spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Religia rãmâne în scoli

- Advertisement -

AU ÎNVINS…Ora de Religie va rãmâne în continuare în scolile românesti. La nivelul judetului Vaslui vineri dimineatã, 6 martie, peste 90% din elevii de la majoritatea unitãtilor de învãtãmant erau înscrisi la aceastã disciplinã si cererile continuau sã curgã la secretariate. Dacã în cazul copiilor mai mici pãrintii au avut un rol decisiv în aceastã chestiune si, se pare, au ascultat sfatul din Biblie “Lãsati copiii sã vinã la mine”, în cazul liceenilor, ora de Religie reprezintã nu doar o disciplinã care le poate furniza informatii si eventual învãtãturi, dar mai ales o materie la care pot obtine mai usor o medie mare.

La Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui din 909 elevi înscrisi doar 14 nu au fãcut cerere pentru a merge în continuare la ora de Religie, iar cei mai multi care au renuntat au altã confesiune religioasã, potrivit conducerii. La Liceul Teoretic “Emil Racovitã” datele statistice au arãtat cã ieri dimineatã existau 981 de solicitãri. “Din numãrul total al copiilor înscrisi, 40 nu vor mai fi prezenti la ora de Religie – 27 nu au mai vrut, în cazul a 7 dintre ei este vorba de abandon, iar 13 sunt de altã confesiune.”, a declarat Daniel Hulubei, directorul Liceului “Emil Racovitã”. La Colegil Economic “Anghel Ruginã” situatia era similarã. “Avem înscrisi 856 de elevi si pânã în acest moment s-au completat peste 800 de cereri, însã nu este exclus sã mai primim solicitãri si în cursul zilei de azi. Au ales sã nu mai meargã la ora de Religie elevii de altã confesiune, dar sunt si cazuri în care pãrintii cu domiciliul în sate îndepãrtate si nu si-au permis sã vinã sã completeze cererile.”, a declarat Daniela Popescu, directorul Colegiului Economic “Anghel Ruginã” din Vaslui. Situatia din licee este aceeasi cu cea din scolile gimnaziale. Astfel, la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu”, din 788 de elevi doar 8 nu au optat pentru aceastã disciplinã. “La noi la scoalã au renuntat la ora de Religie doar doi copii crestini ortodocsi si alti 10 elevi care fac parte din alte culte religioase.”, a declarat Alina Moraru, director adjunct al Scolii Gimnaziale “Alexandra Nechita”. Dintr-un total de 416 elevi înscrisi la Scoala Gimnazialã “Alexandru Ioan Cuza”, 7 nu vor mai rãspunde prezent la aceastã materie.

În mediul rural, situatie trasã la indigo

În unitãtile de învãtãmânt din mediul rural numãrul solicitãrilor îl depãseste pe cel din mediul urban. Astfel, la Scoala Gimnazialã din Bogdana toti elevii vor continua sã studieze disciplina în cauzã, dupã ce pãrintii si-au exprimat aceastã dorintã. La Scoala Gimnazialã “Alexandru Vlahutã” din aceeasi comunã procentul se ridica ieri dimineatã undeva la 97%. “Cred cã am vreo zece elevi ai cãror pãrinti sunt plecati în strãinãtate. Ei si-au dat acceptul verbal însã documentele trebuiau completate de reprezentantii legali, nu de bunici sau de alte persoane în grija cãrora se aflã elevii. De aceea, desi toti si-au exprimat dorinta, în documente oficiale sunt în jur de 96-97%. În rest nu au fost si, în general la tarã, nu sunt probleme datoritã faptului cã majoritatea persoanelor au nevoie de preotul din sat. Din punctul meu de vedere problema ar fi trebuit sã se punã taman invers, cine nu vroia sã participe la orele de Religie trebuia sã facã o cerere.” , a declarat Bejenaru Vrabie Sandu, directorul Scolii Gimnaziale “Alexandru Vlahutã”.

Bârlãdenii au cerut religia în scoli

În municipiul Bârlad povestea este aceeasi. Ieri dimineatã, la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, existau peste 900 de solicitãri, numãrul total al elevilor fiind de 1002. La Scoala Gimnazialã “Iorgu Radu” doar patru elevi din 627 nu au optat pentru religie, în timp ce la Scoala nr. 9 din numãrul total de 641 elevi înscrisi, 596 îsi exprimaserã dorinta de a studia religia pânã vineri dimineatã, însã secretariatul încã mai primea cereri.

În “Orasul Bisericilor”, pãrintii, primii sustinãtori ai Religiei în scoli!

În “Orasul Bisericilor”, asa cum i se mai spune Husului, era de asteptat ca pãrintii sã fie primii si cei mai importanti sustinãtori ai orei de Religie în scoli. “Aproape 95% dintre pãrinti si-au dat în scris acceptul ca elevii sã participe la aceastã disciplinã, evident, vorbim despre pãrintii ortodocsi si catolici, în marea lor majoritate. Au fost si cazuri de copii care nu au adus acele declaratii semnate de pãrinti, dar doar pentru cã sunt plecati la muncã peste hotare. Si-au exprimat acordul persoanele în grija cãrora au fost lãsate. Copiilor le place Religia, cred în Dumnezeu, au o bunã educatie religioasã de acasã, cei mai multi dintre ei si nu au de ce sã nu vinã la o orã în care învatã sã fie buni, sã fie respectuosi, silitori si sinceri”, au spus cadrele didactice din cadrul Scolii “Mihail Sadoveanu” Husi. În acelasi mod au decurs lucrurile si în celelalte unitãti de învãtãmânt locale, “Religia” fiind consideratã una importantã, cu atât mai mult cu cât existã chiar si elevi olimpici la acestã disciplinã, ca o dovadã în plus pentru interesul pe care copiii îl acordã acestei discipline. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.