|

Pungestiul a câstigat rãzboiul cu Chevron

Chevron a plecat, ce facem cu abuzurile autoritãtilor?

GOODBYE CORPORATISTILOR!… Chevron a renuntat la concesiunile de zãcãminte de gaze de sist din România si va pleca din tarã noastrã, dupã cum anuntã publicatiile americane Bloomberg si The Wall Street Journal, citând oficiali ai companiei. Celor din Pungesti, care s-au opus vehement venirii Chevron la Silistea, nu le vine sã creadã cã au scãpat de americani. Mai mult, în Puiesti, unde Chevron detinea a doua autorizatie de constructie a unei sonde de explorare dupã gaze de sist, terenul concesionat a fost imediat arat, dupã ce s-a anuntat plecarea companiei petroliere americane. Toti cei care au avut de suferit de pe urma abuzurilor comise de Chevron, Jandarmerie, Consiliul Judetean si Primãria Pungesti, vor acum sã li se dea socotealã si sã fie pedepsiti cei care i-au fãcut sã sufere. Pungestenii au stiut sã lupte, arãtând României cã la Vaslui, rãzesii nu au dispãrut. “Rãzboiul” pungestenilor si al activistilor de mediu cu jandarmii, cu guvernul si întreaga clasã politicã s-a finalizat cu o victorie a celor care si-au apãrat pãmântul. Este un avertisment clar si pentru alti exploatatori ca Gazprom, MOL Ungaria si altii care vor sã otrãveascã sfântul pãmânt al Moldovei.

Chevron a confirmat. The Wall Street Journal scrie cã miscarea Chevron, de a renunta la interesele sale privind gazele de sist din România, reprezintã un pas înapoi pentru aceastã industrie în formare, în Europa. În iulie 2014, Chevron a finalizat activitãtile de explorare la prima sondã din România, în localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupã douã luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americanã detine alte trei acorduri de mediu în judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist în localitãtile Pãltinis – Bãcesti, Popeni – Gãgesti si Puiesti. De asemenea, a mai obtinut anul trecut si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul detinut la Puiesti. Reprezentantii Chevron au confirmat pentru presa din România cã gigantul american se retrage din România si renuntã la proiectele de exploatare de gaze de sist. “În 2014, Chevron România a finalizat activitãtile de explorare a concesiunii Bârlad, precum si un studiu geofizic 2-D realizat în douã dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmã intentia de a renunta la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015”, au declarat reprezentantii companiei. Ei au adãugat cã este o decizie de afaceri luatã în urma evaluãrilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunitãti de investitie din portofoliul global al Chevron. “Rezultatele lucrãrilor din România vor fi predate ANRM si vor rãmâne în custodia statului. Confidentialitatea informatiilor de acest gen este mentinutã în conformitate cu legislatia din România”, au adãugat reprezentantii Chevron.

CHEVRON, GO HOME!

Problemele Chevron în România au apãrut din 14 octombrie 2013, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva – ocrotitoarea Moldovei, când pungestenii s-au mobilizat si nu au permis utilajelor trimise de Chevron sã foreze. Astfel, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor, amintind aici 14 octombrie 2013, 2 si 7 decembrie 2013, instituirea “Zonei de sigurantã nationalã” prin care jandarmii s-au “cazat” practic la Pungesti interzicând cetãtenilor sã circule liber prin comuna Pungesti. A luat nastere o miscare de rezistentã fãrã amploare în România, unde zeci de activisti de mediu din toatã tara si din lume s-au alãturat luptei duse de pungesteni. Au fost oameni cãlcati în picioare, arestati, amendati fãrã drept de apel, li s-a interzis dreptul la libera circulatie, au fost umiliti si batjocoriti de autoritãtile locale, de cele judetene si mai ales de premierul Victor Ponta care i-a fãcut “betivi, exaltati si care se opun progresului”. În instantele din România încã se mai judecã procesele dintre consiliile locale din judetul Vaslui, ce au dat hotãrâri de consiliu prin care interzic exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor si care au fost “atacate” de Prefectura Vaslui la ordinul lui Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui al CJ Vaslui. Oamenii din Pungesti încã mai au de suferit primind amenzi peste amenzi si acum. Plecarea Chevron din România si renuntarea la ideea exploatãrii gazelor de sist este exclusiv victoria oamenilor simpli deoarece Ovidiu Tender si alții care doreau astfel de exploatãri si prospectau pentru astfel de resurse au fost întotdeauna mânã în mânã atât cu vechiul guvern PDL-ist cât si cu actualul guvern PSD, ca sã nu mai spunem de sprijinul primit de la alte structuri ale statului român. Cert este cã oamenii rãsuflã usurati însã vor ca vinovatii pentru suferinta lor sã plãteascã!

