|

REPUBLICA PUIESTI: Edilii comunei, ori condamnati, ori în curs de condamnare!

INCREDIBIL Caz unic în România: o comunã din judetul Vaslui a avut în fruntea ei numai edili penali! Acum are un primar, care este si el cercetat penal de ANI: Costel Moraru, acuzat de conflict de interese administrativ si penal. Ceilalti doi fosti primari, Vasile Vieru (PSD) si Ioan Duca (fost PDL, actulamente independent), au fost recent condamnati definitiv la câte doi ani si zece luni închisoare, cu suspendare, pentru coruptie. Ioan Duca si Vasile Vieru, care erau consilieri locali în CL Puiesti, în acest mandat, au fost invalidati pe 17 martie, pentru cã au primit condamnãri definitive! Ca tacâmul ilegalitãtilor la nivel de administratie localã sã fie complet, luna trecutã a fost demis un viceprimar, iar acum, pe 17 martie, a fost ales un alt viceprimar, alegerea fiind contestatã în Contencios Administrativ de fostul vice, care acuzã ilegalitãti mari în CL Puiesti.

În comuna Puiesti, cine ajunge primar, sigur ajunge si la puscãrie sau mãcar condamnat cu suspendare. Cam asta este legenda care circulã prin zonã, având în vedere cã aceastã comunã a devenit unicã în România: toti primarii (fostii si actualul) au probleme mari cu lege. Cel putin în cazul fostilor primari, Vasile Vieru si Ioan Duca, lucrurile sunt foarte clare: au fost condamnati definitiv la câte doi ani si zece luni închisoare cu suspendare si interzicerea unor drepturi, pentru fapte de coruptie. Vieru Vasile, (actualmente consilier local PSD) fost primar în perioada 2004 – 2008, si Ion Duca, si el acum consilier local independent, fost primar (PD) în perioada 1996 – 2004, au fost judecati pentru comiterea faptelor de coruptie, fals intelectual si înselãciune în dauna Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit. Faptele pentru care au fost trimisi în judecatã de DNA sunt petrecute în 2006, când era primar Vasile Vieru, iar Ion Duca fãcea parte din comisia de receptie a unui drum executat cu fonduri SAPARD. Din rechizitoriul DNA reiese cã primarul Vasile Vieru, ajutat de doi consilieri locali (Ion Duca si Ion Stãrpu), Gheorghe Rujoiu – dirigintele de santier si Gheorghitã Stanciu, tehnician de la Primãrie, au semnat un proces verbal de receptie a unor lucrãri neexecutate, fiind încasate peste cinci miliarde de lei de la Agentia de Plãti, în mod injust. Curtea de Apel Iasi a dat luna trecutã o sentintã definitivã, prin care cei din acest dosar, inclusiv Vasile Vieru si Ioan Duca – consilieri ai CL Puiesti actualmente, au primit câte doi ani si zece luni închisoare cu suspendare, perioadã de probã de trei ani si interzicerea unor drepturi – printre care si acela de a fi ales sau de a face parte din structurile de conducere, gen CL.

Vã reamintim cã, în cursul anului 2006, Vieru Vasile, în calitate de primar al comunei Puiesti, judetul Vaslui, si de reprezentant legal al Consiliului Local Puiesti, cu ocazia punerii în practicã a proiectului intitulat „Modernizare drum DC 95 din DJ 243, Puiesti – Cetãtuia km 0Â000 – km 5 Â 300 (L â 5,3 km), comuna Puiesti, judetul Vaslui”, a semnat procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor atestând, în mod nereal, cã lucrãrile de construire a drumului au fost finalizate din punct de vedere cantitativ si calitativ. Ca urmare a depunerii acestui proces verbal la Autoritatea Contractantã, Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit a achitat Consiliului Local Puiesti, în mod injust, ca ultimã transã din valoarea proiectului, suma totalã de 504.105,60 lei (echivalentul a aproximativ 149.068,69 euro), reprezentând fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat.
Vieru Vasile a fost sprijinit si de inculpatii Stãrpu Ioan, Duca Ion (consilieri locali si membri ai comisiei de receptie a lucrãrilor), Rujoiu Gheorghe, diriginte de santier, si Stanciu Gheorghitã, tehnician urbanism, care au semnat procesul verbal de receptie al lucrãrilor mentionat mai sus. Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit s-a constituit parte civilã in procesul penal cu suma de 504.105,60 lei. În vederea recuperãrii acestui prejudiciu, procurorii DNA au instituit sechestru asigurãtor asupra bunurilor apartinând inculpatilor.

