spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Războiul informațional, arma Kremlinului împotriva democrației

- Advertisement -

Una dintre cele mai mari provocări ale prezentului este războiul împotriva societății libere, declanșat cu mai mult timp în urmă, dar care s-a intensificat în ultima perioadă. În cadrul celui de-al XIX-lea Forum pentru o Societate Deschisă, desfășurat pe 18 septembrie la Tallinn, economistul rus Andrei Ilarionov a structurat această problematică în zece puncte, iar în final a propus câteva soluții.

Primul punct este pe cât de simplu, pe atât de incomod. Războiul informațional este unul real și conține elementele unui război clasic. Această luptă include agresivitate, fronturi de informare și dezinformare. Se atacă și se apără cu diferite mesaje informaționale, se opune rezistență și totodată, sunt protejate anumite informații. Există aliați, adversari, teroriști, victime, agenți și sabotori de informații. Se realizează blocade și operațiuni speciale. Mai multe țări, printre care și Rusia, dețin mai multe metode de cercetare și de ducere a războiului informațional, creând o realitate sumbră.

Posturile de televiziune Pervîi Kanal, Russia Today, RTR, Golos Rossii pot fi considerate trupe de informare, armate, brigăzi sau divizii. Mai mult, ele susțin cu desăvârșire aceste atacurile informaționale, care au influență majoră atât asupra cetățenilor ruși, cât și asupra întregii lumi. Avem nevoie de abordări tradiționale privind libertatea de exprimare în societățile democratice.

Al doilea punct prevede captarea informațiilor agresive, nu atât pe teritorii, cât în conștiința publicului. Este creată o stabilitate în mentalitatea oamenilor și este revizuit sistemul de valori, întrucât persistă pericolul de instalare a unei sclavii informaționale. Oricine poate deveni victimă a acestor atacuri.

Timp de aproape jumătate de secol, din momentul rostirii discursului lui Winston Churchill, mulți în Occident au crezut în „spălarea creierului”. S-a acceptat monopolizarea spațiului informațional. A fost ridicată un fel de Cortină de Fier și prin urmare, oamenii nu au avut posibilitatea de a alege propriile sursele de informare. De aceea este absolut esențială distrugerea tuturor zidurilor pentru a asigura transparența și libera concurență în mass media. Trebuie să ținem cont de expresia rostită de Ronald Reagan: „Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!”

Totuși, practica „spălării creierului” nu are limite. De exemplu, în Rusia, televiziunile sunt controlate în mare parte de regimul politic. Mai multă libertate e pe rețelele de socializare. Deocamdată, nu sunt impuse restricții. Cu toate acestea, milioane de cetățeni ruși au recepționat mesaje defăimătoare, minciuni, otrăvuri informaționale. Conform unor estimări, în Rusia funcționează aproximativ 74 de propagandiști, printre care jurnaliști, militari, psihologi, lingviști, oameni de diferite profesii, care sunt responsabili să utilizeze tehnicile și elementele de bază ale unui război informațional.

În al patrulea punct se spune că războiul informațional este organizat în stilul unui război hibrid. Pe lângă forma clasică a unui război, acesta mai conține forme de corupție, formele războiului energetic, economic, financiar.

În al cincilea punct se stipulează că războiul informațional reprezintă un punct distinctiv al celui de-al patrulea război mondial, iar conflictul din Ucraina ar fi partea introductivă, conform propagandei kremliniste. Acum câteva zile, un oficial rus a declarat: „Acesta nu este un război împotriva Ucrainei, ci un război între Rusia și Occident”. Altfel spus, tensiunile din Ucraina au fost punctul de pornire al lui Putin sau o continuare a războiului ruso-georgian.

Al șaselea punct precizează elementele definitorii ale războiului informațional, preluate dintr-un manual de propagandă. „Războiul informațional afectează în masă conștiința oamenilor. Acesta are loc în spațiul informațional cu ajutorul concepțiilor speciale și a instrumentelor de management al cunoștințelor”.

Caracteristicile războiului informațional:

– Controlul social, impactul informației asupra societății;
– Manipularea;
– Dezinformarea, distorsionarea sau fabricarea informațiilor care trebuie să fie recepționate de societate;
– Lobby-ul;
– Șantajul;
– Extorcarea de fonduri;
– Terorismul informațional.

