|

Radu Isac, vasluianul co-fondator al primului Festival de Comedie din Europa de Est

BRAVO… Radu Isac are 30 ani, este din Vaslui si se numãrã printre cei mai apreciati comedianti din Londra. Cariera si-a început-o în tarã, la Bucuresti, unde a fãcut parte din trupa de stand-up Artistocratii. În cei 12 ani de când îsi urmeazã pasiunea, Radu a participat la diverse concursuri din Londra, a tinut show-uri în Los Angeles si a fost difuzat de BBC. Acum organizeazã primul Festival de Comedie din Europa de Est. Acesta se va desfãsura în perioada 21-25 februarie, la Londra (diverse locatii) si va aduce în fata publicului comedianti din 15 tãri: Bosnia, Croatia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Malta, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia. “În ultimii doi ani, am organizat un spectacol care s-a numit “Românii vin în Londra”. Ne-am gândit sã-l extindem, ca sã fie un spectacol est-european. Am realizat cã existã prea multã comedie pentru a se încadra în câteva ore, astfel cã nu aveam de ales decât sã începem acest festival”, a declarat Radu pentru site-ul englez Chortle.

Tânãrul s-a mutat în Londra în 2015. Înainte de asta, însã, a experimentat stand-up-ul si în America. Despre aceastã experientã, Radu a povestit pe site-ul vice.ro: “De mai bine de opt ani îmi neglijez cariera de comediant în România. Si pentru cã nu pot sã mã plâng de cum mi-a mers, acum doi ani am început sã neglijez si o carierã de comediant în Los Angeles. Initial m-am dus doar ca turist, la fel cum se duc si preotii la Ierusalim. Dar pentru cã sunt un mic obsedat al comediei, am vrut sã merg si eu la The Comedy Store si The Improv. Semnul cu Hollywood-ul l-am vãzut pentru prima oarã din gresealã, în a doua lunã petrecutã acolo, când fugeam între douã Open Mic-uri. La finalul primei veri mi-am dat seama cã n-am apucat sã vãd mare lucru din imensa lor piatã a stand-up-ului si cã va trebui sã mã întorc în verile urmãtoare. Dupã ce am obtinut primele reactii pozitive pe o scenã din Los Angeles, într-o bodegã mai urâtã decât am reusit sã vãd în tara noastrã în cei opt ani de stand-up, am devenit dependent de râsul aprobator al americanilor. Si râsul românilor dã dependentã, dar pentru mine nu e la fel de aprobator. Franciza stand-upului a venit din America si ar fi urât sã mã dezic acum de influenta lor, doar pentru cã publicul român e cel care-mi plãteste mie berea”.

Radu Isac s-a autointitulat “cel mai sãrac comediant profesionist din circuitul britanic”

Viata în Londra nu e usoarã, iar asta o confirmã si Radu. “În 2015, când m-am mutat la Londra din România, am stiut cã trebuia sã-mi fac o slujbã pânã când îmi puteam cîstiga traiul din comedie. Am reusit sã obtin douã locuri de muncã pentru aproximativ 5 luni. Am avut un pic mai multi bani, dar si mai multe cheltuieli. Am decis sã aleg între timp si fãrã bani sau niste bani si fãrã timp. Am ales sã fiu sãrac. Am avut luni când nici mãcar nu am folosit o furculitã. Mâncarea nu era suficient de sofisticatã pentru a cere tacâmuri. Am cumpãrat o grãmadã de bãuturã si m-am înfuriat foarte tare când din buzunar au început sã-mi zboare banii. În ultimul an am interactionat cu oameni care cheltuiau mai multi bani decât puteam eu câstiga. Îi gãseam foarte enervanti pentru cã majoritatea dintre ei se confruntau cu probleme inutile. În ultima perioadã am trãit din show-uri cu preturi modeste. În prezent sunt încã sãrac, dar am o agendã aglomeratã. Mi s-a spus cã am un viitor foarte luminos în fatã. Astept sã înceapã, cu toate cã viata sãracã are momentele sale minunate”, a povestit, în urmã cu doi ani, pe site-ul comedy.co.uk.