spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Rãzboiul pentru satul Floresti în faza referendumului!

- Advertisement -

UNII DA, ALTII BA! Rãzboiul pentru satul Floresti, dintre comuna Alexandru Vlahutã si comuna Poienesti, continuã cu faza referendumului! Prefectura Vaslui a trimis adrese cãtre cele douã primãrii, ca în urmãtoarele sedinte de Consiliu Local sã introducã neapãrat pe ordinea de zi organizarea referendumului, pentru consultarea populatiei referitor la rãmânerea satului Floresti la comuna Vlahutã sau trecerea lui la comuna Poienesti. Culmea este cã primarul din comuna Poienesti, Gheorghe Poede, refuzã organizarea referendumului, pe motiv cã el a mai fãcut odatã referendum si nu s-a validat, asa cã el nu face altul, dupã cum “îi fatã mintea cuiva”. Deputata Ana Bircahall, initiatoarea legii pentru ca satul Floresti sã fie trecut si de facto si de iure la comuna Vlahutã, precizeazã cã primarul Poede, în caz cã refuzã organizarea referendumului, va “beneficia” de o frumoasã plângere penalã pentru abuz în serviciu, alãturi de consilierii locali care nu vor face ceea ce Autoritatea Electoralã Permanentã a solicitat.

Asa cum am tot precizat de câtiva ani încoace, dar cu precãdere din octombrie anul trecut, somnul clasei politice si în special al politicienilor vasluieni, naste un rãzboi unic în România si o situatie anormalã, la limita nesimtirii. Floresti este cel mai sãrac, dar si cel mai râvnit sat din România. Victimã a abramburelii birocratice din 1990, cãtunul este oficial în grija nimãnui, desi se aflã pe harta a douã comune vasluiene. Asadar, cei 650 de floresteni care locuiesc acolo unde se terminã asa-zisul asfalt al DJ 245, sunt revendicati de primarii comunelor Poienesti si Alexandru Vlahutã deopotrivã. În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele si unde pânã acum o lunã erau depozitate arhivele administrative. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti si în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. Din octombrie si pânã acum, de când primarul comunei Poienesti, Gheorghe Poede a obtinut o hotãrâre judecãtoreascã prin care cu mare greutate si împotriva dorintei florestenilor, a ridicat arhiva satului Floresti, aflatã acum la Poienesti, am prezentat în primul rând indolenta Prefecturii Vaslui de a face ceva în acest caz. Iatã cã acum se pare cã s-a gãsit o rezolvare: trebuie organizat urgent un referendum, atât în comuna Alexandru Vlahutã, cât si în comuna Poienesti. Referendumul este necesar pentru consultarea populatiei din ambele comune, pentru a se pronunta dacã satul Floresti rãmâne la Vlahutã sau trece la Poienesti. Desi prefectul Andrei Puicã stia de brambureala de la Floresti, abia dupã ce pe 7 aprilie a primit o solicitare (a doua) din partea deputatei din colegiul Zorleni, Ana Birchall, prin care aceasta explicã cã legea initiatã de ea pentru rezolvarea bramburelii de la Floresti, are nevoie ca sã fie aprobatã doar de acest referendum, a “îndrãznit” si el sã facã ceva. A trimis adrese la primãriile combatante Vlahutã si Poienesti, prin care le solicitã ca în prima sedintã de Consiliu Local sã introducã pe ordinea de zi un proiect de hotãrâre privind organizarea referendumului cât mai urgent.

Vlahutã da, Poienesti ba!