Cine va plãti?

Oamenii care au luptat împotriva flagelului numit Chevron si a propriilor politicieni, în care au crezut si i-au votat, se bucurã acum de victorie si se întreabã: Cine ne va plãti suferinta? Cine ne va plãti umilintele? Nu vom avea liniste pânã când nu îi vom pedepsi pe cei care au adus flagelul numit Chevron pentru noi, peste pãmânturile noastre si peste apa noastrã pe care au vrut sã o otrãveascã. “Am înteles cã e oficial: CHEVRON PLEACÃ DIN ROMÂNIA! Eu, tãranul din Pungesti, întreb pe cei drept rãspunzãtori: Cine rãspunde acum pentru abuzurile care au avut loc la Pungesti? Pentru jicnirile si umilintele noastre cine se face vinovat? Ce se va întâmpla cu procesele împotriva sãtenilor? Le dau o idee guvernantilor. Pentru lectia de curaj, demnitate si iubire de pãmânt pe care au dat-o pungestenii, pot fi numiti eroi!”, a precizat Liliana Mircea Sava, una din luptãtoarele de la Pungesti.

“Au fost sprijiniti de politicieni corupti!”

“«Gigantul inuman» Chevron fuge din România. Sau mai bine spus îsi abandoneazã afacerea clãditã cu acordul si sprijinul unor politicieni români corupti. Motivul invocat pentru retragerea din România ne dovedeste clar cã am avut mereu dreptate în afirmatiile noastre cum cã gazele de sist obtinute prin metoda de fracturare hidraulicã sunt rentabile doar dacã ai apã gratis, consumul necesar pentru tehnologia de fracturare hidraulicã fiind de ordinul milioanelor de litri pentru o singurã forare. Miscarea de Rezistentã a demascat intentia companiei Chevron de a fura apa, fãrã sã plãteascã nici un ban statului român. Aduceti-vã aminte de scandalul cu acele puturi sãpate ilegal în perimetrul de exploatare cu ajutorul cãrora compania Chevron intentiona sã obtinã ilicit milioane de litri de apã necesarã în procesul de fracturare hidraulicã. Vom rãmâne vigilenti si vom continua lupta în Câmpia de Vest pentru a reusi sã oprim fracturarea hidraulicã pe întreg teritoriul României”, a precizat Constantin Pâslaru, unul dintre liderii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti.

Primul copil nãscut liber în Pungesti!

Anuta Munteanu, nora poetului din Pungesti, cel care a compus o poezie care a miscat inima tuturor românilor, a nãscut ieri la maternitatea din Vaslui o fetitã. Vestea plecãrii companiei Chevron din România a primit-o cu o bucurie extraordinarã. “Îmi pare atât de bine cã a plecat Chevron! În sfârsit copiii mei vor trãi liberi si în mediul curat în care am trãit si noi. Este atât de bunã vestea, încât rivalizeazã cu nasterea fetitei mele! Am avut o sarcinã foarte grea, din cauza a ceea ce trãiam în Pungesti: teroare, fricã, gândul cã aduc pe lume un copil si nu voi putea sã-i ofer garantia cã va fi sãnãtos, cã va avea apã curatã sã bea acasã la noi. Însã acum rãsuflu usuratã si simt cu adevãrat cã am nãscut un copil liber”, a spus Anuta Munteanu, de pe patul de spital.

