spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Raport de groază în judeţul Iaşi: 2016 a fost anul cu cei mai mulţi copii abuzaţi sexual

- Advertisement -

Terorizarea copiilor devine o obişnuinţă pentru familiile din judeţ. Bătaia, violul, abuzul psihic, neglijenţa, exploatarea prin muncă sunt la ele „acasă“ în Iaşi.

Ultimul raport al Direcţiei Gene­rale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) arată că din ce în ce mai mulţi copii sunt victimele abuzurilor de orice fel. Specialiştii din domeniul asistenţei sociale, alături de psihologi, atrag atenţia că abuzurile sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât majoritatea se produc în familie. Astfel, adulţii responsabili cu creşterea şi îngrijirea copiilor sunt, de fapt, cei care le distrug cea mai frumoasă perioadă a vieţii. „Aşa este dintotdeauna – copiii sunt abuzaţi chiar de părinţi, rude sau cunoscuţi din cauză că adulţii nu au o educaţie morală exemplară. Noi – comunitatea, societatea – trebuie să intervenim şi dacă vedem un copil la cerşit, de exemplu, să nu fim indiferenţi. Să ne gândim ce înseamnă pentru noi să fim respinşi, pentru că şi el, trimis fiind la cerşit, este respins şi abuzat“, a arătat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

„Cele mai multe abuzuri se petrec în interiorul familiilor“

Printre primele cazuri de abuz instrumentate de DGASPC, în 2016, a fost cel al unei copile de numai patru ani, de lângă Hârlău, care ar fi fost supusă la perversiuni sexuale chiar de tatăl său, Constantin D. Copila ar fi fost abuzată sexual vreme de mai multe luni, până în august 2015, când o vecină a sesizat DGASPC. Femeia ar fi înţeles chiar de la minora abuzată că tatăl profită de inocenţa copilului său. Ulterior, victima a intrat în sistemul de protecţie socială, în timpul anchetei arătându-le specialiş­tilor, pe ma­nechine, că ştie care sunt organele sexuale ale băieţilor şi ale fetiţelor şi recunoscând organul sexual al tatălui. Fetiţa provenea dintr-o relaţie de concubinaj şi, în perioada de convieţuire a părinţilor, asistase la multiple scene de abuz: bătăi, înjurii şi ameninţări zilnice. Cazul fetiţei de lângă Hârlău a fost unul dintre cele 106 instrumentate de DGASPC pentru abuz sexual. În total, 121 de copii din judeţ au fost abuzaţi sexual anul trecut, cu 40 mai mulţi faţă de 2015. „Din păcate, cele mai multe abuzuri se petrec în interiorul familiilor – şi aici mă refer mai ales la abuzul sexual. De aceea, aducem în atenţie nevoia de educaţie a părinţilor, nevoia de îndrumare a adulţilor care poate nu au avut acces la educaţie“, a explicat Niculina Karacsony, director adjunct al DGASPC.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.