spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

RAGCL Bârlad în insolventã!

- Advertisement -

DATORII Regia Autonomã de Gospodãrie Comunalã si Locativã (RAGCL) Bârlad, al cãrei actionar unic este Consiliul Local Municipal Bârlad, a cerut la sedinta ordinarã din aceastã lunã a CLM Bârlad declansarea procedurii de insolventã, din cauza datoriilor mari acumulate de la ruperea acestei mari regii, din 2006. Conducerea RAGCL Bârlad a informat CLM despre situatia în care se aflã, mentionând cã datoriile acestei unitãti depãsesc 33.000. 000 de lei (peste 330 de miliarde de lei vechi), dintre care peste 17 milioane de lei (adicã 170 de miliarde de lei vechi) o reprezintã numai penalitãtile cãtre E-ON, Petrom si Finante. Consilierii locali au aprobat intrarea în insolventã astfel cã urmeazã ca sã se înainteze Judecãtoriei Bârlad solicitarea pentru a fi stabilit un administrator judiciar, iar conducerea RAGCL sã facã un plan de reorganizare a regiei.

În sedinta CLM din 17 septembrie, a fost votat un proiect de hotãrâre privind intrarea în insolventã a RAGCL. Dupã intrarea în insolventã se va cãuta un plan de reorganizare pentru a salva … locurile de muncã ale câtorva sefi, pe care la ora actualã îi mai are. Condusã din 2008 de consilierul judetean al PSD, Eduard Anghelutã, RAGCL-ul este într-o situatie foarte grea, practic ajungând la sapã de lemn. Singura solutie o reprezintã bresa creatã prin modificarea Legii 85/2001, care de anul acesta permite intrarea în insolventã si a regiilor autonome. Înfiintatã în 1991, prima regie autonomã actionariatã de CLM Bârlad a ajuns sufocatã de datorii si penalitãti, iar pentru a se salva, conducerea regiei autonome încearcã o ultimã solutie. “Noi am preluat aceste datorii de la ruperea societãtii; din 2006, când a plecat CUP SA si din 2008 când s-a înfiintat Aquavas-ul. Aceste douã societãti au plecat cu tot cu patrimoniu, însã fãrã datorii, pe care le-au lãsat la noi. Si acestea an de an s-au dublat prin penalitãti. Pânã la publicarea Legii 85/2014, care a modificat Legea 85/2001, regiile autonome nu aveau voie sã declare insolventa. Am solicitat intrarea în insolventã pentru a putea face un plan de reorganizare si pentru a fi stopate penalitãtile si accesoriile. Dacã se opresc datoriile, altfel ne putem misca”, a precizat Eduard Anghelutã, directorul RAGCL BÂrlad. Regia are datorii la stat de 33.852.301 lei, din care 17.638.380 lei reprezintã doar penalitãtile. În patrimoniul societãtii au mai rãmas doar douã blocuri sociale (Blocul CFR si Blocul Cãrãmidãrie – ruinã propusã demolãrii), precum si câteva apartamente si case din Bârlad, cu câtiva chiriasi. Majoritatea blocurilor si caselor aratã deplorabil si chiriasii sunt restanti cu plata.

Falimentarã, dar cu sefi!

RAGCL are la ora actualã doar cinci salariati plãtiti potrivit grilei de la Primãria Bârlad cu sume considerabile. În afarã de directorul Eduard Anghelutã (cu un salariu de peste 2000 de lei plus toate sporurile), pe statul de salarii mai figureazã un contabil-sef (cu peste 1800 lei salariu), un jurist, un sef birou spatiu locativ si un încasator. Ca tacâmul “legal” sã fie complet, mai existã si un Consiliu de Administratie al Regiei care are cinci membri (Mihai Vicol – director tehnic al Primãriei Bârlad, Silviu Olaru, de la CUP SA, Liliana Besleagã si Eduard Anghelutã). Urmeazã ca DGFP Vaslui sã numeascã un reprezentant în CA, pentru cã s-au îngrijorat finantistii de anuntul fãcut privind intrarea în insolventã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.