|

RÃZBOINICII LUMINII: Bugetul judetului Vaslui s-a nãscut în chinuri grele, cu acuze între Putere si Opozitie

CU GREU… Dupã câteva ore de discutii în contradictoriu si, în câteva cazuri, chiar atacuri politice, consilierii judeteni au aprobat bugetul judetului Vaslui. Cei de la PNL s-au abtinut, în timp ce tabãra PSD-ALDE a votat constiincioasã proiectul care permite institutiilor din judet sã functioneze, din luna mai.

MULTI NERVI… Dupã patru luni de zile, judetul Vaslui are buget propriu. În timp ce PSD aratã spre Iohannis, acuzând întârzierea bugetului din vina presedintelui, iar PSD îl indicã drept vinovat pe presedintele României, Vasluiul are de suferit. De luni de zile suferã institutiile din subordinea Consiliului Judetean, nu sunt bani, nu se fac investitii, nu pot fi angajate noi cheltuieli. Aprobarea bugetului local al judetului Vaslui s-a lãsat cu contre între Putere si Opozitie. Liberalii au spus cã vina pentru întârzierea bugetului este a PSD-ului, în timp ce lui Buzatu i-a sãrit tandãra: “Nu mã faceti sã spun mai mult despre Iohannis, din cauza lui nu am avut buget”. Consilierii PNL au avut si câteva amendamente, însã totul a fost sortit esecului, blocul de consilieri PSD-ALDE anulând orice solicitare liberalã. Una peste alta, trecând peste scandalurile de ieri, se poate spune cã judetul Vaslui are buget si se poate trece la treabã. Desi, vorba unui consilier judetean PNL: “Tare mi-e cã ati venit cu un buget din care nu veti realiza multe proiecte si veti rãmâne iar cu un excedent mare, de 60 de milioane de lei. Atunci, ce veti mai spune?”.

Consilierii liberali au acuzat conducerea CJ Vaslui despre faptul cã nu s-au respectati toti pasii prevãzuti de lege în cazul adoptãrii unui buget. Intrati în corzi, sefii judetului au încercat sã pareze. “Acum, ce propuneti? Sã-l retragem de pe ordinea de zi? Dacã îl retragem, lucrãm si în mai cu 1/12 din bugetul anului trecut, si gata. Cum o sã explicati locuitorilor din judet faptul cã nu ati dorit aprobarea bugetului, pe motiv cã nu s-a fãcut dezbatere publicã?”, a încercat sã pareze Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean. Cumva încurcati, cei de la PNL le-au reprosat sefilor judetului cã nu au respectat toti pasii, însã au lãsat sã se înteleagã cã vor trece cu vederea acest fapt, dacã li se aprobã o favoare, adicã un mic amendament. De fapt, au fost douã amendamente. La primul, s-a cerut ca suma de 28 milioane lei, care este în pusculita lui Dumitru Buzatu, sã fie împãrtitã între primãrii, pe baza unor considerente legate de suprafata în hectare si populatie (“caz în care municipiul Vaslui ar primi 1,956 milioane lei, iar municipiul Bârlad 690.000 lei”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu). “Unde s-a mai auzit ca un Consiliu Judetean sã împartã banii functie de numãrul de hectare? Ce facem noi aici, dãm subventii, ca la APIA?”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean. Al doilea a fost ceva mai concret decât primul, respectiv ca suma de 47 milioane lei, excedentul din anul 2018 al Consiliului Judetean, sã fie trecut tot la sectiunea “Transporturi”, iar din acesti bani sã se modernizeze cei 121 de kilometri de drumuri judetene de pãmânt, fãrã urmã de piatrã. “Nu am avea ce spune, dacã nu am lua în calcul douã lucruri. Primul este cã acel excedent priveste diverse proiecte pe care le are Consiliul Judetean, inclusiv la deseuri, Spital, retele apã-canalizare, investitii în viitorul Centru cultural de la Vaslui si multe altele. În al doilea rând, nu existã studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru multe din drumurile de care spuneti”, a fost replica lui Buzatu.

Fiind an electoral, nu au lipsit întepãturile

Bineînteles, nu au lipsit întepãturile între partide, adicã între PSD si PNL, pentru cã, nu-i asa?, este an electoral si este nevoie de putin scandal în Consiliul Judetean. “Este adevãrat, a trebuit sã ne grãbim cu proiectul de buget pe 2018, cauzele se cunosc. Începând din luna mai toate institutiile din subordinea noastrã trebuie sã aibã bugete, pentru a functiona. Nu o sã doriti sã acceptati faptul cã am trecut repede peste o etapã sau douã în aplicarea bugetului, nu vom adopta bugetul si se va scrie cã la Vaslui nu am dorit sã aprobãm bugetul”, a spus Buzatu, enervat de replicile unor consilieri PNL. “Domnule presedinte, din pãcate am vãzut cã amendamentele noastre nu au loc în proiectul de buget. Este pãcat, pentru cã erau lucruri care puteau ajuta primarii”, a spus Gheorghe Veziteu, liderul grupului de consilieri PNL. Ca sume totale, anul acesta, judetul Vaslui beneficiazã de venituri totale de 354 milioane lei, în timp ce cheltuielile se ridicã la 396 milioane. Pentru a acoperi diferenta dintre cheltuieli si venituri, conducerea CJ Vaslui a decis ca excedentul de 48 milioane lei sã fie inclus la venituri.