Unul dintre cele mai importante puncte este al șaptelea. Mai ales că războiul informațional este perceput, în mare parte, ca un război rece.

Totuși, datorită calităților sale inerente, această confruntare are proprietatea de a răspândi mesaje eronate mult mai departe de limitele stabilite. Fronturile războiului informațional pot sta oriunde.

Omul modern poate fi numit „homo informaticus”, asta pentru că mulți membri ai societății moderne sunt implicați în producerea, prelucrarea, transportul, distribuția și consumul de informații. Prin urmare, războiul informațional pătrunde în toate colțurile lumii și poate influența fiecare om, doar că depinde de nivelul fiecăruia de educație. Uneori, chiar și restricțiile ce țin de cunoașterea limbilor sunt depășite. Astfel, dezinformarea se produce nu doar comunicând în limba rusă. De exemplu, postul Russia Today difuzează informații în engleză, spaniolă, arabă, iar în curând va emite în franceză și germană. Mai mult, sute de mii de brigăzi de dezinformare sunt active pe rețelele de socializare, care sunt accesate în limbile locale. Bineînțeles că practica dezinformării se deosebește de jurnalismul tradițional, însă un război informațional este mult mai ieftin decât unul clasic.

Al optulea punct se referă la arma cea mai importantă a acestui război informațional, capabil să lovească diferite ținte. Nivelul fără precedent pe care l-a atins intoxicarea cu informații se datorează progreselor tehnologice în comunicarea în masă, televiziune, radio, apariția și dezvoltarea rețelelor sociale.

Potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, se observă schimbări semnificative în mințile rușilor. Societatea se confruntă cu un virus imperial, se observă schimbări notabile în conștiința publică. De asemenea, cetățenii ruși manifestă un caracter intens emoțional, atingând periodic nivelul de isterie. Există o creștere bruscă a utilizării termenilor „naziști” și „fasciști” .

Al nouălea punct vorbește despre „spălarea creierului”. Se recurge la acest procedeu pentru ca propagandiștii să aibă o susținere emoțională și pentru a genera loialitate față de regim. Trebuie de remarcat că pentru oamenii care încearcă să afle adevărul gol-goluț, se utilizează metode agresive, cinice și de multe ori, vulgare.

La sfârșitul lui 1999, blogosfera rusă era spațiul potrivit pentru inițierea celor mai multe dezbateri intelectuale și culturale, iar participanții la dialog erau interesați să afle anumite subtilități. În 2003, prin intermediul blogurilor lumea a început să se insulte, au încetat să mai fie stabilite relații și să fie dezbătute subiecte. Până la urmă, agresorii informaționali au câștigat lupta.

Punctul zece relevă unul dintre principiile societății democratice – libertatea de exprimare. Voltaire spunea: „Nu împărtășesc convingerile tale, dar sunt gata să mor pentru dreptul tău de a le exprima”. Cei care nu pot opune rezistență acestui război informațional sunt sortiți eșecului, iar după distrugerea morală a societății, va începe cel de-al patrulea război mondial.

În cele din urmă, soluțiile ar fi:

1. Societatea trebuie să înțeleagă că suntem martorii unui adevărat război. Nu e un joc și nici nu e glumă. Chiar și cei care nu participă la acest război e nevoie să recunoască zilnic: „Azi am fost la război!”

2. În al doilea rând, să se știe că avem de-a face cu non-jurnaliști, cu propagandiști profesioniști.

3. Din alt punct de vedere, trebuie să protejăm potențialele victime ale agresiunii informaționale. În cazul Rusiei, doar 15% din populație a fost în stare să reziste acestui război informațional.

4. Deși ar părea că-i o măsură insuficientă, totuși este necesară crearea unor centre speciale, care ar analiza toată informația transmisă de Kremlin.

5. Și în final, intoxicarea minților cetățenilor din Rusia, Ucraina, precum și a celor din alte țări va lua sfârșit doar atunci când Federația Rusă va deveni un stat liber și democratic.

Cititi: http://jurnal.md/ro/news/razboiul-informa-ional-arma-kremlinului-impotriva-democra-iei-1177683/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.