“Vrem verificarea solului, sã vedem ce au injectat în sol!”

Un alt luptãtor înflãcãrat si sufletist este inginerul Constantin Butnaru, din satul Toporãsti, com Pungesti. Acesta a discutat ieri cu mai multi oameni din Pungesti, s-au bucurat împreunã si totusi mai au niste rãspunsuri de cerut autoritãtilor. “Sunt descãtusat sufleteste de la aflarea acestei vesti, cã au plecat americanii. Chiar am vorbit astãzi (ieri – n.r.) cu foarte multi oameni din Pungesti si toti sunt foarte foarte bucurosi de vestea plecãrii firmei Chevron, care n-a fãcut altceva decât sã-i umileascã pe pungesteni, cu concursul politicienilor corupti. Ei încã mai stau cu fricã, la gândul cã americanii vor reveni peste patru-cinci ani si se mai gândesc la o altã variantã: cã americanii au injectat în pãmântul unde au stat, reziduuri radioactive. Toti vor sã facã sesizãri cãtre toate institutiile de mediu, memorii pe care vor sã semneze toti, ca sã vinã cei în drept sã verifice ce au introdus cei de la Chevron în solul nostru”, a spus Constantin Butnaru.

“Lupta continuã”

George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei” a fost si este unul dintre stâlpii morali de care s-au sprijinit pungestenii în lupta contra Chevron. “Pentru a treia oarã de la Revolutie, cetãtenii obtin o victorie împotriva sistemului securisto-nomenclaturist ce s-a perpetuat la putere infestând toate institutiile statului si justitia. Sã nu uitãm cã acest gigant cu afaceri de 220 de miliarde de dolari anual, mai mult decât PIB-ul României, a fost îngenuncheat prin efortul sustinut al cetãtenilor din Bârlad, Pungesti, Suletea, Gara Banca, Vaslui, Bãcesti, Negresti si alte localitãti solidare. Hãrtuirea permanentã în instantã la fiecare încãlcare a legii de cãtre Chevron si acolitii lor dar si ajutorul dat Consiliilor locale care au dus lupta pânã la capãt au creat o situatie juridicã incertã pentru exploatare. Cetãtenii Vasluiului au înteles sã nu mai închirieze terenurile pentru altceva decât agriculturã. Astfel efortul sustinut de la Bucuresti, dar si solidaritatea nãscutã la nivel national au creat un val de nemultumiri ce nu putea fi neglijat de clasa politicã infractionalã. Lupta directã a localnicilor din Silistea, Armãsoaia si celelalte sate, dar mai ales asaltul trãdãtor al hoardelor de jandarmi dezlãntuite împotriva bãtrânilor si femeilor a arãtat lumii întregi cã lucrurile au luat o turnurã gravã. Nebunia comandantilor Jandarmeriei care anuntau cã jandarmii sunt înarmati pânã în dinti la Pungesti si vor ataca în fortã, a reprezentat pentru un întreg mapamond retrãirea ultimelor zvârcoliri ale regimului comunist din 1989. Strigãtul de ajutor al oamenilor nu a rãmas fãrã ecou.”

Mesaj de dincolo de ocean: “Felicit cetãtenii din Pungesti pentru victorie”

Sandra Steingraber, activist înflãcãrat pentru mediu, din New York, a transmis celor din Pungesti un mesaj extraordinar. “Îmi exprim solidaritatea cu bravii mei prieteni din frumosul Pungesti. Îi felicit pe cetãtenii Pungestiului pentru lupta pe care au dus-o. Eu si fiul meu, Elijah, îi salutãm pe toti copiii din Pungesti pe care i-am întâlnit în iunie anul trecut. Acum camioanele grele nu le vor mai speria caii.”, a scris Sandra din New York.