Al treilea primar, al treilea inculpat!

Anul trecut în luna martie, Agentia Nationalã de Integritate l-a trimis pe Costel Moraru în fata instantei acuzându-l de conflict de interese adminsitrativ si penal. ANI i-a pus în cârcã faptul cã primarul Moraru are o societate (PFA) pe numele sãu, ocupã simultan functia de secretar al comunei si cea de primar dar este si membru de partid, lucru incompatibil cu functia. “În exercitarea funcției de primar, a emis și semnat propria dispoziție de numire în funcția publicã de conducere de Secretar al Comunei Puiesti. Mai mult decât atât, în calitate de primar, a semnat adresa transmisã la data de 11 ianuarie 2012  Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, solicitând avizarea pentru demararea procedurilor de organizare a concursului pentru ocuparea funcției de secretar al comunei, premeditând, astfel, participarea sa la concurs. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârsirea de cãtre Moraru Costel a infracțiunii de conflict de interese. Mentionãm cã, la data de 02 martie 2015, Agenția Naționalã de Integritate a constatat și existenta stãrii de incompatibilitate în cazul lui Moraru Costel”, sunã acuzatiile Agentiei de Integritate. Dosarul primarului Moraru a ajuns de la Judecãtoria Bârlad, unde ANI a câstigat, la Curtea de Apel Iasi, care pe 31 decembrie anul trecut a solutionat: ANI are dreptate si a respins apelul primarului Moraru. Ca o ultimã cale de atac, acum, primarul Moraru, care evident cã se considerã absolut nevinovat, a atacat decizia de la CA Iasi la Înalta Curte de Casatie si Justitie, asteptând acum sã se judece cu ANI.

Bomboana de pe coliva administatiei locale din Puiesti: CL Puiesti!

CL Puiesti are 13 consilieri, dar în fapt are acum doar 11: cei doi fosti primari Vasile Vieru si Ioan Duca au pãrãsit CL Puiesti, fiind condamnati definitiv, iar din ceilalti 11 consilieri multi sunt din fostul USL si au trecut cu Ordonanta 55 a traseistilor, de la un partid la altul: PNL la PSD, PC la PNL, si PPDD la PMP. Asa cã, acum, sunt doar 11 consilieri locali, urmând ca la urmãtoarea sedintã sã fie validat un consilier local din lista PSD (în locul lui Vasile Vieru), iar locul lui Ioan Duca (independent) rãmâne liber pânã la alegerile din iunie. Complicatã tare miscarea asta politicã, reclamatã si de fostul viceprimar Liviu Novac. Acesta a fost destituit pe 29 februarie din functie. Acuzat cã foloseste masina Serviciului de Urgentã al comunei în interes personal si cã îsi face campanie electoralã desãntatã, Liviu (Licã) Novac a fost destituit cu douã treimi din numãrul consilierilor (adicã sapte, printre care si cei doi fosti viceprimari, care exact în acea zi primiserã condamnare definitivã!). Fostul viceprimar acuzã presiuni politice mari asupra sa, pentru cã si-a anuntat candidatura la functia de primar pentru alegerile din acest an, din partea PNL. Liviu Novac mai spune cã cei care l-au destituit din functie sunt fosti primari si viceprimari ai comunei, care au la activ fapte de coruptie. Rãzboiul din CL Puiesti s-a mutat la Tribunalul Vaslui, Liviu Novac atacând proiectul de hotãrâre de destituire a sa în Contenciosul Administrativ.