. La anii dumneavoastrã nu e frumos sã pleci cu coada între picioare din CL. Esti singurul consilier local care a plecat din PSD. Îmi pare rãu acum! Vino înapoi la organizatie! Te asteptãm si rãmâi consilier!”, a fost forma în care si-a exprimat santajul primarul din Ivãnesti.

Prea târziu însã, consilierul Gheorghe Botan era hotãrât sã plece din PSD. Botan a adus si argumente semtimentale în favoarea deciziei sale. “Am mers cu dumneavoastrã la Consiliul Judetean si v-am propus ca primar când am rãmas eu primar interimar”, i-a spus el primarului, amintindu-i acestuia cã a avut activitate pentru partid si a încercat sã strângã voturi pentru Victor Ponta. Se pare cã ceea ce îi reproseazã cel mai mult organizatia este libertatea în exprimare si prietenia cu opozantul Costicã Lazãr, liberal. “Sunt prieten de familie cu Lazãr Costicã, dar am mers contra lui. Plus cã pânã acum am fãcut parte din USL împreunã”, a replicat Botan. În schimb, primarul l-a avertizat: “Atât de bine v-au sfãtuit prietenii dumneavoastrã, încât v-ati pierdut mandatul de consilier”. Acest avertisment s-a petrecut însã înainte de vot, pentru cã “profetia” primarului nu s-a adeverit si, de ieri, se poate spune cã, în modul cel mai suprinzãtor, la sfârsitul unei perioade în care a cucerit absolut cele mai multe administratii locale, PSD Vaslui a pierdut majoritatea în CL Ivãnesti. În ciuda tuturor masinatiunilor pe care le-a încercat.

Consilierii au respins vacantarea pozitiei de consilier a lui Gheorghe Botan cu 7 voturi “împotrivã” si 6 “pentru”. Votul consilierilor nu putea fi altfel, adicã lipsit de un element de amuzament. Unul dintre consilieri, tocmai cel care ar fi fãcut diferenta, s-a abtinut initial. A fost avertizat de secretarul primãriei cã abtinerea sa va fi consideratã ca vot “împotrivã” si atunci… s-a rãzgândit si a votat…”împotrivã”… Primarul comunei Ivãnesti a insistat în repetate rânduri chiar cã “problemele interne ale unui partid nu se discutã în CL”, tocmai el fiind însã cel care, în expunerea de motive la proiectul privind excluderea lui Botan din CL, nu a inclus altceva decât faptul cã fostul membru al PSD a votat contra si a criticat organizatia de partid. Punctul culminant a fost atins la sfârsitul votului când, trebuind sã plece pentru a prinde un tren, consilierul Botan, care si-a pãstrat pozitia în CL Ivãnesti, a anuntat cã nu mai vrea el mandatul… Un lucru este însã sigur: de ieri configuratia CL Ivãnesti este urmãtoarea: 6 consilieri PNL, 5 – PSD, 1 – PDL si 1 – PP-DD. PSD a pierdut majoritatea si nu mai este nimic de fãcut. (Andrei POPESCU)