|

Pungestenii se pot îmbolnãvi linistiti, Chevron le-a adus aspirinã!

MILOSI Chevron a donat Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui medicamente si produse medicale în valoare de peste 450 mii lei, marea parte a donatiei constând în pastile uzuale, seringi si mãsti medicale. Cu aceastã ocazie, Chevron a împuscat doi iepuri: pe de o parte, în presa “prietenã” a fost lãudatã aceastã donatie, pe cealaltã parte, a evitat, prin restrângerea accesului presei la eveniment, întrebãrile incomode. În aceste conditii, locuitorii judetului care vor fi afectati de noxele inerente fracturãrii hidraulice folosite de Chevron pentru exploatarea gazelor de sist pot sta linistiti: spitalul judetean are aspirinã, algocalmin sau calmograstrin pentru a-i trata!

Dupã ce a pus pe jar o tarã întreagã, începând, în ciuda opozitiei locuitorilor din zonã, explorarea posibilului zãcãmânt de la Silistea Pungesti, dorind, pe viitor sã exploateze gazele de sist printr-o metodã, cea a fracturãrii hidraulice, contestatã în întreaga lume, Chevron doreste sã-si repare imaginea. În acest sens, dupã ce în decembrie 2013 a donat o ambulantã Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, joi, prin intermediul unei fundatii, a fãcut o donatie aceleiasi institutii, constând în medicamente si produse medicale. Chiar dacã valoarea declaratã a donatiei, de peste 450.000 lei, echivaleazã cu bugetul cheltuit lunar pentru medicamentele bolnavilor, în fapt este vorba fie de pastile uzuale, analgezice, antiinfectioase, anticonvulsive, cardiovasculare, diuretice sau gastrointestinale, fie de seringi si mãsti medicale de protectie, în mare parte lucruri pe care orice bolnav le are în casã! În traducere, este vorba de medicamente uzuale de tip aspirinã, analgezice, paracetamol, diurex sau calmogastrin, pe care orice pacient si le permite. În schimb, cu toate cã SJU Vaslui duce mare lipsã de medicamente scumpe, respectiv cele destinate tratãrii postoperatoriu a pacientilor, ori cele pentru tratamentul unor boli grave, inclusiv oncologice, acestea nu s-au regãsit pe lista medicamentelor donate de Chevron. Cel mai mult s-a bucurat conducerea spitalului de suplimentele nutritive primite de la AmeriCares prin intermediul fundatiei de casã a Chevron, Fundatia Baylor, dat fiind cã aceste suplimente care se administreazã prin perfuzie suferinzilor de malnutritie sau a celor care au suferit interventii chirurgicale complexe sunt peste posibilitãtile financiare ale celui mai mare spital din judet. Pentru a nu bate la ochi, donatii de acest gen au fost fãcute si cãtre unitãti spitalicesti din Constanta, Tulcea, Brasov, Craiova, Petrosani sau Buzias.

Obiectiv îndeplinit!

Cu ocazia acestei actiuni, Chevron si-a atins obiectivul, respectiv si-a manifestat încã odatã “grija” fatã de comunitãtile din zonele în care are interes, aceastã donatie fiind promovatã în toatã mass-media, localã sau nationalã. În acelasi timp, dat fiind faptul cã accesul la conferinta de presã a fost restrictionat unei pãrti a presei ostile Chevron, accesul fiind fãcut doar pe bazã de invitatii arbitrar împãrtite, compania a reusit, încã odatã, sã evite întrebãrile incomode din partea ziaristilor care au o altã opinie în legãturã cu fracturarea hidraulicã a zãcãmintelor de gaze de sist pe care americanii vor sã le exploateze în România. Practic, Chevron, prin serviciul sãu de PR, a aplicat aceeasi tacticã ca în cazul tãrilor subdezvoltate, unde, pentru niste beneficii minore, bogãtiile subsolului au fost jefuite, fãrã a se tine cont de impactul ulterior asupra mediului.