|

Război surd pe gaze: Engie și E.On cer o de-reglementare cu ţârâita, Petrom și Romgaz susţin liberalizarea şi protejarea vulnerabililor

Întâlnire cu scântei la Ministerul Energiei, azi: E.On și Engie, beneficiarii celebrei OUG 114, care a plafonat prețul la gaze, cer menținerea parțială a reglementărilor actuale, în timp ce Petrom și Romgaz solicită liberalizarea pieței, începând din primăvara viitoare, însoțită de ajutorarea consumatorilor vulnerabili. Reglementatorul ANRE înclină să adopte poziția primilor, iar Ministerul are nevoie de o minimă armonizare a pozițiilor actorilor din piață, pentru ca România să nu plătească amenzi.

La Ministerul Energiei a avut loc astăzi o întâlnire între actorii din piața gazelor, la care au fost prezenți și cei de la ANRE, pe marginea modului în care se va face re-liberalizarea pieței de gaze, fără de care România va fi obligată să plătească, de la sfârșitul acestei luni, amenzi, în condițiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement la adresa țării noastre.

Potrivit unor surse care au participat la discuții, pozițiile par ireconciliabile, cel puțin până acum.

Marii furnizori Engie și E.On și-au susținut din nou poziția cunoscută, încercând să profite de re-reglementarea pieței și plafonarea prețului de gaze la achiziție, legiferate prin OUG 114, care îi avantajează. Ei spun ca, de la 1 aprilie 2020, timp de încă un an, ar trebui ca jumătate din gazul intern pe care îl livrează consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație ar trebui să fie cumpărat de la producători (Petrom și Romgaz) la prețul actual, de 68 de lei/MWh. Au opinat ca doar restul de 50% să fie cumpărat de pe bursa, la prețul pieței. Motivația este știută: re-liberalizarea trebuie să se facă în etape, nu brusc, pentru ca facturile să nu devină de ne-suportat.

https://www.economica.net/razboi-surd-pe-gaze-engie-i-e-on-cer-o-de-reglementare-cu-araita-petrom-i-romgaz-sus-in-liberalizarea-i-protejarea-vulnerabililor_173635.html