Primarul comunei Alexandru Vlahutã, Dãnut Cojocaru, a precizat cã va introduce fãrã discutie proiectul de hotãrâre, pentru cã el este îngrozit de ceea ce se întâmplã cu satul Floresti si mai ales cã în continuare florestenii tot la Vlahutã vin dupã acte, bani de ajutor social si tot ce tine de proprietãtile lor. “Oamenii au titluri de proprietate pe comuna Vlahutã. Ei trebuie sã aibã acte de identitate acolo unde sunt proprietari. Nici nu mai stiu cum sã fac. Florestiul parcã este blestemat. Trebuie rezolvat cumva, legea este gata sã fie datã de guvern si mai trebuie referendum. Îl vom organiza fãrã doar si poate”, a spus Dãnut Cojocaru. În schimb, Gheorghe Poede, primarul comunei Poienesti, nici nu vrea sã audã de asa ceva. Mai mult, el a trimis adresã la IPJ Vaslui, cum cã are o hotãrâre judecãtoreascã, definitivã, prin care satul Floresti este trecut la comuna Poienesti, desi hotãrârea la care face referire se referã doar la arhiva satului Floresti! Pentru ca un sat aflat în evidentele politiei sã fie trecut dintr-o comunã în alta, este nevoie de lege si de publicarea în Monitorul Oficial. Dar pentru primarul Poede, acest lucru este minor si de neluat în seamã. Nici adresa de la Prefectura Vaslui nu o va lua în seamã, spunând cã n-a primit asa ceva. “Nu am primit aceastã adresã si chiar dacã o primesc nu voi da curs. Nu voi organiza niciun referendum. Am fãcut unul si nu s-a validat. Eu nu fac refendum asa dupã cum îi fatã mintea unuia. Am transmis si la Politie la Vaslui sã-si facã treaba si sã aplice legea”, a spus primarul Poede.

Deputata Ana Birchall: “Floresti va ajunge la Poienesti peste cadavrul meu!”

Deputata colegiului Zorleni, de care apartine comuna Alexandru Vlahutã, ne-a trimis un punct de vedere, de la Bucuresti. “Având în vedere faptul cã celelalte cãi legale de solutionare a problemei au esuat, am initiat un proiect legislativ <<Pl-x nr. 101/2013- Propunere legislativã pentru modificarea si completarea Anexei 1 la Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativã a teritoriului României cu modificãrile si completãrile ulterioare>>, singurul în mãsurã sã rãspundã pozitiv dorintei locuitorilor celor douã sate, Floresti si Dealul Secãrii, precum si sã rezolve o problemã administrativã care treneazã de foarte multi ani. În luna martie a anului 2013 am depus proiectul de lege prin care Floresti si Dealul Secãrii sã rãmânã la Alexandru Vlahutã. Acum acest proiect legislativ a obtinut toate avizele necesare. Eu am trimis pe 7 aprilie o adresã la Prefectura Vaslui si la Autoritatea Electoralã Permanentã, sã gãseascã urgent solutii, pentru cã altfel împiedicã adoptarea unui proiect de lege. În momentul de fatã legea are toate avizele favorabile de la toate ministerele de resort, care sunt decidente în materie. În momentul de fatã legea este la Comisia de Administratie unde am convenit cu membrii Comisiei si cu presedintele ei, cã asteptãm sã se organizeze referendum. Cei doi primari au fost chemati la Prefecturã si cel de la Poienesti a plecat dupã douã minute. Nu pot sã cred cã în aceastã tarã, doar cã i se nãzare unui primar, sã nu se poatã organiza un referendum si sã se împiedice în felul acesta adoptarea unei legi. Dacã domnul primar insistã si nu va organiza referendum, atunci Prefectura si Autoritatea Electroalã Permanentã îi vor face plângere penalã la Politie si Parchet pentru cã este abuz în serviciu, clar. Prefectul a fãcut ce depinde de el si dacã primarul din Poienesti refuzã sau o treime, ori douã treimi dintre consilieri nu vor sã organizeze referendum, se vor alege cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, iar dupã aia dãm drumul la referendum numai la Vlahutã si apoi dãm drumul la lege. În maxim douã sãptãmâni dupã aia eu trec legea. Floresti nu va trece la Poienesti decât peste cadavrul meu”, a spus deputata Ana Birchall, din colegiul Zorleni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.